Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Ο Θεός σώζει τον κόσμο από τον διάβολο και την αμαρτία κινούμενος από απέραντη αγάπη και μόνον! (Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος Τράμπας)

9 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Θεός σώζει τον κόσμο από τον διάβολο και την αμαρτία κινούμενος από απέραντη αγάπη και μόνον! (Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος Τράμπας)

ΟΜΙΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 9. 9. 2018
( Ιωάν. 3,13-17)

Σήμερα, Κυριακή προ της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Κύριος με λίγα λόγια παρουσιάζει το κεντρικό θέμα του Ευαγγελίου: Ο Θεός σώζει τον κόσμο από τον διάβολο και την αμαρτία κινούμενος από απέραντη αγάπη και μόνον!

Για να το καταλάβουμε καλύτερα αυτό χρησιμοποιεί το εντυπωσιακό εκείνο γεγονός που συνέβη στη έρημο με τους Ισραηλίτες (Αριθμοί 21,9). Ο λαός αυτός είχε ελευθερωθεί από τη σκλαβιά των Αιγυπτίων με θαυμαστές επεμβάσεις του Θεού. Όμως, οι Ισραηλίτες συχνά ξεχνούσαν τον αληθινό Θεό, που κάθε μέρα τους έτρεφε με ουράνια τροφή, και λάτρευαν τα είδωλα. Ο Θεός για να τους συνετίσει επέτρεψε φίδια δηλητηριώδη να τους δαγκώνουν και πολλοί άθρωποι να πεθαίνουν. Ο Μωυσής στρέφεται με δάκρυα στον Θεό και παρακαλεί να σώσει τον λαόν του από τη συμφορά αυτή. Ο Θεός του απαντά: Να κατασκευάσεις από χαλκό ομοίωμα φιδιού να το δέσεις επάνω σε υψηλό στύλο -έτσι θα σχηματιζόταν σταυρός- και όσοι δαγκώνονται από τα φίδια να κοιτάζουν προς το χάλκινο φίδι και θα σώζονται. Έτσι και έγινε. Ακριβώς αυτό συνέβη και για τη σωτηρία ολοκλήρου του κόσμου και του ανθρωπίνου γένους: Ο Ιησούς δέχτηκε να καρφωθεί πάνω στον Σταυρό, ώστε όσοι άνθρωποι δηλητηριάζονται από τον ανθρωποκτόνο διάβολο (τον αρχαίον όφι) να στρέφονται προς Αυτόν με πίστη και να σώζονται.

Αλήθεια, έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της θυσίας του Υιού του Θεού, του Ιησού Χριστού για μας! Γιατί να θυσιαστεί; Το αξίζαμε; Τα Ιερά Ευαγγέλια είναι γεμάτα με εχθρικές ενέργειες του λαού και των αρχόντων των Εβραίων εναντίον του Ιησού. Συχνά του πετούσαν πέτρες. Τον κατηγορούσαν ως φίλον των αμαρτωλών και των αδίκων τελωνών και ότι δεν τηρούσε τις εντολές του Θεού! Έφθαναν σε σημείο να υποστηρίζουν ότι ο Ιησούς έκανε τα θαύματα με την ενέργεια του διαβόλου και συχνά επιζητούσαν αφορμή να τον φονεύσουν. Και ο Ιησούς παρά ταυτα, προχωρεί να σταυρωθεί γι αυτούς τους ανθρώπους και για όλους εμάς! Ο Απόστολος Παύλος έκθαμβος μπροστά σ’ αυτό το μεγαλείο του Θεανθρώπου αναφωνεί: «ενώ εμείς ζούσαμε ακόμα στην αμαρτία, ο Χριστός έδωσε τη ζωή Του για μας» (Ρωμ. 5,8). Ενώ οι άνθρωποι ήμασταν ακόμη εχθροί του Χριστού, ο Χριστός πέθανε για μας! Κάτι παρόμοιο δεν είχε ποτέ συμβεί! Η ιστορία κατέγραψε κάποια περιστατικά, που φίλος προσφέρθηκε να δώσει αυτός τη ζωή του για να σώσει τον φίλο του· όμως δεν γνωρίζουμε να υπήρξε άνθρωπος που να πέθανε για να σώσει τον εχθρό του. Μόνον ο Χριστός θυσιάστηκε για όλους φίλους και εχθρούς.

Γιατί ο Θεός Πατέρας αποφασίζει να θυσιάσει τον μονογενή Υιό Του, και ο Χριστός δέχεται να υποστεί αυτή τη θυσία; Την αυθεντική απάντηση μας την έδωσε ο Ίδιος ο Κύριος στη σημερινή ευαγγελική περικοπή: «Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε παρέδωκε στον θάνατο τον μονογενή Του Υιό, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ’ Αυτόν αλλά να έχει ζωή αιώνια» (στίχ. 16).

 

Αλλά ας προσέξουμε κάτι σημαντικό που τονίζει ο Κύριος. Ο Υιός του Θεού πέθανε για τη σωτηρία όλων. Όμως δεν σώζονται όλοι! Όπως και στην έρημο του Σινά, σώζονταν εκείνοι που προσέβλεπαν με πίστη το υψωμένο στο ξύλο χάλκινο φίδι, έτσι και από μας σώζονται εκείνοι που προσβλέπουν με πίστη στον καρφωμένον στο ξύλο του Σταυρού Ιησού Χριστό. Τό τόνισε ο Κύριος: «…όποιος πιστεύει στον Υιό του Θεού … έχει ζωήν αιώνιον».

Αδελφοί μου, τί ευτυχία για μάς αν μπορούσαμε να αισθανθούμε βαθειά μέσα μας αυτή την απέραντη αγάπη του Χριστού για μας! Αν συνεχώς είχαμε με θερμή πίστη στραμμένο το βλέμμα της ψυχής μας στον Χριστό. Αν η ζωή μας ήταν τέτοια, που να μπορούσαμε να λέμε, μαζί με τον Απόστολο Παύλο: «̔Η τωρινή σωματική μου ζωή εἶναι ζωή βασισμένη στην πίστη μου στον Υιό του Θεου, που με αγάπησε και πέθανε εκούσια για χάρη μου» (Γαλάτ. 2,20).