Θαυμαστές διηγήσεις

Γέροντας Ζωσιμάς: Προσευχήθηκε και σταμάτησε δυο φορές ο επιθανάτιος ρόγχος και επανήλθε η ετοιμοθάνατη!

19 Ιανουαρίου 2020

Γέροντας Ζωσιμάς: Προσευχήθηκε και σταμάτησε δυο φορές ο επιθανάτιος ρόγχος και επανήλθε η ετοιμοθάνατη!

Γέροντας, Μοναχός Ζωσιμάς (1937-2010).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Μετά την κοίμηση του πατέρα μου στο σπίτι μας έμενε μαζί μας και η μητέρα μου.

Τον Οκτώβριο του 1997 περιμέναμε να έρθει ο αδελφός μου από την Αμερική, για να την επισκεφθεί.

Η μητέρα μου, όμως, άρχισε να βαραίνει και φαινόταν πως θα έφευγε για το μεγάλο της ταξίδι, μάλιστα είχε αρχίσει και ο επιθανάτιος ρόγχος.

Το είπαμε στον Γέροντα και εκείνος μόλις το άκουσε, και γνωρίζοντας πως σε λίγες μέρες φτάνει και ο αδελφός μου από την Αμερική για να την επισκεφθεί, μας είπε:

– Θα έρθω να την σταυρώσω. Τώρα που θα έρθει ο αδελφός σας και κάνει τόσα έξοδα, πρέπει να έχει χαρά και όχι λύπη.

Πράγματι ήρθε, την σταύρωσε και η μητέρα μου αμέσως συνήλθε, έφτιαξε το χρώμα της σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Ήρθε και ο αδελφός μου και ο δύο ήταν πολύ χαρούμενοι. Ρώτησα την μητέρα μου, αν καταλάβαινε τι είχε συμβεί και εκείνη αμέσως το επιβεβαίωσε.

Πέρασε ο χειμώνας, ήρθε το καλοκαίρι και τον Ιούλιο έμεινα με βοήθεια την αδελφή μου λίγες μέρες μόνος στο σπίτι, για να προσέχω την μητέρα μου.

Η μητέρα μου πάλι άρχισε να βαραίνει και πάλι φαινόταν πως είχε αρχίσει να παίρνει τον δρόμο για το μεγάλο της ταξίδι, όπως μου έλεγε η αδελφή μου, είχε αρχίσει ξανά ο επιθανάτιος ρόγχος.

Φοβήθηκα, γιατί ήμουν μόνος με την αδελφή μου και η γυναίκα μου έλειπε για προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου.

Πήρα τηλέφωνο τον Γέροντα, του είπα τι συνέβαινε και πως δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι τώρα, που λείπει η γυναίκα μου. Ο Γέροντας αμέσως προσευχήθηκε και η μητέρα μου ξανά γύρισε πίσω.

Επέστρεψε η γυναίκα μου από το προσκύνημα και σε δέκα μέρες η μητέρα μου ξαφνικά μετά που έφαγε το πρωινό της έφυγε για την άλλη ζωή.

 

Μαρτυρία Μ.Π.* η οποία δημοσιεύεται στο βιβλίο “Ζωσιμάς Μοναχός, (1937-2010), Υποτακτικός του Ιερομονάχου Σίμωνος Αρβανίτη”, των εκδόσεων η Μελέτη.

* Ολόκληρο το όνομα είναι γραμμένο στο βιβλίο.