Θαυμαστές διηγήσεις

Κόντευε να πεθάνει, αλλά έγινε αμέσως πιο υγιής από όλους!

25 Μαΐου 2018

Κόντευε να πεθάνει, αλλά έγινε αμέσως πιο υγιής από όλους!

Στάρετς Ζαχαρίας (1850-1936).

Κάποτε, μια από τις πνευματικές κόρες του Στάρετς [Ζαχαρίας (1850-1936)] έπεσε σοβαρά άρρωστη. Οι γιατροί είπαν πως ο θάνατο ήταν αναπόφευκτος. Η καημένη η γυναίκα ήταν ετοιμοθάνατη. Οι συγγενείς της παρακάλεσαν τον Στάρετς να την επισκεφθή για τελευταία φορά.
Ο πατήρ Ζωσιμάς [ως μεγαλόσχημος έλαβε το όνομα Ζαχαρίας] είπε μια προσευχή, πήρε ένα μικρό πορτραίτο του Μητροπολίτου Φιλαρέτου, το έκρυψε και είπε:
“Δεν είμαι εγώ που πηγαίνω στην άρρωστη γυναίκα, αλλά ο ίδιος ο Μητροπολίτης πηγαίνει για να γιατρέψη την πάσχουσα”. Ετοιμάσθηκε και ξεκίνησε.
Η ασθενής γυναίκα είχε έναν γυιό που δεν τον θεωρούσαν πέρα για πέρα φυσιολογικό. Ήταν κάπως παράξενος, τέτοιος που στον κόσμο τον ονομάζουν “αγαθό”. Όταν άρχισε ο Στάρετς να πλησιάζη το σπίτι, ο απλοϊκός νεαρός ξαφνικά είπε στην μητέρα του:
– Μαμά, ο Μητροπολίτης Φιλάρετος έρχεται να μας δη, ο ίδιος ο Μητροπολίτης Φιλάρετος”.
– Τι λες τώρα; Μήπως τρελλάθηκες εντελώς, καημένο μου παιδί; βόγγησε η μητέρα του.
Και μετά λίγα λεπτά, ο Στάρετς μπήκε στο χωλ του σπιτιού. Ο απλοϊκός έτρεξε να πάρη το γούνινο παλτό του, λέγοντας:
– Σεβασμιώτατε, πάτερ, Άγιε, επιτρέψτε μου να πάρω το παλτό σας.
Η ετοιμοθάνατη μητέρα άκουσε τα λόγια αυτά με φρίκη. Αλλά τότε ήλθε ο Στάρετς μέσα στο δωμάτιο και είπε:
– Λάβε μια ευλογία όχι από μένα, αλλά από τον Μητροπολίτη Φιλάρετο. Έχει έλθει ο ίδιος να σε θεραπεύση. Και της έδωσε να φιλήση το πορτραίτου του Μητροπολίτου.
– Ώστε πράγματι ο γυιός μου είχε δίκιο, που έλεγε πως ο Μητροπολίτης ερχόταν να μας επισκεφθή!
– Ναι, είχε δίκιο· το Άγιο Πνεύμα του απεκάλυψε την αλήθεια. Λοιπόν να σηκωθής τώρα και να κάμης για όλους μας τσάι.
– Μα, πώς; Δεν μπορώ. Δεν μπορώ ούτε να γυρίσω!
– Δεν μπορούσες αλλά τώρα έγινες καλά, είπε ο Στάρετς.
Και προς έκπληξή της, η γυναίκα αισθάνθηκε εντελώς καλά και σηκώθηκε και άρχισε να φροντίζη για το νοικοκυριό της. Και οι συγγενείς της απορούσαν, ο Στάρετς όμως είπε:
– Γιατί έχετε απορία; Δεν ξέρετε ότι ο Μητροπολίτης Φιλάρετος μπορεί να κάνη θαύματα και ότι και εσείς σήμερα γίνατε μάρτυρες σ’ ένα από τα θαύματά του; Η μητέρα σας κόντευε να πεθάνη, αλλά τώρα είναι πιο υγιής από όλους σας. Θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις Αυτού.

Από το βιβλίο ο “Στάρετς Ζαχαρίας, Μια οσιακή μορφή της Σοβιετικής Ρωσίας” (Εκδόσεις Ιερού Κοινοβίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Ορμύλια Χαλκιδικής.