Σχόλια αναγνωστών

Η άλλη όψη του νομίσματος

22 Οκτωβρίου 2008

Η άλλη όψη του νομίσματος

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου

Ιωάννης Κυριακίδης
Δικηγόρος

ΑΔΙΚΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΦΡΑΙΜ
Από δύο μηνών, περίπου, τώρα, παρακολουθούμε μετά προσοχής όλα τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών και των λοιπών μέσων μαζικής ενημερώσεως, των προερχομένων από τη μητέρα Ελλάδα των σχετιζομένων με τα της  Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου ΄Ορους και τον ΄Αγιο Καθηγούμενο Εφραίμ.

ΠΡΟΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟΙ
Με όλη την εκτίμηση  προς τους ευσεβείς αναγνώστες του κειμένου, είναι η ταπεινή μας εισήγηση ότι τα μέσα μαζικής ενημερώσεως στην Ελλάδα, [που έχουν επηρεάσει και αυτά της Κύπρου σε σημαντικό βαθμό], αναφορικά με το ζήτημα της Ιεράς  Μονής Βατοπεδίου και του τιμημένου συμπατριώτη μας  Καθηγουμένου Εφραίμ  έριξαν πολύ χαμηλά τα επίπεδα.
Πραγματικά όταν παρακολουθήσομε προσεκτικά τις εκφράσεις  και τη διάθεσή των, τα μέσα ενημερώσεως στην Ελλάδα δείχνουν… καθαρά και φανερά προκατειλημμένα.
Κάπου απώλεσαν την αρετή της αντικειμενικότητας.

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η προκατάληψη είναι ένα είδος ψυχικής καταστάσεως που αποτρέπει, παρεμποδίζει τον ανθρώπινο οργανισμό από του να δει και να κρίνει αντικειμενικά.
Η  ταχεία αντίληψη που επέρχεται από την αντικειμενικότητα για την υφισταμένη προβληματική κατάσταση  και η απαραίτητη  σύλληψη σχεδίου που πρέπει να ακολουθήσει για την επίλυση του υφιστάμενου προβλήματος, χωλαίνει με την παρέμβαση της προκαταλήψεως…
Ο προκατειλημμένος δεν αντιλαμβάνεται τα λάθη του, έστω και αν του τα υποδείξουν.
Η προκατάληψη είναι περίπου σαν τις παρωπίδες που τοποθετούνται στα άλογα όταν τα ζεύουν για το μαγκανοπήγαδο, ώστε να μη κοιτάζουν ούτε δεξιά ούτε αριστερά, αλλά μόνο να δίνουν γύρο.
Όταν παρακολουθήσετε προσεκτικά τις ειδήσεις  των μέσων μαζικής ενημερώσεως της μητέρας Ελλάδας θα διαπιστώσετε αμέσως την προκατάληψη με την οποία ομιλούν εναντίον του εντίμου και Αγίου Καθηγουμένου Εφραίμ , των συνεργατών του και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.
Εάν μελετήσετε τα μεταδιδόμενα περί του θέματος,  με προσεκτική ανάλυση, θα διαπιστωθεί ότι  πέραν του  99% των δήθεν ειδήσεων , αποτελούν  ασύστολα ψεύδη με τα οποία δεν αξίζει να απασχολείται κανείς σοβαρά.
Όμως ας μας επιτραπεί ένα ακροθιγές σχόλιο.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ-ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Είναι η ταπεινή μας εισήγηση ότι τα μέσα μαζικής ενημερώσεως της μητέρας Ελλάδας με τη στάση των διασύρουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό παγκοσμίως, μας ρεζιλεύουν, μας ταπεινώνουν, μας εξευτελίζουν.
Όπως εξελίσσεται η κατάσταση έχει εκφύγει από κάθε έλεγχο.
Σκανδαλίζουν τον κόσμο αδικαιολόγητα.
Παρασύρουν τον Ελληνικό λαό παντελώς αχρείαστα.
Πού ξανακούστηκε παγκοσμίως, για μία ανταλλαγή ακινήτων, μία νόμιμη σύμβαση, αμοιβαία αποδεκτή, [με συμμετοχή υπό δύο κυβερνήσεων], με ένα μοναστήρι, να χρησιμοποιείται για να απασχολεί ολόκληρο το Ελληνικό ΄Εθνος για δύο συνεχείς μήνες…
Επισημαίνεται ότι η σύμβαση έλαβε χώραν μεταξύ Ελλήνων, ΄Ελληνες με ΄Ελληνες.
[Τις προάλλες, αν θυμόμαστε καλά,  που προσπαθούσαν να ξεπουλήσουν τις τηλεπικοινωνίες, παρ’  ότι σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, δεν φώναζαν τόσο δυνατά οι τηλεοράσεις μας].
Όλος ο Ελληνισμός, παγκοσμίως, στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστραλία, την Αμερική, την Αγγλία,  υποχρεώνεται, εξαναγκάζεται  να  παρακολουθεί τις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις μας σε μία σκηνοθεσία του παράλογου.
΄Ελαβε χώραν μία συμφωνία, ανταλλάγησαν 11000, [έντεκα χιλιάδες], στρέμματα οικοπέδων με μία κατοικία στην Αθήνα.
Σαν να  χάθηκε ο κόσμος όλος με μία ανταλλαγή.
Εξ  άλλου ο Καθηγούμενος τους δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος  να αναστρέψει, να ακυρώσει τις συμφωνίες, ακόμα και να τις τροποποιήσει,  ανά πάσα στιγμή.
Είναι λόγος αυτός, να απασχολείται ολόκληρος ο απανταχού Ελληνισμός, επί 2 ολόκληρους μήνες και να συνεχίζει;

ΥΠΕΡ ΠΑΣΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι ευσεβείς αναγνώστες ότι η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία εύχεται πάντοτε ΥΠΕΡ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.
Είναι στους κανόνες της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας να εύχεται πάντοτε υπέρ των αρχών για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος.
Συνεπώς ας μη παρασύρονται μερικοί για το γεγονός ότι η Ιερά Μονή Βατοπεδίου προέβη σε συμφωνία με τον ένα ή τον άλλο υπουργό.
Για τους μοναχούς δεν έχει οποιαδήποτε σημασία το όνομα, η καταγωγή, η κομματική τοποθέτηση ή το φρόνημα, άνδρας ή γυναίκα  του όποιου αξιωματούχου του κράτους.
Η ταπεινότητά μας δεν έχομε καμία αμφιβολία ότι για τον Καθηγούμενο Εφραίμ και τους ταπεινούς ασκητές του, είναι απολύτως αδιάφορο ποίοι ευρίσκονται στην εξουσία του Ελληνικού κράτους στη συγκεκριμένη στιγμή της υπογραφής της συμβάσεως της ανταλλαγής ή άλλως πως.

ΤΙΤΛΟΙ  ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΟΣΜΗ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑΣ
Επικεφαλίδες και τίτλοι όπως:

«Τον συμβούλευε ο Βγενόπουλος, η τεράστια δύναμη του Εφραίμ στο όνομα του Κυρίου, οι μπίζινες στα μονοπάτια του μοναχισμού, όχι στο κοντραπάντο, περιμένουν την πολεοδομική άδεια στην Κύπρο, ο Εφραίμ θα κληθεί για κατάθεση, πήρε φωτιά το ΄Αγιον ΄Ορος, καταγγέλλει ο Μητροπολίτης Ξάνθης, με άνωθεν εντολές οι συμφωνίες»,  είναι μερικά από τα αναρίθμητα, επιπόλαια,  γελοία που
βλέπουν το φως της δημοσιότητας και παρασύρουν τον Ελληνικό λαό για δύο ολόκληρους μήνες και ακόμα δεν γνωρίζομε μέχρι πότε.
΄Ενας από τους σοβαρούς πολιτικούς ηγέτες της χώρας, ο κύριος Αλαβάνος, ακούστηκε να ομιλεί από τηλεοράσεως και να εισηγείται λεπτομερή έρευνα σε βάθος δεκαετίας…
Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, ολόκληρος ο Ελληνισμός, στα επόμενα δέκα χρόνια, να μη κάνει τίποτε άλλο από του να απασχολείται για να διαπιστώσει με ποίο τρόπο προωθούνταν  τα έργα της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου τα τελευταία δώδεκα έτη…
Και καλή πρόοδο…

ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ
Αυτά όλα  και άλλα, όμοια,  που δημοσιεύονται για δύο συνεχείς μήνες,  καθημερινά, δίνουν στον αντικειμενικό απλό αναγνώστη την εντύπωση ότι στην Ελλάδα τα πλείστα μέσα μαζικής ενημερώσεως έχασαν τον προσανατολισμό τους, το μέτρο, το ρυθμό, τον «πούσουλα», δηλαδή τη ναυτική πυξίδα.
Δίνουν την εντύπωση σε ένα ανεξάρτητο, αντικειμενικό αναγνώστη, πως δεν έχουν κάτι το σοβαρό με το οποίο να απασχοληθούν και συγκεκριμένα  ότι δεν έχουν δουλειά να κάνουν…

ΑΙΣΧΡΕΣ ΥΒΡΕΙΣ
Τα μέσα ενημερώσεως της Ελλάδας, προσφάτως,  επί ένα ολόκληρο μήνα εξύβριζαν την Κύπρο και τον πληθυσμό της, ένεκα ένα ιστορικό, προσφυγικό  σωματείο, η μαρτυρική ποδοσφαιρική ομάδα της Ανορθώσεως της Αμμοχώστου, νίκησε τον Ολυμπιακό.
Μέχρι και μέλη της Αστυνομικής Δυνάμεως  των Αθηνών, συνηνώθησαν και  συμμετείχαν στους τραμπουκισμούς και στην καταδίωξη των προσφύγων της Αμμοχώστου, στις λεωφόρους του Πειραιά.
Αστυνομικοί συμμετείχαν στις βιαιοπραγίες εναντίον  των Κυπρίων φιλάθλων, που, ποίος γνωρίζει με πόσες στερήσεις, πλήρωσαν και  έκοψαν εισιτήρια και έφθασαν στην Ελλάδα, με την ελπίδα -, την προσδοκία –  ότι θα απολάμβαναν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα   να διεξάγεται με ευγενική άμιλλα.

ΤΟ ΓΝΗΣΙΟΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Δεν βρέθηκε έστω και ένας άνθρωπος, επίσημος, ημιεπίσημος, άσημος, ένα μέσο μαζικής ενημερώσεως, μία από τις πολλές τηλεοράσεις, ένας δημοσιογράφος, από τους τόσους πολλούς που διαθέτομε στο Πανελλήνιο,  έστω ένας  απλός πολίτης, να κακίσει την αισχρή συμπεριφορά των υβριστών, των τραμπούκων εναντίον των φιλάθλων, [ακόμη και εναντίον του ιδίου του προέδρου της ομάδας  της Ανορθώσεως έχουν βιαιοπραγήσει-τον τραυμάτισαν].
Δεν εμφανίστηκε, τουλάχιστον,  κάποιος, που γνωρίζει την ιστορία,  να εξηγήσει στους ως άνω κακοποιούς     ότι οι Κρήτες,  οι Κύπριοι, οι Πόντιοι και οι Απόδημοι αποτελούν το γνησιότερο κομμάτι του Ελληνικού ΄Εθνους…
Ευτυχώς τα στελέχη και οι οπαδοί  του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ απεδείχθησαν ευγενείς και έντιμοι, απόγονοι του Ξένιου Δία…

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Στο ΄Αγιον ΄Ορος υπάρχει ένα μοναστήρι το οποίο ονομάζεται Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
Το μοναστήρι αυτό ήταν εγκαταλελειμμένο.
Ούτε ψάλτης  υπήρχε, ούτε παπάς.
Ακούσαμε ένα ταπεινό , έντιμο ιερέα, από την περιοχή που γνωρίζει καλύτερα,  να ομιλεί από τηλεοράσεως και να αφηγείται ότι πήγαινε από καιρού εις καιρό και τελούσε τη θεία λειτουργία, ένεκα δεν υπήρχαν ιερείς εκεί. Ούτε μοναχοί.

Ο ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΦΡΑΙΜ
Στο κατεχόμενο χωρίο Περιστερονοπηγή της Επαρχίας Αμμοχώστου υπήρχε ένα παιδάκι, ο Βασίλης.
΄Ηταν  ορφανό, προσφυγόπουλο, χωριατόπαιδο, προερχόμενο από πολυμελή οικογένεια, με άλλα τέσσερα αδέλφια, σύνολο πέντε.

ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΘΕΟ
Το ορφανό παιδάκι, με την ευσέβεια που το διακρίνει, αποφάσισε να αφιερωθεί στις βουλές του Υψίστου.
Σπούδασε με χίλιες στερήσεις, στην επιστήμη της Θεολογίας.
Άρχισε δουλειά.

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Η εργατικότητα του Βασίλη, η προθυμία του, το ενδιαφέρον του , οδήγησαν τα βήματά του στην Ιερατική Σχολή Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία.
Η Ιερατική Σχολή Απόστολος Βαρνάβας στην Κύπρο, είναι το φυτώριο από όπου ευσεβείς ιερείς αποφοιτούν και στελεχώνουν την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου.
Είναι υιοθετούμενο της ιστορικής Ιεράς, Βασιλικής, Σταυροπηγιακής Μονής της Παναγίας του Κύκκου.

[Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι ευσεβείς αναγνώστες πως όταν ακούνε Ιερά Μονή Κύκκου, ο Καθηγούμενος Νικηφόρος και η αδελφότητα που τον περιβάλλει εκεί δίνουν χρηματική οικονομική βοήθεια, [ μετρητά],  σε δυσπραγούντες συμπατριώτες μας , πέραν των 2, [δύο] εκατομμυρίων ] ευρώ το χρόνο και πληρώνουν τα χρέη για αποφυλάκιση ουκ ολίγων συνανθρώπων μας, αθόρυβα, χωρίς προβολή, χωρίς να κομπάζουν, χωρίς να γνωρίζει το αριστερό τους χέρι τι κάνει το δεξί, ταπεινά. Και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος  της Κύπρου προσφέρει, κάθε χρόνο, περίπου, άλλα   4, [τέσσερα ], εκατομμύρια ευρώ για τον ίδιο σκοπό, αθόρυβα].
Εκεί, στην Ιερατική Σχολή,  ο Βασίλης εκτελούσε χρέη διευθυντή.

ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΠΟ ΕΡΗΜΟ ΣΕ ΜΕΛΙΣΣΙ
Ο Εφραίμ, κατά κόσμο Βασίλης, τελικά ανεβαίνει στο ΄Αγιο ΄Ορος που δεν του ήταν άγνωστο.
Το μοναστήρι ήταν σε τόσο κακή κατάσταση ώστε κινδύνευε να καταρρεύσει.
Ο Βασίλης ήταν έτοιμος για τις δυσκολίες, ήξερε τι τον ανέμενε, τι θα αντιμετωπίσει.
Εκεί του ανατέθηκε η θέση του Καθηγουμένου.
Με το θέλημα του Θεού, την ευσέβεια, την ταπείνωση, τη σκληρή εργασία, έκανε τεράστιο, θεάρεστο,  έργο.
Εκεί που η Ιερά Μονή Βατοπεδίου δεν είχε ούτε παπά ούτε ψάλτη, που κινδύνευε να καταρρεύσει, με    τη βοήθεια του Θεού και την ευψυχία του Εφραίμ και των συνεργατών του έγινε μελίσσι.
Μετατρέπεται σε χώρο λατρείας, προσευχής, αγώνων ψυχής και σώματος, με την ελπίδα της σωτηρίας.
Πέραν των 135, [εκατόν τριάντα πέντε], περίπου, μοναχών, εγκαταβιούν στο ιστορικό μοναστήρι.

ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι ευσεβείς αναγνώστες ότι το Ελληνικό Κράτος δεν διαθέτει  κτηματολόγιο.
Δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, τμήμα κτηματολογίου και χωρομετρίας όπως διαθέτομε εμείς.
Μόλις τώρα, στην Ελλάδα, άρχισαν να δημιουργούν κτηματολόγιο.
Τώρα πηγαίνουν να δηλώσουν τις κατοικίες των και να εκδώσουν τίτλους ιδιοκτησίας.

ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ
Ως είχε καθήκον, ο Καθηγούμενος Εφραίμ άρχισε, με την πάροδο του χρόνου, να μελετά τα πρακτικά και το αρχείο του μοναστηριού του.
Βρήκε ότι η Μονή Βατοπεδίου διαθέτει, μεταξύ άλλων, ακίνητη περιουσία.
Συνεργάστηκε με ειδικούς για τον εντοπισμό της περιουσίας της μονής.
Βρήκε ότι η ακίνητη ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου ελεηλατείτο υπό πολλών.
Άλλοι έκτιζαν παράνομα.
Άλλοι χρησιμοποιούσαν τα κτήματα ως φάρμες ζώων, ιχθυοτροφείων, φυτωρίων, φυτειών, καλλιεργειών, ότι μπορεί να φανταστεί ο νους του ανθρώπου.
Χιλιάδες σκάλες χωραφιών εκκλησιαστικής γης  κατέστησαν, προφανώς με την ανοχή ή και τη σιωπηρή συναίνεση των τοπικών αρχών,    αρπαγή και λεηλασία των πάντων.
[Η κρατική μηχανή ανέκαθεν, από δεκαετιών, -διατίθενται προς τούτο  στοιχεία και μαρτυρίες-,  ήταν ενήμερη για τις παρανομίες σε βάρος της περιουσίας της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου].
Προσπάθησε ο Καθηγούμενος να συντονιστεί με την κρατική μηχανή.

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΝΟΜΙΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Ο Καθηγούμενος Εφραίμ, ανθρωπιστικά φερόμενος, [αφού του υπεβλήθη εισήγηση],  συμφώνησε με το κράτος, αμοιβαία,  περίπου τα ακόλουθα:-
Να γίνει ανταλλαγή ακίνητων κτημάτων. Η Ιερά Μονή Βατοπεδίου να παραχωρήσει 8500.-, [οκτώ χιλιάδες και πεντακόσιες σκάλες, στρέμματα],    οικοπεδοποιήσιμης γης, εύφορης, στην περιοχή της Καβάλλας, περίπου.
Επίσης να παραχωρήσει η Μονή 2500.-, [δύο χιλιάδες και πεντακόσιες ], σκάλες, στρέμματα οικοπεδοποιήσιμης γης εντός της συμπρωτεύουσας Θεσσαλονίκης.
Σε αντάλλαγμα το κράτος να παραχωρήσει στη Μονή ένα μεγάλο σπίτι στην Αθήνα.
Οι διαβουλεύσεις γινόντουσαν και με τις δύο κυβερνήσεις, Και εκείνη του ΠΑΣΟΚ και αυτή της Νέας Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση διαθέτει εξαιρετικούς νομικούς συμβούλους, διευθυντές υπουργείων, εισαγγελείς, βουλευτές, νομομαθείς.
Δεν αποδεχόμαστε ότι οι ερημίτες μοναχοί  του Αγίου ΄Ορους εξαπάτησαν τις Ελληνικές κυβερνήσεις.
Εξ άλλου ο Καθηγούμενος τους δήλωσε, όποτε θέλουν επαναφέρει την υπόθεση στην προτέρα κατάσταση.
Εμείς δεν έχομε ικανότητες «εκτιμητή ακινήτων». Οι ευσεβείς αναγνώστες όμως, δύνανται να συμπεράνουν εάν, λογικά, οι 11000.-, [έντεκα χιλιάδες], στρέμματα οικοπεδοποιήσιμης γης, εντός της πόλεως της Θεσσαλονίκης, άλλες της περιοχής της Καβάλλας,  έχουν, περίπου , ίση   αξία με μία κατοικία στην Αθήνα.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΨΕΜΑ ΝΑ ΝΙΚΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
Και τι δεν ακούσαμε για μία απλή συμφωνία.
Φωνάζουν επί δύο ολόκληρους μήνες τα μέσα μαζικής ενημερώσεως στην Ελλάδα του κόσμου τις ασυναρτησίες:-
Οι Κύπριοι ήρθαν στο Βατοπέδι ως κατακτητές…
Επαναλαμβάνομε ότι οι καλόγεροι είναι Κύπριοι…
Να παραιτηθεί ο τάδε υπουργός, διότι εξομολογείται στον Εφραίμ…
Να παραιτηθεί ο Εισαγγελέας διότι είπε διαφορετικά από ότι θέλει η τάδε εφημερίδα…
Να παραιτηθεί ο τάδε υπουργός διότι δέχθηκε σε συνομιλίες τον Καθηγούμενο Εφραίμ…
Να παραιτηθεί ο υπουργός τάδε διότι δέχθηκε τον Εφραίμ στο γραφείο του…
Να παραιτηθεί η κυβέρνηση διότι προώθησε γρήγορα τη συμφωνία…

ΑΣΕΒΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ούτε τη δικαιοσύνη δεν σέβονται. Αν είναι αλήθεια όσα μετέδωσαν στις ειδήσεις, με μία επιστολή κάποιου κρατικού υπαλλήλου ακύρωσαν απόφαση του Δικαστηρίου που ήταν υπέρ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.
Πρωτάκουστα, ακατανόητα πράγματα για μία κρατική μηχανή που βασίζεται σε νόμους και κανονισμούς.
Μέχρι και μία απόφαση δικαστηρίου ακύρωσαν, προφανώς,  με υπουργική απόφαση.
Πού ξανακούστηκε παγκοσμίως, τουλάχιστον στην Ευρώπη, με απόφαση υπουργού να ανατρέπεται απόφαση δικαστηρίου.
Στην Κύπρο η κυβέρνηση συμφώνησε με την Ιερά Αρχιεπισκοπή και έδωσε στο κράτος αριθμό οικοπέδων. Σε αντάλλαγμα το κράτος πληρώνει, από το έτος 1960, το ½ του βασικού μισθού σε ιερείς της υπαίθρου. Η συμφωνία ισχύει και εφαρμόζεται χωρίς προβλήματα.
Πόσες φορές το κράτος έρχεται και πληρώνει αποζημιώσεις σε εκκλησιαστική γη σε περίπτωση απαλλοτριώσεων;

ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ
Όλοι γνώριζαν για τις παρανομίες σε βάρος του Μοναστηριού.
Οι τοπικοί κρατικοί, διοικητικοί παράγοντες, γνώριζαν για τις παράνομες οικοδομές.
Σε όλες τις χώρες του κόσμου όταν κάποιος θέλει να ανεγείρει οικοδομή απαραίτητο είναι να ζητήσει την άδεια των τοπικών αρμοδίων αρχών.
Εκεί στην περιοχή των χιλιάδων παρανόμων επεμβάσεων σε γη της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου δεν έβλεπαν οι αρμόδιοι τι γινόταν;
Έβλεπαν κτίσματα να οικοδομούνται. Κάτοικοι έκτισαν. ΄Ανοιγαν δρόμους.
Οργάνωναν φάρμες , κτηνοτροφίες, ψαροεπιχειρήχεις, του κόσμου τις δραστηριότητες.
Πολλά από αυτά  χρηματοδοτούνταν υπό του  κράτους.
Δεν γνώριζαν οι διοικητικοί λειτουργοί του κράτους, η αστυνομία, ότι δεν υπάρχουν άδειες οικοδομής για τα κατοικημένα κτίρια;
Παριστάνουν τους ανίδεους;
Ποίους κοροϊδεύουν;
Γιατί διαδίδουν όλα  τα ψεύδη και σκανδαλίζουν τον Ελληνικό λαό, ολόκληρο το ΄Εθνος;

ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΤΟΥ
Δεν είναι ο υπουργός που εξομολογήθηκε στον Εφραίμ που πρέπει να παραιτηθεί.
Είναι προς τιμή του Πρωθυπουργού που δεν έλαβε υπόψη τις πολλές αβάσιμες και αστήρικτες φωνασκίες του ενός και του άλλου.
Είναι προς τιμή του υπουργού που εξομολογείται και εμάς είναι τιμή μας να έχομε υπουργούς που εξομολογούνται…
Εκείνοι που πρέπει να παραιτηθούν δεν είναι οι εξομολογούμενοι αλλά όσοι δηλητηριάζουν  τον υπέροχο Ελληνικό λαό με τοιούτου είδους εισηγήσεις και δήθεν ειδήσεις.

ΛΑΘΟΣ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
΄Ενας εντιμότατος υπουργός παραιτήθηκε από την κυβέρνηση. Ο λόγος;
Η σύζυγος του υπουργού άσκησε νομίμως το επάγγελμά της.
Η κυρία έχει νομική κατάρτιση.
Ο πατέρας της , ο Διονύσιος Πελέκης, [αν δεν κάνομε λάθος] και ο αδελφός της Αλέξης, τυγχάνουν ιδιοκτήτες ενός από τα σημαντικότερα δικηγορικά γραφεία που διαθέτομε στον Ελληνικό χώρο.
Η κυρία, σύζυγος του υπουργού, είναι συμβολαιογράφος.
Ασκεί νόμιμα το επάγγελμά της.
Μεταξύ άλλων συνέταξε, ανάλαβε, της ανετέθη η τεράστια ευθύνη να μελετήσει και να κάνει  τα συμβόλαια, τις συμφωνίες της ανταλλαγής των τόσων πολλών και περίπλοκων περιουσιών, μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και του Ελληνικού κράτους.
Προφανώς να χρησιμοποίησε και τις νομικές γνώσεις του πατέρα της, του αδελφού της. Είναι δικαίωμά της και είναι ανθρώπινο. Και ο πατέρας της έχει δικαίωμα να τη βοηθήσει. Δεν είναι παράνομο ένας συμβολαιογράφος ή και δικηγόρος να ζητήσει τη συμπαράσταση, τη βοήθεια και άλλων εμπειρογνωμόνων. Και να τους πληρώσει, αν του ζητήσουν χρήματα. Δεν απαγορεύεται. Είναι νόμιμο.
Η κυρία, η συμβολαιογράφος έχει μεγάλη, σοβαροτάτη ευθύνη στον καταρτισμό τόσο περίπλοκων    σημαντικών συμβολαίων.
Η συμβολαιογράφος έχει δικαίωμα να αμειφθεί για την προσφορά της εργασίας της .
΄Ολοι πληρώνονται για την εργασία τους.
΄Ετσι είναι τα επαγγέλματα.
Δεν είναι δίκαιο να εργάζεται χωρίς να πληρώνεται.
Ο σύζυγός της, για λόγους ευθιξίας, καλά έκανε που ΥΠΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ από υπουργός της κυβερνήσεως.
Όμως ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ενός εντίμου υπουργού.
Δεν είναι λόγος να παύεις ένα έντιμο υπουργό ένεκα η σύζυγός του ασκεί νόμιμα το νόμιμο επάγγελμά της.
Ο Πρωθυπουργός , διά της αποδοχής της, αιτιολογημένης,  παραιτήσεως       του υπουργού, θίγει, προσβάλλει την έντιμη σύζυγο του εντίμου υπουργού του.
Παραιτήθηκε ένας έντιμος υπουργός, αχρείαστα, για μόνο το λόγο ότι η έντιμη σύζυγός του άσκησε έντιμα και νόμιμα το επάγγελμά της…
Η σύζυγος είναι άλλο πρόσωπο και ο υπουργός είναι άλλο πρόσωπο.
΄Εχουν και οι δύο το δικαίωμα να εργάζονται.
Πιο σωστή ενέργεια εκ μέρους του Πρωθυπουργού θα ήταν να απορρίψει την υποβολή παραιτήσεως του εντίμου  υπουργού, να μη την αποδεχθεί, με όλο το σεβασμό προς τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού της μητέρας Ελλάδας…

ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΟΥΝ
Τα μέσα μαζικής ενημερώσεως είναι δίκαιο να επαινέσουν τον Καθηγούμενο Εφραίμ που μελέτησε τα αρχεία του μοναστηριού του και ανακάλυψε τη λεηλατημένη περιουσία του.
Είναι τους προκατόχους του που πρέπει να κριτικάρουν, να επικρίνουν, αν πρέπει να επιπλήξουν, που άφησαν για τόσα πολλά χρόνια σε αναξιοποίηση την ακίνητη περιουσία του μοναστηριού.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΠΑΞΑΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΤΗΜΑΤΑ
Οι ευσεβείς αναγνώστες είναι καλό να θυμούνται και λιγάκι τα συμβάντα στο  παρελθόν.
Παλαιότερα, [οι νέοι δεν θυμούνται], ηγεσία  του Ελληνικού κράτους, [να μη αναφέρομε ονόματα],  αποφάσισαν να αρπάζουν διά της βίας και να μοιράσουν  ακίνητα των εκκλησιών σε επιλεγμένα στελέχη του κόμματός των.
Σκόπευαν με αυτό τον τρόπο να αποκτήσουν περισσότερους  ψηφοφόρους.
΄Ηταν μία καθαρή προσπάθεια  για συγκομιδή  ψήφων.
Πράγματι άρπαξαν τα κτήματα των εκκλησιών και τα μοίρασαν στους οπαδούς των.
Λησμόνησαν ότι οι οπαδοί, σε πλείστες όσες περιπτώσεις μετακινούνται, αλλάζουν παράταξη, αναλόγως του συμφέροντος ενός εκάστου, ότι  δεν είναι σταθεροί.

ΔΕΝ ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ
Τελικά τους κτύπησε ο Θεός στο κεφάλι.
΄Αρχισαν να χάνουν τα λογικά των.
Κυνηγούσαν τις αεροσυνοδούς στα αποχωρητήρια των αεροπλάνων.
Αποτέλεσμα; Γελοιοποιήθηκαν, έχασαν και την εξουσία.
Όμως το κακό σε βάρος των εκκλησιών έγινε.

ΚΑΤΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΑΝ ΘΑΥΜΑ
Στην Κύπρο είναι ένα χωρίο , κατεχόμενο, στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. Ονομάζεται Λάρνακας της Λαπήθου.
Η Εκκλησία της Παναγίας διέθετε ένα μεγάλο κτήμα στην άκρη της κοινότητας.
Αυθαίρετα οι ποδοσφαιριστές του σωματείου έκαναν παράνομη επέμβαση στο κτήμα της εκκλησίας.
΄Αρχισαν να ανεγείρουν τοίχο , με τσιμέντο, για αντιστήριξη.
΄Εκτισαν επίσης κερκίδες.
Πήγε επί τόπου ο ιερέας της εκκλησίες, την ώρα των οικοδομικών εργασιών στο γήπεδο ποδοσφαίρου. Τους είπε ο παπάς:-
-Παιδιά, μη επεμβαίνετε αυθαίρετα στο κτήμα της εκκλησίας. Δεν θα ανεχθεί η εκκλησία να καταπατάτε παράνομα το κτήμα της…
Ούτε που έλαβαν υπόψη τον παπά οι ποδοσφαιριστές.
Συνέχισαν την παράνομη επέμβαση.
Την επόμενη χρονιά έκανε μία τόσο δυνατή καταιγίδα ο ουρανός, που γκρέμισε συθέμελα τα παράνομα οικοδομήματα…

Αυτοί που καταδιώκουν την Εκκλησία έχουν , πάντοτε, κακό τέλος.

ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΠΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ
Ο σκοπός των φωνασκούντων εναντίον του Αγίου Καθηγουμένου Εφραίμ δεν είναι τίποτε άλλο από του να «φάνε» την ακίνητη κτημοσύνη της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.
Φωνάζουν , απειλούν, για να αρπάξουν τα εύφορα κτήματα, τα οικόπεδα, να τα δώσουν στους οπαδούς των για να λάβουν ψήφους και να ανέλθουν στην εξουσία.
Οι «ενδιαφερόμενοι καλοθελητές» δεν είναι για να σώσουν την περιουσία, για να αποδώσουν δικαιοσύνη που ενδιαφέρονται.
Τόσο οι πράξεις των αυτές καθ’  εαυτές όσο και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζονται δείχνουν ότι θέλουν ή δίνουν την εντύπωση ότι επιθυμούν να «αρπάξουν» την περιουσία της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, να κλέψουν τη δόξα της και να δώσουν τα κτήματα σε ιδικούς των οπαδούς για να υφαρπάσουν, ως νομίζουν, την εξουσία.

ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ
Είναι καλό να μη παρασύρονται οι ευσεβείς αναγνώστες από τις φωνασκίες των Ελλαδικών μέσων μαζικής ενημερώσεως εναντίον των Κυπρίων μοναχών και του υπεράξιου Καθηγουμένου Εφραίμ. ΄Εχουν υποστεί ομαδική μανία καταδιώξεως οι συκοφάντες.
Δυνάστες και ημιάγριοι αυτοκράτορες, Νέρονες και Διοκλητιανοί καταδίωξαν την εκκλησία και το αποτέλεσμα ήταν να εξέλθει δυνατότερη.
Εκατομμύρια άγιοι και όσιοι μάρτυρες την προστατεύουν.

Είναι η εισήγησή μας ότι ασύστολα ψεύδη αποτελούν  οι πομπώδεις ειδήσεις  των μέσων μαζικής ενημερώσεως, διά των οποίων παρασύρουν, τρέφουν και κάνουν πλύση εγκεφάλου   στον υπέροχο Ελληνικό λαό.
΄Εχουν διαταχθεί έρευνες υπό του κράτους.
Τόση ήταν  η πίεση των λωποδυτών που η Ελληνική κοινή γνώμη παρασύρθηκε.
Αυτό όμως είναι προσωρινό.
Θα αποπερατωθεί η έρευνα, αργά ή γρήγορα και θα εξέλθει, όπως είναι τώρα και όπως ήταν πάντοτε,  πεντακάθαρος ο Καθηγούμενος Εφραίμ.
Δεν γνωρίζομε όμως, εκ των προτέρων, αν θα υφίστανται εκεί οι συκοφάντες για να ζητήσουν συγνώμη από το ΄Αγιο Καθηγούμενο.
Προς στιγμή, όμως, οι δολοπλόκοι έχουν σκανδαλίσει σε μεγάλο βαθμό το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδας και αρκετά αυτό της μαρτυρικής Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της  Κύπρου.

ΑΔΙΚΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ
Είναι η ταπεινή μας εισήγηση ότι είναι άδικη η κριτική εναντίον του υπεραξίου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου συμπατριώτη μας κυρίου Εφραίμ και των συνεργατών του.
Όλοι γνωρίζουν ότι είναι κατά χιλιάδες  που μεταβαίνουν  οι προσκυνητές από την Κύπρο με τα καράβια, για να γνωρίσουν και να προσευχηθούν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
Άπαντες επιστρέφουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και αφηγούνται με τα πιο ωραία λόγια για τα εκεί γινόμενα.
Είναι η ταπεινή μας εισήγηση πως είναι  δίκαιο ολόκληρη η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός να είμαστε υπερήφανοι για την πορεία και το έργο του Καθηγουμένου Εφραίμ.
Το έργο του Καθηγουμένου Εφραίμ αποτελεί ευλογία Θεού…

Ιωάννης Κυριακίδης
Δικηγόρος
Τ.Θ. 25292
1010 Λευκωσία