Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

«Της αγάπης στίγματα» – π. Σιλουανού Πεπονάκη

25 Ιουνίου 2021

«Της αγάπης στίγματα» – π. Σιλουανού Πεπονάκη

Κυκλοφόρησε μόλις το νέο βιβλίο του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου (Αλιάρτου Βοιωτίας), με θέμα την ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας.

Στα κείμενα του βιβλίου, που είναι στη βάση τους απομαγνητοφωνημένες ομιλίες σε συνάξεις πιστών, διατηρείται το ύφος και η ζωντάνια του προφορικού λόγου.

Το ιδιαίτερο και πρωτότυπο στοιχείο της ερμηνευτικής αυτής προσέγγισης είναι η αναφορά στην διδασκαλία δύο μεγάλων και θεοφόρων πατέρων της Εκκλησίας μας, του άγιου Ιωάννου τής Κρονστάνδης και του αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ.

Ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης γράφει ότι στα λόγια του βιβλίου του αγίου Ιωάννου της Κρονστάνδης: «Η εν Χριστώ ζωή μου» η ψυχή αισθάνεται τη δύναμη της Χάριτος του Θεού. Επίσης, μαρτυρεί ότι ποτέ δεν είδε κανέναν να λειτουργεί όπως εκείνος και τον χαρακτηρίζει σαν «έναν στύλο από τη γη ως τον ουρανό». Ο ίδιος ο άγιος Ιωάννης διακηρύττει:

«Αποθνήσκω, όταν δεν λειτουργώ».

Ιδιαίτερα, χρησιμοποιήθηκε η διδασκαλία του αγίου Σωφρονίου Σαχάρωφ. Ο άγιος Σωφρόνιος έζησε με πυρακτωμένη την καρδιά του από τη ζώσα παρουσία του Κυρίου Ιησού. Τα κείμενα του αποπνέουν το πυρ αυτό και αφυπνίζουν τη συνείδησή μας και επαναφέρουν στη σωστή λειτουργία την καρδιά μας, το κέντρο της υπάρξεώς μας, τον τόπο που μυστικά ενώνεται ο Θεός με τον άνθρωπο.

Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ.

Κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του α) «Δίψα για καθαρό ουρανό – λόγοι βοηθητικοί στην μετάνοια», (εκδόσεις Ίνδικτος) και β) «Όσα στην αγάπη ονειρεύομαι – το μυστήριο της χριστιανικής συζυγίας» (εκδόσεις Εν Πλω).