Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Ο Φωτιάδης άνοιξε το δρόμο στις ανταλλαγές

2 Δεκεμβρίου 2008

Ο Φωτιάδης άνοιξε το δρόμο στις ανταλλαγές

fotiadisΜετά την κατάθεση του κ.Φωτιάδη στη Βουλή , βουλευτής –μέλος της εξεταστικής επιτροπής «ψιθύριζε» σε δημοσιογράφους τα εξής:

Το 2001 αναγνωρίστηκε επίσημα από το δημόσιο η κυριότητα του Βατοπαιδίου επί της λίμνης.Την «κερκόπορτα» την άνοιξε ο κ.Φωτιάδης για την ανταλλαγή των οικοπέδων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου.

Bάσει του εγγράφου του Υπουργείου Οικονομικών (17 Ιουλίου 2001), το Δημόσιο αναγνωρίζει για πρώτη φορά επίσημα με διοικητική του πράξη την κυριότητα σε νομή και χρήση της Μονής Βατοπαιδίου επί της λίμνης Βιστωνίδας.Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο γενικός γραμματέα του υπουργείου κ. Χ. Αλαμάνος .

Το έγγραφό του υπουργείου Οικονομικών είναι με τέτοιο τρόπο διατυπωμένο ώστε να μην μπορεί να τεθεί σε καμία περίπτωση αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Μονής επί της έκτασής της: «Το Ιερό Μετόχι αποτελεί αναπόσπαστο Εξάρτημα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους που βρίσκεται εκτός της χερσονήσου του Άθω.

Δεν έχει νομική αυτοτέλεια αλλά ελέγχεται και διοικείται άμεσα από την ως άνω Μονή και συνεπώς οι πράξεις που αυτό ενεργεί κατ’ αναλογία δικαίου θεωρούνται ότι γίνονται από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους
Για τούτο ο χώρος εγκατάστασής του στην περιοχή της Ξάνθης σε κτήμα που ανήκει ανέκαθεν (!!!) στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους αποτελεί στην ουσία, αλλά και σύμφωνα με την προφορική γνώμη ( ;;;;) των αρμοδίων νομικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδαφική προέκταση του Αγίου Όρους
».

Με βάση αυτό το έγγραφο το Αγιορείτικο Μοναστήρι κατοχυρώνει την ακίνητη περιουσία του και ξεκινά την εφαρμογή του σχεδίου του.

Είπατε τίποτα από την διατύπωση (;;;) συμπλήρωσε ο γνωστός βουλευτής στο δημοσιογραφικό ακροατήριο.

Πηγή: http://nonpaper300.blogspot.com/2008/12/blog-post_02.html