Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

ΛΟΓΟΣ ΜΖ΄: Επαινετικός στην καλλίνικο μάρτυρα Ποταμία (Άγιος Μάξιμος ο Γραικός)

20 Οκτωβρίου 2018

ΛΟΓΟΣ ΜΖ΄: Επαινετικός στην καλλίνικο μάρτυρα Ποταμία (Άγιος Μάξιμος ο Γραικός)

ΛΟΓΟΣ ΜΖ΄
Επαινετικός στην καλλίνικο μάρτυρα Ποταμία[1] 

Ας υμνήσουμε την ομώνυμη με ποταμό δούλη του Χριστού, που με την ομορφιά της ψυχής και του σώματός της υπερ­είχε κατά πολύ από πολλές νεαρές κοπέλες, ενώ με τα μαρτυρικά ανδραγαθήματά της αγωνίστηκε ανδρείως υπέρ της ευσεβείας και υπέρ της σωφροσύνης, φλεγόμενη στην ψυχή από την θεία αγάπη του Χριστού.

Αυτή υπέστη στην αρχή πολλές πίκρες από τον κύριό της, αφού αντιστάθηκε στην ασελγή μανία του, ο οποίος ύστερα την παρέδωσε στον άγριο δικαστή για να την τιμωρήσει, με την κατηγορία ότι τιμούσε τον Χριστό, επειδή η παθιασμένη αγάπη, όταν καταφρονείται, μετατρέπεται συνήθως σε μίσος. Αφού υπέφερε πολλά βάσανα στο δικαστήριο, έμαθε τελικά ότι της επιβλήθηκε ως ποινή ο αναμμένος λέβητας, ο γεμάτος πίσσα που έβραζε.

Αλλά ούτε τότε ξέχασε την ενάρετη αιδημοσύνη της και έπεισε τον δικαστή, αφού τον όρκισε στο όνομα του αυτοκράτορα, να μην διατάξει τους υπηρέτες, που την βασάνιζαν, να την απογυμνώσουν, αλλά να της επιτρέψει να το κάνει μόνη της. Με την φώτιση του Θεού, ο δικαστής το δέχθηκε. Και τότε εκείνη με μεγάλη χαρά μπήκε στον λέβητα, που έβραζε, σαν να ήθελε να λουστεί στο λουτρό, και, όσο βυθιζόταν μέσα, σήκωνε σιγά-σιγά το ένδυμά της, έως ότου βυθίστηκε μέχρι και τα αγνά στήθη της και τον αθώο λαιμό της. Έτσι ετελεύτησε τον βίο της η μάρτυς του Χριστού και έλαβε τον στέφανο της δόξας και την αιωνία ζωή, τα οποία χαίρεται τώρα με όλους τους καλώς αθλήσαντας.