Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Το διορατικό χάρισμα του Γέροντος Εφραίμ – Μια προσωπική μαρτυρία…

29 Νοεμβρίου 2008

Το διορατικό χάρισμα του Γέροντος Εφραίμ – Μια προσωπική μαρτυρία…

efraim-iosifΕπειδη πολλα λεγονται και γραφονται για τον Ηγουμενο Εφραιμ,τα περισσοτερα μαλιστα εξ αυτων,καθολου θετικα ή μαλλον…εμετικα και ψεματα,καλο ειναι να καταθεσω μια εμπειρια που ειχα σχετικα με το συγκεκριμενο προσωπο προσφατα,κατα την επισκεψη μου στη Μονη Βατοπαιδιου.
Βραδακι λοιπον στο μοναστηρι,αμεσως μετα την τραπεζα.Οι μοναχοι εχουν αποσυρθει στα κελια τους και οι προσκυνητες στα δωματια των ξενωνων-ξερετε,αυτα που καποιοι…φωστηρες που δεν ξερουν τι τους γινεται για το θεμα αποκαλεσαν “σουιτες”.Επειδη ειναι ακομα νωρις (γυρω στις 8 ) και υπνος δεν κολλαει ευκολα,βγαινουμε για λιγο στο μπαλκονακι που ειναι εκει και καθομαστε.

Απεναντι μου,… καθεται ενας μεσηλικας,γυρω στα 40.Πιανουμε λοιπον ψιλη κουβεντουλα:

-“Πρωτη φορα εδω;” τον ρωταω.

-“Ναι,αλλα δεν ειμαι προσκυνητης,για δουλεια ηρθα.Με φερανε χτες απο Θεσσαλονικη για να φτιαξω κατι ηλεκτρολογικα”.

-“Πώς σας φαινεται ο Ηγουμενος Εφραιμ;Φανταζομαι θα τον συναντησατε γι’αυτες τις δουλειες”.

-“Καλος ειναι,δεν εχει σχεση μ’αυτον που μας παρουσιαζουν τα καναλια.Αλλα,σε παρακαλω,δε θελω να μιλησω αλλο γι’αυτον!”

-“Για ποιο λογο;”ρωταω ξαφνιασμενος.”Εγινε κατι;”

-“Τι να γινει μωρε,πηγα χτες να μου δωσει αυτο…την ευλογια οπως τη λενε εδω για να κανω τη δουλεια και μου ειπε καποια φοβερα πραγματα για μενα και την οικογενεια μου”.

-“Τι ακριβως,αν επιτρεπεται;”

-“Αστο καλυτερα…”

-“Μα γιατι;Ειναι κατι το κακο;Μηπως σας προσεβαλε με κατι;”

-“Οχι,ουτε με προσεβαλε ουτε με εβρισε…αλλα δε θελω να πω”.

-“Σιγουρα δεν ειναι κατι κακο;”,επιμενω.

-“Οχι,φιλε μου.Απλα θα σου πω το εξης:ο Εφραιμ μου ειπε πραγματα απολυτως προσωπικα για μενα και τους γυρω μου που δεν τα θυμομουν ουτε εγω!Μαλιστα,απο τη μια εμεινα αφωνος κι απο την αλλη ντραπηκα που γνωριζε τοσα για μενα!”

“Αρχικα,σκεφτηκα οτι καπου με ξερει.Αλλα πού;Εγω ενας απλος ηλεκτρολογος ειμαι,απ’τους τοσους χιλιαδες που υπαρχουν στη χωρα…μπα δεν ειναι αυτο.ΔΕΝ ΜΕ ΓΝΩΡΙΖΕ!”

“Και θα μου πεις,πού τα ηξερε ολα αυτα για μενα;Μαλιστα μου ανεφερε και καποια προσφατα γεγονοτα που εγιναν στη ζωη μου αλλα και καποια μελλοντικα!”

“Τι να σου πω,φιλε.Εγω σχεση με Εκκλησιες και παπαδες δεν εχω.Πιστευω,αλλα δεν ασχολουμαι ιδιαιτερα με το θεμα.Αλλα αυτος ο ανθρωπος μου εκανε μεγαλη εντυπωση.Δεν το περιμενα να μου πει αυτα που μου ειπε”.

Δεν τον ξαναρωτησα τι του ειπε.Καταλαβα οτι δε θα μου ελεγε,αφου οσο μου μιλαγε για τον π.Εφραιμ,το προσωπο του φαινοταν ταραγμενο και αποτομο.Ελεγε,ελεγε χωρις να υπολογιζει οτι απεναντι του ειναι ενας αγνωστος ουσιαστικα.Συνεχισαμε για λιγο την κουβεντα μας περι ανεμων και υδατων και μετα καληνυχτιστηκαμε.

Το παραπανω περιστατικο μου εκανε φοβερη εντυπωση.Ο ανθρωπος αυτος,δε φαινοταν ουτε…θεουσος ουτε καν προσκυνητης.Ειχε ερθει στη Μονη για δουλεια και μοναχα αυτην εκανε,χωρις πχ. να ξυπναει νωρις για να συμμετεχει στις Ακολουθιες.Παρολα αυτα,η συντομη συνομιλια που ειχε με τον Ηγουμενο τον συγκλονισε κυριολεκτικα.Μαλιστα,υπαρχουν κι αλλες μαρτυριες για τη διορατικοτητα του Γεροντος (ριξτε μια ματια εδω:http://www.diakonima.gr/2008/11/26/xatzinikolaou/ ).

Πώς ειναι λοιπον δυνατον καποιος που συσσωμα τα μμε μας παρουσιαζουν ως…διαβολο,να εχει τετοια χαρισματα;Πώς γινεται με λιγα λογια του να επηρεαζονται ανθρωποι που ουτε φανατικοι χριστιανοι ειναι ουτε εχουν μεινει ανεπαφοι απο την πλυση εγκεφαλου των μεσων;

Αυτο ας το αναρωτηθουν οι διαφοροι καλοθελητες και πολεμιοι του.Ισως ετσι βγαλουν χρησιμα συμπερασματα και βρουν κι αλλες πληροφοριες για τον π.Εφραιμ,σιγουρα πολυ πιο αξιοπιστες απο τις αντιστοιχες “δημοσιογραφικες” τους…