Σχόλια αναγνωστών

Οικουμενικός Πατριάρχης και Βατοπαίδι

7 Νοεμβρίου 2008

Οικουμενικός Πατριάρχης και Βατοπαίδι

patriarhis-bartholomaiosΜίλησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Όλοι περίμεναν (περισσότερο οι δημοσιογράφοι, Καμπουράκης , Τράγκας , Χατζηνικολάου κλπ), όπως δήλωναν, ότι θα κατακεραυνώσει τον Εφραίμ και το Βατοπαίδι. Το περίμεναν με ανυπομονησία. Άλλωστε είχαν πληροφορίες κατά τα λεγόμενά τους .Απογοητευτήκαν οικτρά..
Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Πατριάρχης δήλωσε ότι… κακώς ηγέρθη το θέμα με το Βατοπαίδι. Δήλωσε ότι τα χρυσόβουλα σεβάστηκαν οι Οθωμανοί και η Βρετανική αυτοκρατορία στην Κων/πολη, Ιεροσόλυμα ,Αλεξάνδρεια, Σινά κλπ. Εάν ,είπε , αμφισβητηθούν από την Ελλάδα τότε μπαίνουν σε μεγάλο κίνδυνο τα δικαιώματα μας στα πατριαρχεία. Δεν φτάνει που δηλαδή στην Κων/πολη έχουν πάρει πολλά οι Τούρκοι, θα τους δώσουμε λαβή να τα πάρουν όλα. Αφού εμείς δεν τα αναγνωρίζουμε , θα υπάρχει προηγούμενο. Αντί να ασχοληθούμε με τις γύρω χώρες που προσπαθούν να μας συρρικνώσουν, (Σκοπιά, Τουρκία, Αλβανία) ασχολούμαστε με μια μονή που προσπαθεί να αναστηλώσει κάτι που το ίδιο το Ελληνικό κράτος θα έπρεπε να είχε κάνει. Γνωρίζετε ότι η Αθωνιάδα σχολή είναι ουσιαστικά το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδος (πριν το Καποδιστριακό) και είναι ερείπιο; Γνωρίζετε ότι ανέλαβε το Βατοπαίδι να το αναστηλώσει; Κάτι που σε χώρες του εξωτερικού , όπου και έζησα, θεωρεί καθήκον του το κράτος να αναστηλώσει.
Αν ο ηγούμενος δεν ενδιαφερόταν να αναστηλώσει τη μονή και έπεφτε καμία πτέρυγα (κάτι που σίγουρα θα γινόταν )θα έπεφταν όλοι επάνω του ότι επέδειξε αδιαφορία για την ιστορική μονή και την άφησε στο έλεος του χρόνου. Θα τον κατηγορούσαν πάλι ,όχι για φιλαργυρία όπως τώρα, αλλά για αδιαφορία. Σε τελική ανάλυση δηλαδή την κατηγορία αργά ή γρήγορα δεν θα την γλύτωνε.
Δεν πιστεύω φυσικά να υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει σχέση με τις λεγόμενες “διαπλοκές” του Βατοπαιδίου. Αυτό θα ήταν αστείο.
Εάν πάντως δώσουμε λαβή σε άλλα κράτη να αμφισβητήσουν τα Πατριαρχεία και τις περιουσίες τους τότε ο δυστυχής πρόγονός μας προδότης Εφιάλτης δεν θα είναι τίποτα μπροστά μας.

Αυτό το άρθρο στάλθηκε στην εφημερίδα “Tα Νέα” .Μου απάντησαν τα εξής
“Να έχεις κατά νου και εσύ και ο πατριάρχης ότι τα χρυσόβουλα ισχύουν στην Τουρκία επειδή είναι η συνέχεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Κοινώς το δίκαιο της Τουρκίας προήλθε από το οθωμανικό δίκαιο. Στην Ελλάδα δεν ισχύουν και δεν θα μπορούσαν να έχουν ισχύ τα χρυσόβουλα, εκτός και αν πιστεύεις ότι η Ελληνική Δημοκρατία και το δίκαιό της είναι συνέχεια του σουλτάνου…’’

Η απάντηση που έδωσα χωρίς όμως να λάβω απάντηση “Ε, τότε αγαπητέ πως ισχύουν τα χρυσόβουλα στο Ισραήλ το οποίο δεν είναι συνέχεια της Βρετανικής κυριαρχίας στην περιοχή αλλά κράτος το οποίο δημιουργήθηκε το 1948; Μηπως αυτοί (οι Εβραίοι) σέβονται τα ιερά και τα όσια μας περισσότεροι από εμάς;

Νέαρχος Παναγή
Οδοντίατρος –Ορθοδοντικός
Λεμεσός