Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Μνημόσυνο Γέροντος Γαβριήλ Αγιοβαρναβίτου

10 Δεκεμβρίου 2019

Μνημόσυνο Γέροντος Γαβριήλ Αγιοβαρναβίτου

Το έκτο μνημόσυνο του Γέροντος Γαβριήλ, του Ηγουμένου της κατεχόμενης Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, επαναπαυομένου στην Μονή του Κύκκου, εφέτος διήρκησε μίαν εβδομάδα.

Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου τελέσθηκε το επίσημο μνημόσυνο στο Μετόχι του Κύκκου ενώπιον πλήθους πιστών και άνοιξε το Κελλάκι του Γέροντος, όπου επί ώρες οι πιστοί προσέρχονταν να προσκυνήσουν. Την διακονία του λόγου ανέλαβε ο Καθηγητής, Δρ Χαραλάμπης Μπούσιας, Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας. Ακολούθησε πρόγευμα σε όλους, θυμίζοντας πανηγυρικές συνάξεις των πρώτων χριστιανικών χρόνων.

Την Δευτέρα το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, στον Αρχάγγελο, έγινε φιλολογική εσπερίδα με αναμνήσεις από τον Γέροντα. Ομιλητές ήσαν, ο Έφορος της Ιεράς Μονής του Κύκκου και Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας, Αρχιμανδρίτης π. Αγαθόνικος, ο υποτακικός του Γέροντος Μοναχός Χαρίτων, ο κ. Ανδρέας Βραχίμης, σύνδεσμος επικοινωνίας με τα Ηνωμένα Έθνη επί των ημερών του Γέροντος, για την έκδοση αδειών προς επιτέλεση Ιερών Λειτουργιών στον κατεχόμενο Μοναστήρι και ο υμνογράφος, Δρ Χαραλάμπης Μπούσιας.

Την Τετάρτη βράδυ, λόγω της ημέρας κοιμήσεως του Γέροντος, (5 Δεκεμβρίου 2013), τελέσθηκε αγρυπνία στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου, στον Αρχάγγελο, και την επομένη προσκύνημα και τρισάγιο στον τάφο του Γέροντος στην Μονή του Κύκκου. Προηγήθηκε γεύμα στο Ησυχαστήριο του Αγίου Βασιλείου, στην Βασιλική του Κύκκου, όπου μονάζουν πνευματικές θυγατέρες του Γεροντος.

Εκ του Φιλανθρωπικού και Ιεραποστολικού Ομίλου «Απόστολος Βαρνάβας»