Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς και η αναζήτηση μιας νέας επιστημολογίας

4 Ιουνίου 2018

Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς και η αναζήτηση μιας νέας επιστημολογίας

Την Τρίτη 5 Ιουνίου στις 7:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Βλατάδων (Άνω Πόλη, Θεσσαλονίκη), η παρουσίαση της έκδοσης “Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς και η αναζήτηση μιας νέας επιστημολογίας”.

Πρόκειται για τα πρακτικά δύο ελληνοϊταλικών συναντήσεων, στην Βενετία και την Θεσσαλονίκη, για τα θέματα που εγείρει η Παλαμική επιστημολογία.

Στην παρουσίαση συμμετέχουν ο καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, του ΑΠΘ, Αργύρης Νικολαΐδης και ο ψυχολόγος-ψυχίατρος, Μελέτης Μελετιάδης.

Συντονιστής της εκδήλωσης ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής, του ΑΠΘ, καθηγητής Βιβλικών Σπουδών, Μιλτιάδης Κωνσταντίνου.

 

Η Παλαμική επιστημολογία μας ανοίγει ένα καινούριο δρόμο…

Στις αρχές του 14ου αιώνα, ένας έντονος θεολογικός διάλογος αναπτύχθηκε για το πώς μπορούμε να πλησιάσουμε τον Θεό. Στα πλαίσια αυτού του διαλόγου, ο Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Γρηγόριος Παλαμάς χρησιμοποίησε τους θεμελιώδεις φιλοσοφικούς όρους “ουσία” και “ενέργεια”.

Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς αντέστρεψε την συνήθη σειρά, η ουσία προηγείται και η ενέργεια έπεται, και πρότεινε ότι η ενέργεια (δράση, σχέση) μας φανερώνει την ουσία και το υποκείμενο.

Πέρα από την αυτονόητη θεολογική διάσταση, η Παλαμική πρόταση μας οδηγεί σ’ ένα άλλο τρόπο άρθρωσης της ανθρώπινης σκέψης και πρακτικής.

Η Παλαμική επιστημολογία μας ανοίγει ένα καινούριο δρόμο αντιμετώπισης των σύγχρονων προβλημάτων: η ετερότητα, η σχέση γλώσσας και κόσμου, η λογική και τα όρια της, η σημειολογία της σύγχρονης επιστήμης, το πρόσωπο και η κοινωνία, η πολιτική και η κρίση της νεωτερικότητας.

Πληροφορίες εκδήλωσης

Ιερά Μονή Βλατάδων (Θεσσαλονίκη, Άνω Πόλη).

Τρίτη, 5 Ιούνιος, 2018 – 19:30