Ορθοδοξία· Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων

Απονομή πτυχίων στην Πατριαρχικής Θεολογική Ακαδημία Τορόντο

22 Οκτωβρίου 2019

Απονομή πτυχίων στην Πατριαρχικής Θεολογική Ακαδημία Τορόντο

Η τελετή απονομής πτυχίων της Πατριαρχικής Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας Τορόντο (ΠΤΟΤΑ), γίνεται κάθε χρόνο με δείπνο, τον μήνα Μάιο. Εφέτος, κατ’ εξαίρεση, έγινε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, για ειδικούς λόγους.

Στο δείπνο παρεκάθησαν περισσότερα από τετρακόσια (400) άτομα, στο πολιτιστικό κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής. Τελετάρχης ήταν ο απόφοιτος της Θεολογικής μας Ακαδημίας, κ. Νικόλαος Σιρμαλής. Το δείπνο οργάνωσαν άριστα, η πρόεδρος της Κοινότητας Αγ. Νικολάου και του Πολιτιστικού Κέντρου κα Αναστασία Σωτηροπούλου, ο ιερατ. Προϊστάμενος π. Φανούριος Πάππας και οι εκλεκτοί συνεργάτες τους. Συγχαρητήρια και ευχαριστίες σε όλους.

Εφέτος, απεφοίτησαν από την ΠΤΟΤΑ οι κάτωθι:

Ιερεύς Θεόδωρος Αλαμάνος
Διάκονος Κωνσταντίνος Τσιάλτας
κ. Ευάγγελος Αθανασούλας.

Μίλησαν, ο Διάκονος Κ. Τσιαλτάς και ο κ. Ε. Αθανασούλας. Σαν θέμα τους διάλεξαν το σύνθημα της χρονιάς. «Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς». Ανέπτυξαν το θέμα τους θεολογικά και μίλησαν και οι δύο, ελληνικά και αγγλικά. Καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους συνδαιτυμόνες.

Μεταξύ των επισήμων ήσαν, ο Σέρβος Επίσκοπος, Θεοφιλέστατος Δρ. Μητροφάνης και ο Ουκρανός Επίσκοπος, Θεοφιλέστατος Andriy. Ο κ. Σπύρος Βολονάκης, Διευθυντής Ελληνορθόδοξης Παιδείας Ι. Αρχιεπισκοπής Καναδά, με τη σύζυγό του κα Ελευθερία Τζίμα-Βολονάκη, δικαστής στο Ανώτερο Δικαστήριο του Οντάριο, η κα Μαρία Λυχνάκη, Εκπαιδευτική Ακόλουθος του Ελληνικού Προξενείου στο Τορόντο, η κα Ζωή Βερούτη, πρόεδρος Αρχιεπισκοπικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας Καναδά, ο Άρχων, Μαΐστωρ κ. Φράνκ Τόπος, ο Αιδ. Πρωτοπρ. Παναγιώτης Αυγερόπουλος, πρόεδρος Συνδέσμου Ιερέων και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Βίκτωρ Μαλιγκούδης.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου υπήρξε άριστο μουσικό διάλειμμα υπό τη διεύθυνση του Αρχιμ. Αλέξανδρου Σαλμά, διευθυντή της Θεολογικής Ακαδημίας. Έψαλλαν και τραγούδησαν οι φοιτητές και οι ιερείς.

Τα πτυχία στους αποφοίτους, με εισήγηση του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου κ. Σωτηρίου, ο οποίος είπε «θα αρχίσουμε από την Πατρίδα Ελλάδα», επέδωσαν, ο Γεν. Πρόξενος κ. Βίκτωρ Μαλιγκούδης στον π. Θ. Αλαμάνο, ο Επίσκοπος Μητροφάνης στον Διάκονο Κ. Τσιαλτά και η δικαστής Ελευθερία Τζίμα-Βολονάκη στον κ. Ευάγγελο Αθανασούλα.

Τελευταίος και κύριος ομιλητής ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος, ο οποίος συνέδεσε το θέμα του «Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» με το θέμα αρμονία και αναφέρθηκε στην αρμονία της Αγ. Τριάδος, στην αρμονία του σύμπαντος και στην αρμονία του ανθρώπινου οργανισμού και ζήτησε από τους αποφοίτους, τους φοιτητές, αλλά και τους ιερείς, να ζούνε αρμονικά με τους εαυτούς τους και αρμονικά στη ζωή και τη δράση των κοινοτήτων στις οποίες υπηρετούν.

Η όλη τελετή έκλεισε με ύμνους και προσευχή και το πολυχρόνιο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος αναγνωρίζοντας τα θαυμάσιο έργο το οποίο έχει κάμει η Θεολογική μας Ακαδημία στα είκοσι (20) χρόνια λειτουργίας της, την ονόμασε Πατριαρχική Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία Τορόντο.

Στα είκοσι χρόνια λειτουργίας της ΠΤΟΤΑ φοίτησαν πολλοί φοιτητές. Απεφοίτησαν πενήντα ένας (51) και χειροτονήθηκαν είκοσι εννέα (29). Συνεπώς, περίπου το ένα τρίτο (1/3) των ιερέων της Αρχιεπισκοπής Καναδά είναι απόφοιτοι της Θεολογικής μας Ακαδημίας. Αυτός ο απολογισμός ομιλεί πολύ δυνατά για το έργο και τη δράση της Θεολογικής μας Ακαδημίας και για την οξυδέρκεια και την τόλμη του Αρχιεπισκόπου Σωτηρίου να ιδρύσει αυτή την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία.

Πηγή: www.orthodoxianewsagency.gr