Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κάποιοι δεν συγχωρούν την ευστροφία του Εφραίμ

29 Νοεμβρίου 2008

Κάποιοι δεν συγχωρούν την ευστροφία του Εφραίμ

p-nektarios1Γράφει ο Ηγούμενος της Ι.Μ.Τρικόρφου Νεκτάριος Μουλατσιώτης

Ξεκάθαρο είναι ότι τα Μ.Μ.Ε. οδηγούν την κοινή γνώμη εκεί που αυτά θέλουν. Κατορθώνουν δε με την δύναμη που έχουν να πείσουν μικρούς και μεγάλους, ισχυρούς και αδύναμους, πλούσιους και φτωχούς, κυβερνήτες και απλό λαό, ότι τα γεγονότα είναι έτσι όπως τα λένε πάντα αυτοί.

Η δημοκρατία των περισσοτέρων Μ.Μ.Ε. είναι όταν διαφωνεί κάποιος μαζί τους, να μην τον αφήνουν να εκφράσει την άποψή του είτε διακόπτοντάς τον, είτε ξαφνικά να χάνεται από το πάνελ του τηλεοπτικού καναλιού χωρίς καν να τον αποχαιρετήσουν.

Δημιουργούν εντυπώσεις εις βάρος ανθρώπων, τις περισσότερες φορές χωρίς περιεχόμενο. Το αυτό πιστεύουμε έχει γίνει και με την περίπτωση του Ηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

Τι έχουν πετύχει οι δημοσιογράφοι; Να θεωρείται ο Ηγούμενος Εφραίμ ως ένοχος!… Όταν ρωτήσεις τι έχει διαπράξει και ποιο είναι το έγκλημά του, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν… Όλοι σου απαντούν: «Όλα αυτά που ακούγονται από τηλεοράσεως», δηλαδή; Ρωτά κάποιος που έχει κοινό νου.

Το ότι υπερασπίζεται την περιουσία της Ιεράς Μονής του είναι το έγκλημά του; Ένοχος θα ήταν εάν άφηνε ανυπεράσπιστη την περιουσία της Ιεράς Μονής. Ο κάθε Ηγούμενος έχει χρέος εκ του νόμου αλλά και ηθικό, να υπερασπίζεται την περιουσία της Μονής του είτε αυτή είναι μικρή, είτε είναι τεράστια.

Εξάλλου από τα χίλια Μοναστήρια 20 ή 30 έχουν μεγάλες περιουσίες. Δεν είναι προσωπική περιουσία του Ηγουμένου η περιουσία της Μονής, ούτε την έφερε από την μάννα του και τον πατέρα του για να την χαρίσει στο κράτος ή σε άλλους. Είναι περιουσία που δόθηκε στην Ιερά Μονή από ευσεβείς Αυτοκράτορες, από ευσεβείς Άρχοντες και ευσεβείς πιστούς.

Αν έλεγαν ότι ο ίδιος καταχράστηκε την περιουσία της Μονής και την μοίρασε σε φίλους και συγγενείς, ότι βρέθηκαν προσωπικά βιβλιάρια στο όνομα του Ηγουμένου με εκατομμύρια ευρώ, τότε θα ήταν ένοχος. Όλη όμως η περιουσία είναι στο όνομα της Ιεράς Μονής. Δίκαια λοιπόν την υπερασπίζεται και είναι άξιος συγχαρητηρίων και όχι επιτιμίων.

Λέγουν πολλοί ότι σκανδαλίστηκε ο λαός. Τι έκανε ο Ηγούμενος και σκανδάλισε τον λαό; Επειδή υπερασπίζεται την περιουσία της Μονής. Τι ήθελαν να την αφήσει ανυπεράσπιστη και τα «κατάλληλα αρπακτικά» να την κατασπαράξουν; Αφού σκανδάλισε, λένε άλλοι να παραιτηθεί και να εκλεγεί νέος Ηγούμενος. Εμείς ερωτούμε. Ο νέος Ηγούμενος θα αφήσει ανυπεράσπιστη την περιουσία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου; Φυσικά και όχι, θα αγωνιστεί και αυτός με τον ίδιο τρόπο να υπερασπιστεί την περιουσία που παρέλαβε.

Οπότε προς τι η αλλαγή του Ηγουμένου; Απλώς για να ικανοποιήσουμε τους δημοσιογράφους, οι οποίοι με τον τρόπο που κάποιοι παρουσίασαν το θέμα, έχουν σκανδαλίσει το λαό και πέτυχαν να τον στρέψουν κατά του Ηγουμένου Εφραίμ και του Μοναχισμού;

Επίσης άλλοι λέγουν ότι σκανδάλισε με την αλαζονική συμπεριφορά του μέσα στην Βουλή. Αυτό ποιος το λέει όμως, ότι η συμπεριφορά του ήταν αλαζονική μέσα στην Βουλή; Πάλι οι δημοσιογράφοι μας το λένε. Εσείς είδατε ή ακούσατε κάτι το αλαζονικό από το στόμα του Ηγουμένου; Διότι εμείς δεν είδαμε. Κάποιοι εκ των δημοσιογράφων προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Ηγούμενος Εφραίμ είναι τέρας!

Επίσης άλλοι λέγουν γιατί να μπαινοβγαίνει μέσα στα Υπουργεία ο Ηγούμενος. Εμείς ερωτούμε: Γνωρίζουν ότι καθημερινά Μητροπολίτες, Ηγούμενοι και ιερείς, μπαινοβγαίνουν είτε στο Μέγαρο Μαξίμου είτε στα διάφορα Υπουργεία αφού κατέχουν θέσεις Νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου; Το αυτό έκανε και ο Ηγούμενος Εφραίμ υπερασπιζόμενος την περιουσία της Μονής του.

Εάν κινδύνευε η προσωπική περιουσία του καθενός μας, εμείς δεν θα κάναμε το ίδιο; Κατηγορούμε τώρα τον Ηγούμενο που προσπαθούσε και προσπαθεί να προστατέψει την περιουσία της Ιεράς Μονής του;

Επίσης κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι τα οικονομικά ποσά της Μονής είναι τεράστια. Μα και η Μονή με τα Μετόχιά της είναι τεράστια, αφού φθάνουν συνολικά να αποτελούν ένα κτιριακό συγκρότημα 75.000τ.μ. Δηλαδή εάν απλώσουμε την Μονή κατά μήκος, θα έχουμε ένα Μοναστήρι 75 χιλιομέτρων, που σημαίνει ότι το κτίριο ξεκινά από την Αθήνα και τελειώνει στην Κόρινθο! Είναι Αυτοκρατορικό Μοναστήρι, το έκτισαν ευσεβείς Αυτοκράτορες, δι’ αυτό είναι τεράστιο και δι’ αυτό έχει και τεράστια περιουσία.

Αλλά ένα τόσο μεγάλο κτιριακό συγκρότημα είναι λογικό να θέλει εκατομμύρια ευρώ για να ανεγερθεί, να συντηρηθεί, να λειτουργήσει κτλ. Μόνο το πετρέλαιο που θα χρειάζεται για την θέρμανσή του θα είναι χιλιάδες χιλιάδων ευρώ. Τεράστια κτίρια, έχουν τεράστια έξοδα συντήρησης και λειτουργικότητας.

Μα γιατί η Ιερά Μονή όμως, θα ρωτήσουν κάποιοι, να κάνει εταιρείες και μάλιστα offshore. Πάλι τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια δεν λένε την αλήθεια στον λαό. Κάποτε τα Μοναστήρια πουλούσαν τυρί, γάλα, μέλι, λάδι κτλ. για να επιβιώσουν. Σήμερα όμως αν τολμήσεις να πουλήσεις χωρίς τιμολόγια, χωρίς Α.Φ.Μ., χωρίς όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπει το κράτος, ο Εισαγγελέας, η Εφορία και όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα σε στείλουν στον Κορυδαλλό.

Πέρασαν τα χρόνια εκείνα που έδινες ένα ντενεκέ λάδι και σου έδινε ο αγοραστής ένα τσουβάλι σιτάρι. Τώρα υποχρεούνται όλοι εκ του νόμου να έχουν εταιρείες, τιμολόγια κτλ. για να είναι νόμιμοι. Ακόμη και οι Ιερές Μονές υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν αυτή την νομοθεσία.

Επομένως πολύ σωστά έπραξε η Ιερά Μονή που δημιούργησε εταιρείες. Έχοντας μάλιστα μια πολύ μεγάλη περιουσία κτηματική και οικονομική, την οποία δεν έκλεψε από κάπου και η οποία της είναι αναγκαία για την λειτουργία της, την συνέχισή και την ύπαρξή της, πολύ σωστά πράττει ο Ηγούμενος και μάλιστα βρήκε τον καλύτερο τρόπο να διασφαλίσει αυτήν την περιουσία, προς όφελος της Ιεράς Μονής του.

Ο Ηγούμενος είναι υποχρεωμένος και εκ των Ιερών Κανόνων και εκ του νόμου, να ενεργεί τα νόμιμα πάντοτε προς όφελος της Ιεράς Μονής. Ουδέν παράνομο ακούστηκε να έχει διαπράξει μέχρι σήμερα.

Τι είναι όμως η offshore εταιρεία; Όλοι γνωρίζουν ότι είναι μια απλή εταιρεία, όπως όλες οι άλλες εταιρείες, που υπάρχουν μέσα στην Ελλάδα. Μονάχα που η offshore εταιρεία έχει την έδρα της εκτός συνόρων.

Εάν ο Ηγούμενος προς όφελος της Ιεράς Μονής, διαπίστωσε ότι η περιουσία της Μονής, θα αποφέρει νόμιμα περισσότερα έσοδα, απ’ ότι εάν τα χρήματά της ευρισκόντουσαν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ή σε μια άλλη εταιρεία που θα είχε έδρα την Ελλάδα, γιατί να μην δημιουργήσει, ως έχει υποχρέωση προς όφελος της Ιεράς Μονής του, μια εταιρεία εκτός συνόρων της χώρας μας;

Αυτό σημαίνει εξάλλου offshore: εταιρεία εκτός συνόρων. Είναι μάλιστα κάτι που το επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία. Μήπως προς όφελος της περιουσίας τους οι μεγάλοι επιχειρηματίες ή οι εφοπλιστές δεν σηκώνουν ξένες σημαίες στα καράβια τους ενώ είναι ελληνικά; Τολμούν όμως οι δημοσιογράφοι να τους κατηγορήσουν γι’ αυτό; Φυσικά και όχι, διότι την άλλη μέρα θα βρεθούν σπίτια τους.

Ενώ την Εκκλησία και την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου ή άλλες Μονές μπορούν να τις εξευτελίζουν, να τις κατηγορούν χωρίς να υφίστανται κανέναν φόβο. Οι μεγάλες Μονές είναι γνωστό ότι έχουν πολλά έσοδα αλλά και πολλά έξοδα, δι’ αυτό μπορούν και κάνουν τεράστιο φιλανθρωπικό, κοινωνικό και ιεραποστολικό έργο.

Οι κύριοι αυτοί θέλουν την Εκκλησία χωρίς περιουσία, για να την κατηγορούν μετά ότι ουδέν έργο κοινωνικό πράττει. Θέλουν την Εκκλησία ένα λιοντάρι χωρίς δόντια.

Πάντοτε ιστορικά υπήρχαν Ιερές Μονές, που ήταν πολύ πλούσιες.

Διότι Αυτοκράτορες ή άλλοι κυβερνήτες τους έδιναν προνόμια ή οικονομική ή κτηματική περιουσία. Αλλά και πάντοτε οι Ιερές Μονές επιτελούσαν αποδεδειγμένα ένα τεράστιο κοινωνικό έργο. Όταν δε χρειάστηκε τα έδωσαν όλα προς χάριν της απελευθερώσεως αυτού του Έθνους.

Κάποιοι τώρα δημοσιογράφοι, αφού δεν γνωρίζουν τι είναι ο Μοναχισμός και τι είναι ο ασκητισμός και οι ερημίτες, είναι πολύ φυσικό να μην γνωρίζουν, ότι από την αρχή που δημιουργήθηκαν τα Κοινόβια Μοναστήρια από τότε αρκετά εξ αυτών, δια το επιτελούμενο έργο τους είχαν τεράστιες περιουσίες.

Μάλιστα η ιστορία μαρτυρεί ότι οι Μονές αυτές είχαν και επιχειρήσεις στην εποχή τους, ώστε αφενός μεν να συντηρούν και να χτίζουν τις Ιερές Μονές τους, αφετέρου να επιτελούν κοινωνικό και ιεραποστολικό έργο.

Τα Κοινόβια Μοναστήρια ήταν είναι και θα είναι κυψέλες μελισσών που παράγουν έργο. Δεν είναι οι ασκητές της ερήμου. Ας διαβάσουν λίγο την εκκλησιαστική ιστορία και τα θρησκευτικά για να μάθουν ποιος είναι ο μοναχός και ποιος ο ασκητής.

Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω 1100 χρόνια και πάμε στο Άγιον Όρος και δούμε τα 20 Μοναστήρια του, θα διαπιστώσουμε ότι ήταν πολυτελέστατα κάστρα εντός των οποίων κοινοβίαζαν μοναχοί, φτιαγμένα τα περισσότερα εξ αυτών από ευσεβείς Αυτοκράτορες και αγίους Ηγουμένους. Το ίδιο και η Πάτμος η οποία ως νησί δωρίθηκε ολόκληρη στον Όσιο Χριστόδουλο, προς συντήρηση και επιβίωση της Ιεράς Μονής του.

Αλλά και το ότι οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους και άλλες παλαιές Μονές, μέχρι σήμερα ζουν και κρατιούνται όρθιες, αυτό μαρτυρεί ότι ως κτίρια κατασκευάστηκαν από τα τελειότερα και τα πιο πολυτελή δομικά υλικά που υπήρχαν την εποχή εκείνη, δι’ αυτό εξάλλου και δεν έπεσαν έως σήμερα.

Αν τα βλέπαμε προ 1100 ετών ως νεόκτιστα κτίρια, θα λέγανε κάποιοι εκ των σημερινών δημοσιογράφων, ότι οι μοναχοί κατοικούσαν σε παλάτια!!! Αυτήν την σύγχυση δυστυχώς την παθαίνουν και αρκετοί πιστοί, αφενός μεν διότι μπερδεύουν τον ασκητισμό με τον μοναχισμό, αφετέρου διότι αρκετοί εξ αυτών, ενώ πιστεύουν δεν έχουν σχέση ουσιαστική με την ζωή της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία πρέπει να είναι πλούσια και ο Δεσπότης φτωχός.

Η ενορία πρέπει να είναι πλούσια και ο παπάς φτωχός.

Η Μονή πρέπει να είναι πλούσια και ο καλόγερος ακτήμων.

Μόνον έτσι μπορεί η Εκκλησία να κάνει κτιριακό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και ιεραποστολικό έργο. Μια φτωχή Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Ποιο ήταν λοιπόν το λάθος του Ηγουμένου Εφραίμ; Το ότι υπερασπίζεται και υπερασπίστηκε και αύξησε με νόμιμους τρόπους την περιουσία της Ιεράς Μονής του; Μα αυτό ήταν το καθήκον του, διαφορετικά η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους να τον καθίσει στο σκαμνί για παράβαση καθήκοντος.

Μάλλον άξιος συγχαρητηρίων είναι για όσα έκανε. Μήπως έκανε κάτι υπέρ του εαυτού του; Μήπως έκανε απάτες; Μήπως καταχράστηκε χρήματα; ΌΧΙ! Γιατί λοιπόν τον κατηγορούν και τον υβρίζουν δημόσια αρκετοί δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν παρασύρει και μια μεγάλη μερίδα του λαού με το μέρος τους;

Μήπως δεν του συγχωρούν το ότι δεν υπήρξε βλάκας και το ότι είναι τετραπέρατος και έξυπνος; Η μήπως θέλουν κάποιοι δημοσιογράφοι οι καλόγεροι να είναι βλάκες;

Ας αντισταθούμε σε αυτήν την αδικία που γίνεται εις βάρος του Ηγουμένου Εφραίμ και γενικά εις βάρος του Μοναχισμού μας. Όπως γράψαμε σε άλλα άρθρα μας, άλλος είναι ο στόχος των κυρίων αυτών. Εμείς ας φροντίσουμε να μην πέσουμε μέσα στην στημένη παγίδα τους.

Ποιο ήταν λοιπόν το λάθος του Ηγουμένου Εφραίμ; Το ότι υπερασπίζεται και υπερασπίστηκε και αύξησε με νόμιμους τρόπους την περιουσία της Ιεράς Μονής του; Μα αυτό ήταν το καθήκον του, διαφορετικά η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους να τον καθίσει στο σκαμνί για παράβαση καθήκοντος.

Μάλλον άξιος συγχαρητηρίων είναι για όσα έκανε. Μήπως έκανε κάτι υπέρ του εαυτού του; Μήπως έκανε απάτες; Μήπως καταχράστηκε χρήματα; ΌΧΙ! Γιατί λοιπόν τον κατηγορούν και τον υβρίζουν δημόσια αρκετοί δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν παρασύρει και μια μεγάλη μερίδα του λαού με το μέρος τους;

Μήπως δεν του συγχωρούν το ότι δεν υπήρξε βλάκας και το ότι είναι τετραπέρατος και έξυπνος; Η μήπως θέλουν κάποιοι δημοσιογράφοι οι καλόγεροι να είναι βλάκες;

Ας αντισταθούμε σε αυτήν την αδικία που γίνεται εις βάρος του Ηγουμένου Εφραίμ και γενικά εις βάρος του Μοναχισμού μας. Όπως γράψαμε σε άλλα άρθρα μας, άλλος είναι ο στόχος των κυρίων αυτών. Εμείς ας φροντίσουμε να μην πέσουμε μέσα στην στημένη παγίδα τους.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1949&Itemid=2