Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

9 Μαΐου 2021

3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

«Πολίτικα μελίσματα και μουσικοί θησαυροί από την Άλωση μέχρι και σήμερα»

Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως υπήρξε γεγονός που άλλαξε το ρου της παγκόσμιας ιστορίας. Ακόμη και σήμερα τα γεωστρατηγικά σχέδια παγκοσμίως επικεντρώνουν στην Πόλη των πόλεων. Στις καρδιές των Ελλήνων αιώνες τώρα οι θρύλοι και οι παραδόσεις για τον μαρμαρωμένο βασιλιά, την ανάκτηση της Κωνσταντινουπόλεως, αποτελούν πόθο άσβεστο, και διαιώνια ελπίδα κλεισμένη βαθιά στις καρδιές των Ρωμιών.

Ύμνοι αφιερωμένοι στους εθνομάρτυρες της Αλώσεως, τραγούδια θρηνητικά μελίσματα ιστορικά δοσμένα από τον κορυφαίο Άρχοντα Μαΐστορα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Γρηγόριο Νταραβάνογλου και τον σπουδαίο Έλληνα Μουσικό και Συνθέτη Μανώλη Καρπάθιο, θα παρουσιαστούν στο 3ο Διεθνές Διαδικτυακό Σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Μαϊου 2021 και ώρα 17.00 – 21.00 με το πρόγραμμα zoom, με διοργανωτή το ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Ο συνδυασμός φωνής και οργάνου (ψαλτήρι – κανονάκι) μαγεύει και παραπέμπει στην Κωνσταντινούπολη τη ρωμαίικη, με τη μεγαλοπρέπεια και την αίγλη που συντηρούνται στην ιστορική μνήμη.

Τα μουσικά κείμενα που θα διδαχθούν προέρχονται από τους Κωνσταντινουπολίτες μουσουργούς (Μπαλάσιος, Καντεμήρης, Μέγας Αγγελής, Πέτρος Πελοποννήσιος, Πέτρος Μπερεκέτης κ. α.) και Πατριαρχικούς Ψάλτες (Στανίτσας, Πρίγγος, Νικολαΐδης) αλλά και από συλλογές μουσικών προσωπικοτήτων όπως ο Σίμων Καράς, ο Κωνσταντίνος Μάρκος, ο Γεώργιος Κακουλίδης, ο Μάρκος Δραγούμης.

Το διαδικτυακό σεμινάριο συντονίζει ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς Νικόλαος Αμοργιανός.

Ένα μοναδικό μουσικοπαιδαγωγικό γεγονός επιστημονικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος που δεν πρέπει να χάσει κανείς, ενώ απευθύνεται σε όλους τους σπουδαστές, μουσικούς, καθηγητές, Ιεροψάλτες και φιλόμουσους (άνδρες και γυναίκες) εντός και εκτός Ελλάδος.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Τηλ.213-0257007, 6937-440015 και email: wdeioimp@gmail.com