Θαυμαστές διηγήσεις

Ο άγιος Σπυρίδων σώζει την Κέρκυρα από πανώλη (2)

12 Δεκεμβρίου 2020

Ο άγιος Σπυρίδων σώζει την Κέρκυρα από πανώλη (2)

Άγιος Σπυρίδων Επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου, ο θαυματουργός, πολιούχος Κέρκυρας.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Κατά το έτος 1673 έπληξε ξανά την Κέρκυρα λοιμώδης ασθένεια (πανώλη – πανούκλα), και μάλιστα δύο φορές την ίδια χρονιά.

Η μεταδιδόμενη αυτή ασθένεια κατέστρεφε ολόκληρο το νησί και απειλούσε με σκληρό θάνατο όλους τους κατοίκους του.

Αυτήν την φορά το θαύμα του πολιούχου της Κέρκυρας άγιου Σπυρίδωνα, Επισκόπου Τριμυθούντος της Κύπρου, δεν ήταν μόνον σωστικό αλλά και θεαματικό!

Όχι μόνον έσωσε τους κατοίκους του νησιού, αλλά τους έκανε όλους διά μιας καλά την ίδια ημέρα.

Αυτό συνέβη στις 13 Ιουλίου, ημέρα που οι Κερκυραίοι γιορτάζουν το θαύμα της ίασης του τυφλού που απέκτησε και πάλιν το φως του, και κατά την οποίαν ξαφνικά όλοι οι ημιθανείς και ετοιμοθάνατοι από την λοιμώδη ασθένεια βρέθηκαν θεραπευμένοι και υγιείς!

Αντίστοιχο γεγονός συνέβη και την Κυριακή των Βαΐων, κατά την ημέρα που η Κέρκυρα πανηγυρίζει με μεγάλη λιτάνευση του σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνος, για την διάσωσή της από τον Άγιο από την εισβολή των Τούρκων το 1716.

Και αυτήν την ημέρα ο άγιος Σπυρίδων θεράπευσε με μιας όλους όσους έπασχαν από την θανατηφόρο αυτή αρρώστια και ο λοιμός  σταμάτησε πλέον!

(Κρατήσαμε ίδια την χρονική σειρά με την οποία περιγράφονται οι δύο θεαματικές ιάσεις του αγίου Σπυρίδωνα, όπως αναφέρονται στις δύο πηγές στις οποίες ανατρέξαμε).

 

Πληροφορίες από τις εκδόσεις “Βίος, πολιτεία και αγώνες του εν αγίοις πατρός ημών Σπυρίδωνος, Αρχιεπισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού”, των εκδόσεων Οίκος Μ. Σαλίβερου, Αθήναι, και Μεγάλος Συναξαριστής της Εκκλησίας, τόμος 12ος, Δεκέμβριος.