Ορθοδοξία· Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων

Ικανοποίηση Πατριάρχου Μόσχας για την αλλαγή ηγεσίας στην Ουκρανία

11 Δεκεμβρίου 2019

Ικανοποίηση Πατριάρχου Μόσχας για την αλλαγή ηγεσίας στην Ουκρανία

Την συγκρατημένη ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλος για την στάση του νέου Προέδρου της Ουκρανίας κ. Βλαντιμίρ Ζελένσκι, η οποία σύμφωνα με τον Πατριάρχη είναι ηπιότερη απέναντι στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο κ.κ. Κύριλλος δήλωσε:

«Οι προσευχές μας και το έργο μας αποσκοπούσαν στην στήριξη των αδελφών μας στην Ουκρανία, όπου με το έλεος του Κυρίου μειώθηκε η πίεση στους πιστούς της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας, καθώς άλλαξε η στάση του νυν Προέδρου και των Αρχών. Και η δήλωση περί ουδετερότητας σχετικά με τις εκκλησιαστικές υποθέσεις, η οποία συνόδευε τα πρώτα βήματα του κου Ζελένσκι, πιστοποιεί ότι η κρατική εξουσία έχει τη μία και μοναδική σωστή θέση: να μην αναμειγνύεται στις εκκλησιαστικές διαφορές και να μην ακολουθεί καμία στάση, η οποία θα οδηγούσε στην πίεση, μεταξύ άλλων, στην κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Ωστόσο, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι απειλές ανάμειξης στις εκκλησιαστικές υποθέσεις παραμένουν, καθώς ακόμα εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στα στελέχη των ουκρανικών αρχών, κάποια μεμονωμένα άτομα τα οποία στηρίζουν τις πολιτικές βλέψεις του τέως προέδρου της Ουκρανίας.

Πηγή: www.orthodoxianewsagency.gr