Θαυμαστές διηγήσεις

Η παλάμη της αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, τα θαύματά της και ο όσιος Ιερώνυμος

22 Ιουλίου 2021

Η παλάμη της αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, τα θαύματά της και ο όσιος Ιερώνυμος

Όσιος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης (1871-1957).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Πολλές οι επιστολές στο αρχείο της μονής [της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους], όπου μητροπόλεις και κοινότητες της Μακεδονίας και της Μ. Ασίας παρακαλούν να έλθουν οι Σιμωνοπετρίτες πατέρες με το τίμιο λείψανο της αγίας Μαγδαληνής.

Πολλές και οι ευχαριστήριες επιστολές που αναφέρουν θαύματα της αγίας.

Μετά την τέλεση του αγιασμού και της λιτανείας οι ακρίδες εξαφανίζονταν από τους αγρούς.

Στις αποστολές αυτές συχνά συνόδευε το άγιο λείψανο και ο π. Ιερώνυμος [ο όσιος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης].

[…] Την ίδια περίοδο από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, γράφει στη μονή «Εδώ ακρίδες δεν είναι άλλαι εις εν μέρος. Φοβούνται όμως ο κόσμος την έφοδον της ακρίδος και παρεκάλεσαν την Αγίαν Μαγδαληνήν. Σκέπτονται δε να κανονίσουν και να έρχεται κατ’ έτος, ευλαβούμενοι την Αγίαν και ζητούντες την χάριν αυτής».

Διηγούνται μία παλαιότερη επίσκεψή του στη Μ. Ασία·

«Μοναχός ήλθε με τον Γέροντά του στα Βρίουλα, το χωριό μας. Ήλθαν με το χέρι της Αγίας Μαγδαληνής γιατί είχε πέσει ακρίδα. Μείνανε μάλιστα στο σπίτι του Νεομάρτυρος Αγίου Νεκταρίου και υπέδειξαν πως και τα υπόλοιπα λείψανα του Αγίου πρέπει να τα πάνε στο ναό, γι’ αυτό το σπίτι δεν προκόβει. Η ακρίδα, μετά τη λιτανεία, έπεσε στη θάλασσα».

Ο μεγαλύτερος θησαυρός της μονής είναι η αριστερή παλάμη της μυροφόρου, παρθένου, Ισαποστόλου και μαθήτριας του Κυρίου, Μαρίας της Μαγδαληνής.

Συχνά ευωδιάζει, έχει θερμότητα ζωντανού ανθρώπου και τελεί θαύματα στους με πίστη ασπαζόμενους αυτήν.

Ο π. Ιερώνυμος είχε ιδιαίτερη ευλάβεια στη Μυροφόρο.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μοναχού Μωυσή, «Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης, Ο Γέρων της ‘Αναλήψεως’», έκδοση Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα, Άγιον Όρος.