Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Στη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια

22 Ιουλίου 2019

Στη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια

 

back14

40. Το πρωί οι στρατηγοί έστειλαν με τους ραβδούχους διαταγή στον δεσμοφύλακα να ελευθερωθούν οι κρατούμενοι, αλλά ο Παύλος είπε: “Χωρίς να μας δικάσουν; Μας χτύπησαν δημόσια, ενώ είμαστε Ρωμαίοι πολίτες και τώρα θέλουν να μας βγάλουν κρυφά από τη φυλακή; Να έρθουν οι ίδιοι εδώ να μας ελευθερώσουν”. Όταν οι στρατηγοί άκουσαν ότι ο Παύλος και ο Σίλας είναι Ρωμαίοι πολίτες, ήρθαν οι ίδιοι και τους παρακάλεσαν να βγουν από τη φυλακή και να φύγουν από την πόλη.

41. Πράγματι οι Απόστολοι έφυγαν από τους Φιλίππους και ήρθαν στη Θεσσαλονίκη. Στη συναγωγή των Εβραίων της πόλης κήρυξαν το ευαγγέλιο. Πολλοί βαπτίστηκαν και δημιουργήθηκε έτσι η πρώτη χριστιανική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη. Όμως, κάποιοι Ιουδαίοι που δεν πίστεψαν, ξεσήκωσαν τον όχλο και δημιούργησαν ταραχή στην πόλη. Οι Χριστιανοί αναγκάστηκαν να φυγαδεύσουν νύχτα τους Αποστόλους από τη Θεσσαλονίκη.

42. Περπάτησαν ως τη Βέροια. Πάλι ο Παύλος άρχισε το κήρυγμα από την εβραϊκή συναγωγή. Πολλοί Εβραίοι δέχτηκαν τον λόγο του Θεού με θέρμη και προθυμία αλλά και πολλοί εθνικοί. Όλοι ζητούσαν από τον Παύλο να μείνει κοντά τους, για να τους εξηγεί τις Γραφές και το θέλημα του Θεού. Έφτασαν όμως στη Βέροια Ιουδαίοι από τη Θεσσαλονίκη κι αναστάτωσαν κι εδώ τον λαό και τους άρχοντες. Ο Παύλος αναγκάστηκε να φύγει για την Αθήνα. Έμειναν όμως στη Βέροια ο Σίλας κι ο Τιμόθεος, για να ολοκληρώσουν την κατήχηση των πιστών. Αργότερα θα συναντούσαν κι αυτοί τον Παύλο στην Αθήνα.

Αν θέλεις, κάνε κλικ παρακάτω, για ν΄ ακούσεις την αφήγηση.

Pemptousia-gia-paidia-Footer-600x122