Σχόλια αναγνωστών

Σαν τα «μάρμαρα» της… Μονής Βατοπαιδίου 2

19 Οκτωβρίου 2008

Τα «τζακούζι», οι βίλες και οι σουίτες της Μονής Βατοπαιδίου

…ή τί γίνεται όταν κάποιος χάνει τον προσανατολισμό του…

Έπεσε στα χέρια μου πριν μέρες το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (12 Οκτωβρίου) και στη σελ. 69 στη στήλη του Βαγγέλη Περρή ΖΩΝΗ ΑΓΝΟΤΗΤΑΣ είδα τις παρατιθέμενες τέσσερις αεροφωτογραφίες της Μονής Βατοπαιδίου κάτω από τον τίτλο: ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ. Επειδή επισκέπτομαι δυο-τρεις φορές το χρόνο τη Μονή, κοίταξα από περιέργεια τις σημάνσεις των φωτογραφιών.
Ένα παρεκκλήσι χαρακτηρίστηκε ως …

ο Ιερός Ναός. Το Αρχονταρίκι όπου καταλύουν οι επισκέπτες προβλήθηκε σαν Κοιτώνες μοναχών. Ο πύργος της Βιβλιοθήκης καταδείχθηκε ως το Ησυχαστήριο ηγουμένου! Το καλύτερο μας το κράτησε για το τέλος: Κελί Ρουσόπουλου!!! Στο ανατολικό μέρος της Μονής κάποιος μπαγαπόντης πρόσθεσε στις φωτογραφίες ένα μικρό κτηριακό συγκρότημα (άγνωστο από που). Αυτό φαίνεται είδε και ο Κακαουνάκης και ρωτούσε αν έχει χτιστεί έξω από το μοναστήρι βίλα για τον Κάρολο! Ελπίζω να μην μαλώσουν μόνο ο Κάρολος με τον Ρουσόπουλο…!!! Κι αυτοί οι βατοπεδινοί… Φτιάξε δυο-τρεις βίλες εκεί να βρίσκονται… Το χτίσιμο μπορεί να αναλάβει ο κ. Περρής που τις χτίζει σε χρόνο ρεκόρ!!!
Για υποψήφιους επισκέπτες της Μονής πάντως (μετά από την τόση διαφήμιση έμαθα ότι αυξάνεται ο αριθμός τους) φρόντισα να βρω μια αεροφωτογραφία για να καταδείξω διάφορα σημεία της Μονής που θα τους χρειαστούν. Προς Θεού μην χρησιμοποιήσετε για οδηγό την πρόταση του κ. Περρή… θα χαθείτε!
Τις ίδιες μέρες βγήκε ο κ. Παπαδάς και μας παρουσίασε δύο «αντιφατικές» πλευρές της Μονής Βατοπαιδίου: «Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν πως μέσα στο Βατοπέδι υπάρχουν σουίτες και κελιά. Τα κελιά είναι για να πηγαίνουν οι προσκυνητές και να βλέπουν μια εικόνα του Όρους και οι σουίτες είναι για τους μεγάλους επισκέπτες. Επίσης υπάρχουν τζακούζι στις σουίτες και νεροχύτες για τον απλό επισκέπτη. Υπάρχουν χρυσά και ασημένια μαχαιροπίρουνα. Υπάρχει το τζιπ το Cherokee για τις μετακινήσεις και από την άλλη τα γαιδουράκια και οι περιπατητές με το σακίδιο»! Ξανακοίταξα το όνομα της Μονής, μήπως είχα δει λάθος, αλλά όντως μιλούσε για το Βατοπαίδι. Φαίνεται ότι εγώ επισκέπτομαι άλλη μονή, σκέφτηκα…

Που είναι στην πραγματικότητα...

Που είναι στην πραγματικότητα...

Θέλοντας να δείξω στον κόσμο το μέγεθος των ανοησιών και των ψεμμάτων που λέγονται και γράφονται τελευταία, αποφάσισα να επισκεφτώ –εκτός προγράμματος– τη Μονή στην πανήγυρη του αγίου Ευδοκίμου. Άκουσα ότι πρώτη φορά είχαν πάνω από 350 επισκέπτες σ’ αυτή τη γιορτή (φαίνεται ότι ο κόσμος, παρά τα τόσα ψέμματα, «ψυλλιάστηκε» την αλήθεια στην υπόθεση της Μονής). Θέλησα να βγάλω μερικές φωτογραφίες (έχουν μπει ήδη μερικές στο άρθρο: Σαν τα «μάρμαρα» της… Μονής Βατοπαιδίου του κ. Ορθ. Νεοφύτου), με την ανοχή των πατέρων, για να δούμε όλοι τα «τζακούζι», τις βίλες και τις σουίτες της Μονής Βατοπαιδίου…
Η «σουίτα» παραχωρήθηκε χθες στο Μητροπολίτη Προικονήσου Ιωσήφ (είδα ότι υπάρχει στην ιστοσελίδα και η ωραία εκπομπή που έκανε στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας) που ήταν καλεσμένος στη γιορτή.

...και να λύσουμε το αίνιγμα...

...και να λύσουμε το αίνιγμα...

Παρακάλεσα θερμά τον γνωστό μου αρχοντάρη π. Μ. να μου ανοίξει λίγο το δωμάτιο για να κάνω μια-δυο φωτογραφίες (κυρίως από το «τζακούζι»). Γελώντας δέχτηκε και μου άνοιξε.
Θυμήθηκα τα λόγια του Μητροπολίτη Μεσογαίας που είπε ότι το δωμάτιο (περίπου 8 τ.μ.) έχει φτιαχτεί βέβαια με γούστο, αλλά δεν έχει ούτε τηλεόραση ούτε ίντερνετ ούτε κάτι το υπερβολικό. Πράγματι. Ένα ξύλινο κρεβάτι (δεν είχε βέβαια αχυρένιο στρώμα…), ένα μικρό ξύλινο γραφειάκι, ένα μικρό ξύλινο κομοδίνο και μία κρεμάστρα… Μια πόρτα χωρίζει από το αποχωρητήριο: ένας νεροχύτης, μια τουαλέτα, μια ντουζιέρα… φαίνεται το «τζακούζι» πήγε για επισκευή… Δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ;

Σπύρος Αμπατζίδης
Θεσσαλονίκη, 18-10-2008

καρ�κλα πολύ σκληρή για πρίγκηπες...

καρέκλα πολύ σκληρή για πρίγκηπες...

Η «πολυτ�λεια»σε όλο της το μεγαλείο

Η «πολυτέλεια»σε όλο της το μεγαλείο

πλακάκια διαλογής αντί των μαρμάρων

πλακάκια διαλογής αντί των μαρμάρων

Τζιακούζι τζιακουζάκι μου, που είσαι;

Τζιακούζι τζιακουζάκι μου, που είσαι;

άποψη της τουαλ�τας και της ντουζι�ρας (STILL no jacuzzi)

άποψη της τουαλέτας και της ντουζιέρας (STILL no jacuzzi)

ΥΓ: Νομίζω ταπεινά κ. Περρή ότι ίσως ο κύριος που έκανε τα μοντάζ έχασε τον προσανατολισμό του λόγω χτενίσματος…