Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ

8 Νοεμβρίου 2008

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ

ceb1ceb4ceb5cebbcf86cf8ccf84ceb7cf84ceb1Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο Σύνδεσμος Συγγενών Κυπρίων Μοναχών, με την οποία κάνουν λόγο για άδικες επιθέσεις των ΜΜΕ προς την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, αλλά και για λασπολογία εναντίον του Ηγούμενου της Αρχιμ. Εφραίμ.

Να σημειωθεί πως ο Σύνδεσμος Συγγενών Κυπρίων Ορθοδόξων Μοναχών ιδρύθηκε το 2005 και αριθμεί 450 μέλη, γονείς και αδέλφια Κυπρίων μοναχών που εγκαταβιώνουν σε 37 μοναστήρια στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Η επιστολή διαμαρτυρίας του Συνδέσμου που σήμερα δημοσιεύει η Romfea.gr έχει ως εξής:

Ως γονείς και αδέλφια μοναχών, υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας για τις άδικες, απαράδεκτες και ανίερες επιθέσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της Ελλάδας κυρίως, εναντίον του Αγίου Όρους και ιδιαίτερα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

Καταδικάζουμε τον δημόσιο διασυρμό,… τις συνεχείς και καθημερινές προσβλητικές και ασεβείς αναφορές σε βάρος των Μοναχών, από ανθρώπους που δεν γνώρισαν από κοντά το ήθος, τους πνευματικούς αγώνες και την προσφορά των Μοναχών στην Ορθοδοξία, την κοινωνία και το Έθνος μας.

Οι ενορχηστρωμένες αυτές επιθέσεις φαίνεται να υπηρετούν κάποιο οργανωμένο σχέδιο κατασυκοφάντησης του μοναχισμού και της Ορθόδοξης πίστης μας.

Κάποιους ενόχλησε ιδιαίτερα η ανοδική πορεία και η πνευματική ακτινοβολία της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου και η προσωπικότητα και η πολύπλευρη δράση του ηγουμένου της Αρχιμ. Εφραίμ, κι έτσι τον έκαμαν στόχο τους.

Ατέλειωτα ψεύδη και λασπολογία εκτόξευσαν εναντίον του για να τον εξοντώσουν. Τον διέσυραν, τον καταδίκασαν και θέλουν να τον σταυρώσουν. Το έγκλημα του ήταν πως διεκδίκησε την περιουσία του μοναστηριού του, ώστε να συνεχίσει την αναστήλωση και επιδιόρθωσή του, και ταυτόχρονα να διεξάγει το φιλανθρωπικό, Ιεραποστολικό και πολιτιστικό του έργο.

Εμείς που γνωρίσαμε τον ηγούμενο π. Εφραίμ από κοντά, το ήθος και τον χαρακτήρα του, απορρίπτουμε με αποτροπιασμό τα ασύστολα ψεύδη, τις συκοφαντίες και τους χαρακτηρισμούς εναντίον του. Εκφράζουμε την αγάπη και τον σεβασμό μας προς το πρόσωπό του και προσευχόμαστε στο Θεό και την Παναγία μας, την προστάτιδα του Αγίου Όρους, σύντομα να περάσουν οι πειρασμοί κι η δοκιμασία του, και να έρθει η δικαίωση.

Μακάρι να υπήρχαν πολλοί, δραστήριοι και δημιουργικοί, όπως τον σεβαστό μας Γέροντα Εφραίμ, που αναλώνει τις δυνάμεις του για να υπηρετεί το μοναστήρι και τους συνανθρώπους του, προς δόξαν Θεού. Ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει υγεία και δύναμη για να συνεχίσει απρόσκοπτα το θεάρεστο έργο του.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου

Ο Πρόεδρος

Στέλιος Παπαφωτίου

Σημείωση: Ο Σύνδεσμος Συγγενών Κυπρίων Ορθοδόξων Μοναχών ιδρύθηκε το 2005 και αριθμεί 450 μέλη, γονείς και αδέλφια Κυπρίων μοναχών που εγκαταβιώνουν σε 37 μοναστήρια στην Κύπρο και το εξωτερικό.