Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Τι είπε η συμβολαιογράφος των ανταλλαγών;

20 Νοεμβρίου 2008

Τι είπε η συμβολαιογράφος των ανταλλαγών;

a-piece-of-lifeΑ. Πελέκη: «Ας απαντήσει η κυβέρνηση γιατί ανακάλεσε τις ανταλλαγές».

Στην κατάθεσή της η σύζυγος του πρώην υπουργού είπε πως της έδινε χαρά που θα βοηθούσε το μοναστήρι.
«Εγώ επιμένω πως ενήργησα σωστά. Μόνη μου μέριμνα ήταν, να είναι έγκυρα τα συμβόλαιά μου. Η κυβέρνηση, ας απαντήσει η ίδια με τους αρμόδιους υπουργούς, γιατί ανακάλεσε τις διαδικασίες ανταλλαγών».
Με την κατάθεση της συμβολαιογράφου Κατερίνας Πελέκη-Βουλγαράκη, συνεχίστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου. Η κ. Πελέκη συνέταξε… 31 συμβόλαια μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Όπως ανέφερε, ζήτησε η ίδια από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο να αναλάβει αυτή τη δουλειά, κατόπιν παράκλησης του πατέρα της και με το δικηγορικό γραφείο του αδελφού της να εκπροσωπεί τη Μονή στα συμβόλαια. Παιδί του κατηχητικού και των ομάδων -όπως δήλωσε- της έδινε και χαρά που θα βοηθούσε το μοναστήρι. Ήταν η πρώτη φορά που αναλάμβανε να διεκπεραιώσει συμβόλαια του Δημοσίου. Αυτό υπήρξε και «η μόνη διασφάλισή της» μαζί και με τη βοήθεια που είχε από τον νομικό σύμβουλο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, τον κ. Μπεσκένη:
«Αν δεν είχα αυτήν την ασφάλεια, να έχω μπροστά μου δύο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθώ να κάνω αυτά τα συμβόλαια» δήλωσε.
«Πρώτο σημείο αμφισβήτησης της εγκυρότητας των συμβολαίων, είναι η ίδια η φύση της Βιστωνίδας. Από τα τοπογραφικά, θα έπρεπε να είχε διαπιστώσει πως πρόκειται περί λιμνοθάλασσας αφού ο υγροβιότοπος δεν είναι κλειστός – και οι λιμνοθάλασσες δεν μεταβιβάζονται», ανέφερε ο Μάρκος Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ): «Ειλικρινά σας λέω, δεν έχω την γνώση, ούτε το δικαίωμα να κρίνω εγώ κάτι τέτοιο. Όταν έρχεται το Δημόσιο και σου λέει ”είναι λίμνη”, τι να πω εγώ; Περαιτέρω, να ρωτήσετε τον αρμόδιο που το έκανε, ή που το δέχθηκε», απάντησε η μάρτυς.
Ο αρμόδιος που δέχτηκε τέτοιου είδους εκτιμήσεις, είναι η ΚΕΔ, η οποία εκπροσωπείτο από τον Σταύρο Ζερβουδάκη. Πρόσφατη είναι η δημοσιοποίηση της διαμαρτυρίας του προς τον πρόεδρο της ΚΕΔ, για πιέσεις που δέχθηκε προκειμένου να επισπεύσει την υπογραφή των συμβολαίων. «Αυτό δεν ισχύει» απάντησε κατηγορηματικά η μάρτυς. «Αν εξαιρέσουμε τα πρώτα συμβόλαια, σε όλα τα υπόλοιπα οι προσθήκες και οι αφαιρέσεις ήσαν ελάχιστες. Ποτέ δεν μου έδωσε να καταλάβω ο κ. Ζερβουδάκης, ότι δεν είχε ευχέρεια χρόνου».
Σε σχέση με την έκταση της Ουρανούπολης, η κ. Πελέκη τόνισε πως δεν είχε την υποχρέωση να συμπεριλάβει έκθεση δασαρχείου προκειμένου να χαρακτηρίσει το χώρο. «Όταν ιδιοκτήτης είναι το Δημόσιο, για την προστασία του οποίου έχουν θεσπιστεί οι διατάξεις αυτές, δεν χρειάζεται το πιστοποιητικό αυτό». Το ίδιο συμβαίνει και με το ζήτημα της αρχαιολογικής προστασίας, καθώς «δεν υπάρχει κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος». Παρά ταύτα, απεδέχθη πως «ο λόγος περί οικοπέδων» στο συμβόλαιο, ήταν «ατυχής και μπήκε εκ παραδρομής».
«Οι επιφυλάξεις για αλλαγή χρήσης της έκτασης στο μέλλον, δεν χρειάζονταν για τη σύνταξη των συμβολαίων, αλλά αφού κανείς από τα δύο μέρη δεν έφερε αντίρρηση, συμπεριελήφθησαν». Το ίδιο και η γνωμοδότηση Μπότσιου που πιστοποιούσε πως η έκταση είναι «δασική και όχι δάσος». «Αν η ΚΕΔ ένοιωθε πως ισχυροποιεί τη θέση της και την προσκόμισε για να προσαρτηθεί στο συμβόλαιο, τι θα της έλεγα εγώ;».

Από τον τοπογράφο της Μονής, έλαβε, όπως είπε μονάχα καθαρά τοπογραφικά. Όσον αφορά δε, τις καταγγελίες του ΣΟΕ εναντίον της, έχει απαντήσει με εξώδικα. «Ίσως το ΣΟΕ να μπερδεύτηκε με όλη αυτήν την συζήτηση. Νομίζω πως αγωνία του ήταν να μεταθέσει αλλού την ευθύνη».

Η μάρτυς, αντέδρασε όταν ακούστηκε κατά την εξέταση το όνομα του συζύγου της: «Σας παρακαλώ, μην με αναφέρετε ως σύζυγο του υπουργού. Είμαι η συμβολαιογράφος που έκανα τα συμβόλαια. Αυτή η ταύτιση που κάνετε, είναι άδικη και για μένα και για τον σύζυγό μου. Σας παρακαλώ πολύ», ανέφερε.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/11/2008_256921