Θαυμαστές διηγήσεις

Ο άγιος Συμεών ανεβαίνει στον στύλο και δεκάδες χιλιάδες γίνονται Χριστιανοί!

4 Σεπτεμβρίου 2020

Ο άγιος Συμεών ανεβαίνει στον στύλο και δεκάδες χιλιάδες γίνονται Χριστιανοί!

Άγιος Συμεών ο Στυλίτης.

(Διασκευή επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=283214

Θέλοντας ο άγιος Συμεών να αποφύγει την ιδιαίτερη τιμή και τις περιποιήσεις που του προσέφεραν οι αναρίθμητοι επισκέπτες του, όπως και την κούραση και το “θορυβώδες του πράγματος”, σκέφτηκε ένα νέο τρόπο για να πλησιάσει τον ουρανό.

Και μάλιστα όχι μόνο με “λογισμούς και θεωρία”, αλλά και με το σώμα.

Αποφάσισε λοιπόν να ανέβει πάνω σε ένα στύλο, και αυτό ήταν κάτι που ο ίδιος για πρώτη φορά εφάρμοζε, πράγμα που του προσέδωσε περισσότερη αίγλη και έγινε και ο τρόπος άσκησης και για άλλους ασκητές.

Η κοπιώδης και εντυπωσιακή αυτή άσκηση ήταν αποτέλεσμα θείας επισκέψεως και φωτισμού, αφού οι Ισμαηλίτες οι οποίοι ήσαν δεκάδες χιλιάδες -και βρίσκονταν μέσα στο σκοτάδι της απιστίας- βλέποντας αυτή την νεοφανή και παράδοξη ασκητική ζωή και τα άλλα πολλά κατορθώματα του οσίου, ακούγοντας συγχρόνως και την θεία του διδασκαλία, φωτιζόταν η διάνοιά τους.

Και αυτοί που πριν βρίσκονταν στο σκοτάδι, τώρα εγκατέλειπαν μαζί με το σκοτάδι της ασέβειας και τα μιαρά έργα της πατροπαράδοτης θεάς τους Αφροδίτης, στα οποία ήταν παραδομένοι.

Κοντά σ’ αυτούς και οι Γεωργιανοί και οι Πέρσες και οι Αρμένιοι, απέρριψαν την πλάνη τους και πίστεψαν και αυτοί στην Ευαγγελική διδασκαλία και έγιναν Χριστιανοί.

 

Διασκευή από τον Α’ τόμο, μήνας Σεπτέμβριος, του “Μεγάλου Συναξαριστή της Εκκλησίας”.