Ορθοδοξία· Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων

Στην κορυφή των Ελληνικών ΑΕΙ το ΕΚΠΑ

17 Αυγούστου 2019

Στην κορυφή των Ελληνικών ΑΕΙ το ΕΚΠΑ

Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναδεικνύεται για άλλη μία χρονιά ως το κορυφαίο ελληνικό πανεπιστήμιο από πλευράς ακαδημαϊκών και ερευνητικών επιδόσεων του προσωπικού του. Με βάση τα αποτελέσματα της φετινής Παγκόσμιας Ακαδημαϊκής Αξιολόγησης των Πανεπιστημίων (ARWU), γνωστή και ως «κατάταξη της Σαγκάης», επτά ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των 1.000 καλύτερων του κόσμου για την επιστημονική απήχηση και επίδραση των ερευνητών τους και τον αριθμό των δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και βάσεις δεδομένων.

Το ΕΚΠΑ κατέχει την υψηλότερη θέση σε σχέση με τα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς κατατάσσεται μεταξύ των θέσεων 301-400 και ακολουθεί στις θέσεις 401-500 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στις θέσεις 501 έως 1.000 βρίσκονται πέντε ελληνικά πανεπιστήμια και συγκεκριμένα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (στις θέσεις 601-700), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (στις θέσεις 701-800), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (στις θέσεις 801-900) και τα Πανεπιστήμια Πατρών και Θεσσαλίας (στις θέσεις 901-1000).

Οι δείκτες βαθμολόγησης των πανεπιστημίων

Για την «Κατάταξη της Σαγκάης» εξετάζονται περισσότερα από 1.800 πανεπιστήμια. Ο οργανισμός Shanghai Ranking Consultancy λαμβάνει υπόψιν έξι δείκτες:

α) Alumni: Ο αριθμός των αποφοίτων του πανεπιστημίου που έχουν λάβει βραβεία (Nobel, Field κ.ά)

b) Award: Ο αριθμός μελών ΔΕΠ που έχουν λάβει βραβεία (Nobel, Field κ.ά.)

γ) HiCi: Ο αριθμός μελών ΔΕΠ που συμπεριλαμβάνονται σε λίστες ερευνητών με πολύ μεγάλο αριθμό ετερο-αναφορών

δ) Ν&S: Ο αριθμός δημοσιεύσεων στα περιοδικά Nature και Science από το 2014 έως το 2018

ε) PUB: Ο αριθμός δημοσιεύσεων που συμπεριλαμβάνονται στις βάσεις δεδομένων Science Citation Index and Social Sciences Citation Index

στ) PCP: Η Κανονικοποιημένη κατά κεφαλή ακαδημαϊκή επίδοση, η οποία προκύπτει από το σταθμισμένο άθροισμα των παραπάνω δεικτών διά του αριθμού των μελών ΔΕΠ

 

Πηγή: www.orthodoxianewsagency.gr