Συνεντεύξεις

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: ούτε τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να έχουν περιουσία

12 Νοεμβρίου 2008

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: ούτε τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να έχουν περιουσία

makariotatos-ieronimosΤου Νικου Παπαχρηστου

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ούτε τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να έχουν περιουσία». Με αυτή τη σαφέστατη αιχμή ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε χθες σε εκείνους τους πολιτικούς οι οποίοι με αφορμή την «υπόθεση Βατοπεδίου» υποστηρίζουν πως η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει περιουσία. Ταυτόχρονα κύκλοι της Ιεράς Συνόδου άφηναν να εννοηθεί πως η αρχιεπισκοπική αιχμή αφορά και «τους τρυφηλώς διαβιούντες πολιτικούς». Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του προς τους εκκλησιαστικούς συντάκτες, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Καταρχήν ξεκαθάρισε πως… η Εκκλησία δεν θα είναι αυτή που θα επιδιώξει τον χωρισμό της από την Πολιτεία. «Εμείς δεν θα το θέσουμε ποτέ. Αν το θέσει η Πολιτεία θα μπούμε στη συζήτηση. Αλλά εμείς δεν ξεκινάμε ένα τέτοιο θέμα, γιατί θα είναι εις βάρος του έθνους. Αν όμως η Πολιτεία θελήσει, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», τόνισε με αποφασιστικότητα ο κ. Ιερώνυμος.

Για την υπόθεση Βατοπεδίου επανέλαβε ότι θα περιμένει το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας, υπενθυμίζοντας ότι λόγω του αυτοδιοικήτου του Αγίου Ορους, ούτε καν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο υπάγεται πνευματικά ο Αθως, έχει δυνατότητα παρέμβασης. «Δεν είναι θέμα συνθημάτων και μπαλονιών. Αυτή η περίοδος δυστυχώς προσπαθεί με συνθήματα να καλύψει πολλά προβλήματα… τα συνθήματα είναι όμορφα αλλά δεν είναι δημιουργικά», πρόσθεσε και διερωτήθηκε «μήπως και το Βατοπέδι αποδειχθεί ένα ακόμα σύνθημα». Εσπευσε ωστόσο να ζητήσει από όλους να κατανοήσουν πως «άλλο είναι η Εκκλησία και άλλο είναι τα πρόσωπα».

Ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρχει μια ειλικρινής και διαφανής σχέση συνεργασίας Πολιτείας-Εκκλησίας. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε, η εκκλησιαστική περιουσία θα πρέπει να αξιοποιείται προς όφελος του λαού. Ταυτόχρονα όμως ζήτησε να γίνει μια έρευνα για να διαπιστωθεί πώς αξιοποιήθηκε η περιουσία της Εκκλησίας που δημεύτηκε ή απαλλωτριώθηκε κατά καιρούς από το κράτος. «Σήμερα έχουν απομείνει ψίχουλα από την αρχική εκκλησιαστική περιουσία», είπε εμφατικά. Σε μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση, ο αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε πως η Εκκλησία της Ελλάδος θα προχωρήσει στη δημιουργία τεσσάρων κέντρων φροντίδας για παιδιά με νοητική υστέρηση ή με αυτισμό, για την επανένταξη νέων που απεξαρτήθηκαν από τα ναρκωτικά και για κατάκοιτα και εγκαταλελειμμένα άτομα. Σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο, για την κατασκευή των τεσσάρων ιδρυμάτων θα διατεθεί από την Εκκλησία ποσό ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το χρηματικό ποσό, που βρίσκεται επί δέκα χρόνια κατατεθειμένο σε τραπεζικό λογαριασμό της Συνόδου, προήλθε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αποτέλεσε το αντικείμενο της υπόθεσης που «σημάδεψε» την αρχιεπισκοπική εκλογή του 1998.

Πηγή:  http://oode.wordpress.com/2008/11/11/ierwnymos-periousia/