Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

ΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

6 Νοεμβρίου 2008

ΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Gerontas EfraimΆδικες και ανεπίτρεπτες είναι οι επιθέσεις εναντίον του μοναχισμού και του Αγίου Όρους από ανθρώπους που ζητούν αφορμή να χύσουν το δηλητήριό τους. Το Άγιον Όρος με τις Μονές του είναι και πρέπει να προβληθεί ως το παγκόσμιο κέντρο της Ορθοδοξίας και οι όπου γης Έλληνες πρέπει να νιώθουν περήφανοι γιατί ο Ύψιστος χάρισε αυτό το θείο δώρο στην Ελλάδα. Είναι άκρως ανησυχητικό το φαινόμενο της επίθεσης που δέχεται το Άγιον Όρος γενικά και πιο ειδικά η Μονή Βατοπαιδίου και ο Γέροντας Εφραίμ. Αλλότρια φαίνεται να είναι τα κίνητρα μερίδας των επικριτών, κίνητρα που ελαύνονται από εμπάθεια ή και άγνοια για το μοναχισμό… Το λάθος των επικριτών του Γέροντα Εφραίμ είναι ότι βιάστηκαν να πάρουν θέση χωρίς σοβαρή σκέψη και χωρίς πλήρη ενημέρωση.
Οι επικρίσεις εναντίον της Μονής Βατοπαιδίου και του Γέροντα Εφραίμ αλλά και του μοναχισμού από δικά μας ΜΜΕ, φαίνεται να μην είναι άσχετες με την εκστρατεία που αναλήφθηκε πριν από μερικά χρόνια εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού, από τη μια γιατί προέρχεται από τη Μονή Βατοπαιδίου και από την άλλη γιατί κατάφερε -με τη σύνεση, το γνήσιο χριστιανικό ήθος του και το πνεύμα αγάπης που επέδειξε και επιδεικνύει προς όλους, ακόμη και τους συκοφάντες και τους επικριτές του- να κερδίσει την αγάπη, το σεβασμό και την υποστήριξη της πλειονότητας του ελληνορθόδοξου κόσμου της Κύπρου. Είναι ευτύχημα και ευλογία Θεού για την κυπριακή Εκκλησία η παρουσία του Μητροπολίτη Λεμεσού στα εκκλησιαστικά δρώμενα και στην κοινωνία μας.
Αδικαιολόγητοι είναι όλοι εκείνοι που έσπευσαν, χωρίς πλήρη ενημέρωσή τους για τη διαμάχη που ξέσπασε για οικονομικές δραστηριότητες της Μονής Βατοπαιδίου, να επικρίνουν με ανοίκειο, ενίοτε, τρόπο το Γέροντα Εφραίμ. Άστοχες θεωρούνται οι πρώτες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου μας εναντίον του Βατοπαιδίου και ειδικά του Γέροντα Εφραίμ. Επειδή κανένας δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε ή δεν τόλμησε να διαχωρίσει την ουσία της διαφοράς μεταξύ επενδύσεων της Εκκλησίας μας και επιχειρήσεων του Βατοπαιδίου, θα ήταν πολλαπλώς χρήσιμο αν ο Μακαριότατος, που επικαλέστηκε αυτήν τη διάκριση, φρόντιζε να την αναλύσει.
Αν ο Μακαριότατος ήθελε να αποφύγει εμπλοκή του στο πρόβλημα που ξέσπασε, μπορούσε να δήλωνε ότι -επειδή δεν ήταν πλήρως ενήμερος, αλλά και γιατί έχουμε κι εμείς πρόβλημα διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας- προτιμούσε να μην προβεί σε δηλώσεις.
Μια μεγάλη, τεράστιας σημασίας προσφορά του Μακαριοτάτου στην Εκκλησία της Κύπρου αλλά και στην κοινωνία θα ήταν να αναζητήσει να βρει -πράγμα όχι ακατόρθωτο- τρόπο ή τρόπους αξιοποίησης και διαχείρισης του συνόλου της εκκλησιαστικής περιουσίας, ώστε από τη μια να σταματήσει η εμπλοκή αξιωματούχων της Εκκλησίας σε περιουσιακές οικονομικές δραστηριότητές της και από την άλλη να έχουν όλες οι Μητροπόλεις, Επισκοπές, Μονές τη δυνατότητα άσκησης, χωρίς δυσκολίες ή και διακρίσεις, του ποιμαντικού και φιλανθρωπικού τους έργου.

Ανδρέας Προδρόμου
Κύπρος

Πηγή: Σημερινή