Σχόλια αναγνωστών

Η Ιερά και Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου (περί περιουσίας ο λόγος)

19 Νοεμβρίου 2008

Η Ιερά και Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου (περί περιουσίας ο λόγος)

helping-othersΤης Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη

Φιλολόγου

Εξανίστανται οι Κάτωνες, οι Τιμητές των πάντων, που διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον, οι υπέρμαχοι τάχα της ηθικής, ενώ διάγουν βίον συβαρίτου, γιατί να έχει η Μονή Βατοπαιδίου περιουσία. Βαυκαλίζονται με την ιδέα ότι αν αφήσουν τη Μονή χωρίς πόρους, θα σβήσει το άστρο της.

Ενώ κάποιοι άλλοι, χωρίς αιδώ, διατείνονται ότι η Διοικούσα εκκλησία έχει δικαίωμα να ασχολείται με οικονομικά θέματα, ενώ η Μονή Βατοπαιδίου όχι, λες και μόνο αυτοί έχουν έξοδα ή μόνο αυτοί ασχολούνται με τη φιλανθρωπία. Υπνώττουν υπό Μανδραγόραν. Αν ήξεραν; Ευτυχώς που τα ξέρει η Παναγία.

Και βεβαίως έχει αυτή η Μονή ιδιαιτέρως τεράστια έξοδα….
Τούτη η Μονή, με τη χιλιόχρονη παράδοση και τα τόσα ιερά κειμήλια, είναι μια ολάκερη πολιτεία που χρειάζεται να ανοικοδομηθεί, για να μην πέσουν αυτά τα κτίσματα. Ο Γέροντάς μας, μαζί με την ακολουθία του, θεωρούν ιστορικό χρέος να μεριμνήσουν για τη σωτηρία αυτών των κτηρίων, γιατί οι άνθρωποι φεύγουν, η Μονή όμως, θα μείνει. Μια Μονή με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και πολλές θαυματουργές εικόνες.

Πέραν τούτου, τα έξοδα που έχει μια Μονή όπως η Μονή Βατοπαιδίου είναι κολοσσιαία, μια που το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου φιλοξενεί διακόσια με τριακόσια άτομα. Να μην ξεχνάμε επίσης και τη φιλανθρωπία της Μονής σε πολλά φτωχότερα μοναστήρια, σε νέους φοιτητές, σε φτωχές οικογένειες, σε αποφυλάκιση φυλακισμένων κ.λπ., για τα οποία η Μονή ξοδεύει τρία εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η βοήθεια δε της Μονής δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες ορθόδοξες χώρες, της πρώην ανατολικής Ευρώπης. Για να μην αναφέρουμε τις εκδόσεις και τα θεολογικά συνέδρια της Μονής Βατοπαιδίου. Εξάλλου, δεν χρειάζεται να ξέρει ο καθένας τι φιλανθρωπικό έργο κάνει μια Μονή.

Ποιος θα φροντίσει για όλα αυτά τα έξοδα της Μονής; Βεβαίως και θα φροντίσει ο ηγούμενος με το ηγουμενοσυμβούλιο. Όμως, δεν ασχολείται με τα οικονομικά ο ηγούμενος, αλλά οι
δεν ασχολείται με τα οικονομικά ο ηγούμενος, αλλά οι οικονομικοί σύμβουλοι της Μονής, οι οποίοι τους καθοδηγούν. Ο Γέροντας Εφραίμ μακάρι να προλαβαίνει να εξομολογεί και να καθοδηγεί τους μοναχούς του και τους προσκυνητές. Όπως δε υποστηρίζει ο ίδιος, η Μονή δεν θέλησε να κλέψει κανένα, την περιουσία της θέλησε, σύμφωνα με τους τίτλους ιδιοκτησίας που έχει.

Καταληκτικά, θα ήθελα να ερωτήσω όλους αυτούς που φωνασκούν και επιτίθενται λάβροι κατά του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου: κανένας δεν έχει ωφεληθεί από αυτόν τον άνθρωπο; Τι κακό τους έχει κάνει, επειδή φροντίζει για την επιβίωση της Μονής του; Αν, δε, ήταν ο Γέροντας, όπως τον παρουσιάζουν οι σκευωροί του, γιατί όπου βρεθεί δημιουργείται το αδιαχώρητο από
τον κόσμο που θέλει να τον ακούσει και να του εκμυστηρευθεί τον πόνο και τον καημό του; Γιατί άραγε δεν συμβαίνει το ίδιο και με άλλους ιερωμένους ή ακόμα και πολιτικούς, παρόλες τις κομματικές κινητοποιήσεις; Γιατί δεν αναρωτιούνται οι πολέμιοί του; Αλλά ο φθόνος τους αφήνει;

Μήπως τους ενοχλεί η αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπο του Γέροντα; Μήπως τους ενοχλεί η ψυχική δύναμη που έχει, που ασφαλώς εκπηγάζει από τη μεγάλη του πίστη και την αγάπη του προς τον Θεό; Τον γνώρισαν ποτέ; Πώς ρίχνουν στον Καιάδα έναν άνθρωπο, που δεν τον ξέρουν;

Αν γνώριζαν την αγάπη του Γέροντα και τα χαρίσματά του, θα άλλαζαν γνώμη και θα μετανοούσαν για την ειρωνεία και τη δοκησισοφία τους. Ο Γέροντάς μας διατηρεί την πίστη του και αντιμετωπίζει κι αυτή τη δοκιμασία με αδιάλειπτη προσευχή, σιωπή, νηφαλιότητα, στωική αξιοπρέπεια, ηρεμία ψυχής, υπομονή και μεγαλοθυμία, όπως ταιριάζει σε ανθρώπους του Θεού.

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που βάλλεται η Μονή Βατοπαιδίου και το πνεύμα που εκπροσωπεί. Θα περάσει κι αυτό και θα ξεθυμάνει… Όσο δε για τους μάρτυρες, θυμόμαστε και την άλλη φορά πού κατέληξαν τα δυστυχισμένα αυτά πλάσματα. Η αλήθεια θα λάμψει και η Παναγία η Παραμυθία δεν θα αφήσει το Μοναστήρι της έρμαιο, βορά στα νύχια των αρπακτικών, που όρμησαν να το καταξεσχίσουν, νομίζοντας ότι είναι μικροί Θεοί. Είναι όντως αξιολύπητοι!

Εμείς που αγαπάμε και στηρίζουμε τον Γέροντα Εφραίμ και τη Μονή Βατοπαιδίου, είμαστε σίγουροι ότι η Μονή θα εξέλθει πιο δυνατή και τροπαιούχος από αυτόν τον καταιωνισμό των ύβρεων και των ανοίκειων χαρακτηρισμών, και ότι μετά την καταιγίδα θα έλθει η ευδία και η γαλήνη. Η Παναγία δεν εγκαταλείπει το Βατοπαίδι της και τους μοναχούς που την αγαπούν και την τιμούν. Γιατί αυτή μονάχα ξέρει τη μεγαλοσύνη της ψυχής τους.