Ορθοδοξία· Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων

Επιτέλους ήρθε ο Μέγας στρατηλάτης στην Αθήνα

17 Απριλίου 2019

Τη θέση του στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Ολγας πήρε σήμερα το επιβλητικό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Από το πρωί, συνεργεία του δήμου Αθηναίων εργάστηκαν για την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην καρδιά της πρωτεύουσας, μια ανάσα από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Πρόκειται για έναν έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτεχνήθηκε το 1993 -όταν οι σχέσεις της Αθήνας με τα Σκόπια ήταν στο ναδίρ, λόγω του ονοματολογικού- και κατόπιν αποκτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, πριν τελικά δωρηθεί στον δήμο Αθηναίων.

Από τότε έχουν περάσει 26 χρόνια και χρειάστηκε να μεσολαβήσει η λύση του Μακεδονικού προκειμένου ο έφιππος Αλέξανδρος να λάβει τη θέση που του αξίζει στο κέντρο της Αθήνας. Η πρώτη πρόταση για την τοποθέτηση του «άστεγου» αγάλματος αφορούσε στην πλατεία Κοτζιά, όμως το ενδεχόμενο αυτό γρήγορα εγκαταλείφθηκε. Ακολούθησαν σκέψεις για τη Ριζάρειο και την πλατεία Ασωμάτων, αλλά και αυτά τα σχέδια «ναυάγησαν».

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω στο άλογό του, τον Βουκεφάλα, κατέληξε στον κήπο του εργαστηρίου του Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου που έχει δωρηθεί στο Μουσείο Μπενάκη και οι κληρονόμοι του διακεκριμένου γλύπτη δήλωσαν πρόθυμοι να καλύψουν τα έξοδα ώστε να τοποθετηθεί στην πόλη, σύμφωνα με την επιθυμία του καλλιτέχνη. Πριν από λίγους μήνες, ωστόσο, και στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε τελικά το «πράσινο φως» έτσι ώστε το άγαλμα να τοποθετηθεί

Το άγαλμα έχει ύψος 3,45 μέτρα και μήκος 3,8 μέτρα.

Πηγή: www.orthodoxianewsagency.gr