Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

«Ύμνοι Μεγάλης Τετάρτης» – Γεώργιος Χατζηχρόνογλου (Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Πρωτοψάλτης – Μουσικοδιδάσκαλος, Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας)

23 Απριλίου 2019

«Ύμνοι Μεγάλης Τετάρτης» – Γεώργιος Χατζηχρόνογλου (Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Πρωτοψάλτης – Μουσικοδιδάσκαλος, Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας)

Στον όρθρο της Μεγάλης Τετάρτης που ψάλλεται το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, κυριαρχούν δυο φιγούρες. Αυτή της γυναίκας πόρνης που άλειψε με μύρο το Χριστό, και αυτή του Ιούδα του Ισκαριώτη. Η υμνογραφία συγκρίνει διαρκώς την μετάνοια της πόρνης με το φοβερό ολίσθημα του Ιούδα και παραλληλίζει τις δύο ψυχικές καταστάσεις. Η πόρνη ελευθερώνεται από την αμαρτία και μετανοεί, ενώ ο Ιούδας αιχμαλωτίζεται από τη φιλαργυρία και αποχωρίζεται απ’ το Θεό. Ιδιαίτερα συγκινητικό είναι το γνωστό «τροπάριο της Κασσιανής» (γραμμένο από τη μοναχή Κασσιανή) που εκφράζει τη θερμή μετάνοια και εξομολόγηση της αμαρτωλής γυναίκας:

Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Γυνή, την σην αισθομένη Θεότητα, μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν, οδυρομένη μύρα σοι, προ του ενταφιασμού κομίζει. Οίμοι! λέγουσα, ότι νυξ μοι, υπάρχει, οίστρος ακολασίας, ζοφώδης τε και ασέληνος, έρως της αμαρτίας. Δέξαι μου τας πηγάς των δακρύων, ο νεφέλαις διεξάγων της θαλάσσης το ύδωρ· κάμφθητί μοι προς τους στεναγμούς της καρδίας, ο κλίνας τους ουρανούς, τη αφάτω σου κενώσει· καταφιλήσω τους αχράντους σου πόδας, αποσμήξω τούτους δε πάλιν, τοις της κεφαλής μου βοστρύχοις, ων εν τω Παραδείσω Εύα το δειλινόν, κρότον τοις ωσίν ηχηθείσα, τω φόβω εκρύβη. Αμαρτιών μου τα πλήθη και κριμάτων σου αβύσσους, τις εξιχνιάσει ψυχοσώστα Σωτήρ μου; Μη με την σην δούλην παρίδης, ο αμέτρητον έχων το έλεος.

Τους ύμνους αποδίδει αριστοτεχνικά ο Άρχων Υμνωδός της Μ.Χ.Ε. Γιώργος Χατζηχρόνογλου. Το δε βίντεο προέρχεται από ζωντανή μετάδοση της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Η επεξεργασία της εικόνας έγινε από τον Λεωνίδα Τσούκαλα, Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Εκκλ. Ιδρύματος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Για περισσότερα video στο YouTube πατήστε εδώ