Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Ανοικτή επιστολή σε όσους πυροβολούν το Βατοπαίδιο

13 Οκτωβρίου 2008

Ανοικτή επιστολή σε όσους πυροβολούν το Βατοπαίδιο

Ανοικτή επιστολή σε όσους πυροβολούν το Βατοπαίδιο

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες ενός βέβηλου, ανελέητου και ξεφτιλισμένου πολέμου, εναντίον της ιεράς μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους από ανθρώπους, κλίκες, ομάδες και συμφέροντα στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Ανθρώπους που έμαθαν να πολεμούν οχυρωμένοι σε γυάλινα γραφεία και καρέκλες, βρισκόμενοι μέσα σε πουπουλένια σαλόνια, πίσω από τηλεοπτικές κάμερες, γυμνοί στη σκέψη, κατευθυνόμενα πρόβατα, άλογα ζώα που αρμέγονται από γεροδεμένους τσοπάνηδες. Μικρές ανήθικες, φθηνές, κουτσομπόλες γυναικούλες (αν λέγονται έτσι μερίδα δημοσιογράφων) ανοίγουν κάθε πρωΐ τα λεγόμενα τηλεοπτικά παράθυρα… για να χλευάσουν τον «Κύπριο ηγούμενο», να ανακυκλώσουν μικρά λόγια, να εκχειλίσουν χολή και «αρλούμπες» γιατί έτσι ανεβάζουν την ακροαματικότητά τους, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι τσοπάνηδες να τους δίνουν λίγο περισσότερο άχυρο στην καθημερινή τους βρώση.
Είστε δειλές, τιποτένιες, ανίδεες, συμφεροντολογικές, φθοροποιές ανθρώπινες υπάρξεις που βυθιστήκατε στην ύλη και δεν μπορείτε να κοιτάξετε πιο πέρα από το «οράν» και να νοήσετε τι εστί μοναστήρι, τι εστί ορθοδοξία, πίστη, παράδοση, ταυτότητα, πατρίδα, τι εστί πνευματικό έργο, τι εστί ψυχή. Μωροί και τυφλοί, δειλοί και ρηχοί, λύσατε και διαλευκάνατε όλα τα προβλήματα της χώρας σας μένοντας ξεβρακωμένοι, ξεπουλημένοι, ξεφτιλισμένοι και στριμωγμένοι στη γωνιά της Ευρώπης, ζώντας αναμεταξύ του ενοικίου και της ύλης, παραχαράσσοντας ιστορία και βαλθήκατε «κατίνες» να κρίνετε, να ανακρίνετε, να χλευάσετε μέρος από αυτά που σας κρατούν στη ζωή – το Βατοπαίδιο και την αύξηση των μελών της, για να καταστεί δήθεν πλήρης, ωσάν προηγουμένως ήταν ελλιπής και άρα αμφιβόλου κύρους ήταν οι αποφάσεις της, θα ασχοληθούμε σε άλλη αναφορά μας.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο στη «Συμφωνία του Μετοχίου Κύκκου» είναι ότι δεν θεωρήθηκε επαρκές γεγονός, ότι αυτή προέκυψε ύστερα από μακρές νυχτερινές διαπραγματεύσεις με την εμπλοκή τόσων προσώπων, αλλά κρίθηκε αναγκαίο να μεταβεί στο Μετόχι και ο ίδιος ο τότε Πάφου και τώρα αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, για να την υπογράψει «ιδία χειρί», ώστε να είναι πέρα για πέρα δεσμευμένος, ότι θα τηρήσει τα «υπεσχημένα» και δεν θα υπαναχωρήσει μετά την κατάληψη του επίζηλου αξιώματος της «Πρωτοκαθεδρίας»!
Το γεγονός όμως αυτό, σε συσχετισμό με την παρουσία και άλλων ιεραρχών στη διαδικασία γραπτής επικύρωσης της συμφωνίας, οι οποίοι όπως προαναφέραμε και τον Κύπριο ηγούμενό του, να δικάσετε τον κλέφτη.
Κλαίω, πονώ και λυπάμαι γιατί γεννήθηκα ορθόδοξος Έλληνας Κύπριος, πιο Έλληνας από εσάς, υποκλινόμενος στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα, νιώθοντας το βάρος της ιστορίας, της παράδοσης και του χρέους που μεταφέρω στους ώμους όταν αναγκάζομαι να εκφραστώ με αυτή τη σκληρή γλώσσα η οποία δεν με αντιπροσωπεύει.
Μέσα από το πόνο που ζω καθημερινά στην ημικατεχόμενή μου πατρίδα, σας φτύνω στα μούτρα και σας μουντζώνω για το κατάντημά σας. Κάτω τα χέρια από το πανίερο σέβασμα που ονομάζεται Βατοπαίδιο, γιατί ιδρυτές, οδηγοί και προστάτες είναι ο Άγιος Τριαδικός μας Θεός και η μάνα Παναγία οι οποίοι το κράτησαν, το κρατούν και θα το κρατάνε όρθιο μέσα στους αιώνες στο απάνθισμα της ορθοδοξίας που λέγεται Άγιον Όρος. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!

Χαρίτος Καρατζιά
Ανθούπολη, Λευκωσία

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΡΟΝΟΣ (Κομοτηνής) 19/9/2008