Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κατάθεση του Θ. Ρουσόπουλου στην Εξεταστική για Βατοπαίδι

5 Δεκεμβρίου 2008

Κατάθεση του Θ. Ρουσόπουλου στην Εξεταστική για Βατοπαίδι

rousopoulos_vouli«Ουδεμία πίεση εδέχθην και ουδεμία άσκησα στον οποιονδήποτε στην υπόθεση αυτή.
Αν με ενδιέφερε πραγματικά να κινηθώ και να κάνω αυτά τα οποία με κατηγορούν, δεν θα έπρεπε να κινηθώ αμέσως; Δεν θα έπρεπε να δώσω όλο μου το είναι και να ασχολούμαι απ’ το πρωί ως το βράδυ με αυτή την υπόθεση; Δεν θα έπρεπε να είχα κάνει 5-10 τηλεφωνήματα; Το ότι δεν έσπευσα, είναι σαφές»
, δήλωσε στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Θ. Ρουσόπουλος, στην κατάθεσή του… κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι έχει υποδειχθεί σε δεκάδες δημοσιεύματα ως ο “συντονιστής” μιας κρατικής κινητοποίησης για την εξυπηρέτηση της Μονής του Βατοπαιδίου καθώς και για τις αναφερθείσες καλές σχέσεις του με τη Μονή αυτή, τις επισκέψεις του ηγουμένου της Εφραίμ στην κατοικία του, την τοποθέτηση στο υπουργείο Επικρατείας του κ. Ι. Διονυσόπουλου καθώς και για τις φήμες περί πιέσεών του στους υπουργούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Ρουσόπουλου, οι σχέσεις του με τον Ηγούμενο Εφραίμ, ξεκινούν το 1998, όταν ο ίδιος επισκέπτεται τη Μονή Βατοπαιδίου ως δημοσιογράφος, για ένα ντοκιμαντέρ.
Με τον ηγούμενο Εφραίμ ξεκινά μια πνευματική σχέση, όχι όμως αποκλειστική, καθώς ο ίδιος έχει επισκεφθεί τουλάχιστον τις μισές Μονές του Αγίου Όρους κατά τις 4-5 επισκέψεις του στο χώρο.
Στην αρχή της κατάθεσής του, ανέφερε μία μόνο επίσκεψη του Εφραίμ στο σπίτι του, πριν την εμπλοκή του με την πολιτική, στη συνέχεια πρόσθεσε άλλη μια συνάντηση ως πολιτικός.
Η επαφή του με την υπόθεση, ήταν καθαρά επιδερμική.

Τον Σεπτέμβριο του 2004, τον συναντούν εκπρόσωποι φορέων της Ξάνθης, συνοδευόμενοι από τον υφυπουργό Αγρ.Ανάπτυξης Α. Κοντό, για να του εκθέσουν το πρόβλημά τους: «Έχουμε ένα πρόβλημα κοινωνικό, διότι επί δεκαετίες καλλιεργούμε εδάφη στην περιοχή και έχει έρθει η προηγούμενη κυβέρνηση και έχει δώσει την κυριότητα της περιοχής αυτής σε μοναστήρι».
Δεν έγινε συζήτηση: ο υπουργός δήλωσε αναρμόδιος και τους παρέπεμψε στους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς.
Ερωτηθείς εάν τους υπέδειξε τον παριστάμενο Αλέξανδρο Κοντό, ο κος Ρουσόπουλος απάντησε πως δεν θυμάται αυτή την λεπτομέρεια.

Ο κος Ρουσόπουλος, δεν επιβεβαίωσε την κατάθεση του Μητροπολίτη Ξάνθης, πως του ζητήθηκε η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ή την κατάθεση του δημάρχου Ξάνθης, ότι ο ίδιος είχε προτρέψει τον Μητροπολίτη, να συμβάλλει ώστε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις των κατοίκων με τη Μονή Βατοπαιδίου.
Δεν επιβεβαίωσε πως οι επισκέπτες του, διαμαρτυρήθηκαν για την παραίτηση του Δημοσίου από την έκδοση δικαστικής απόφασης.

«Ούτε ο κος Κοντός μου ανέφερε κάτι τέτοιο, όταν κανονίζαμε την συνάντηση» διευκρίνισε.
Καθώς την ημέρα εκείνη είχε πέσει το μοιραίο Σινούκ, το οποίο μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ξέχασε την συνάντηση και αργότερα τηλεφώνησε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκο για να του πει ότι ενδεχομένως, θα δεχόταν επισκέψεις και εκείνος.
Λίγες μέρες αργότερα, τον κ. Μπασιάκο επισκέφθηκε ο μητροπολίτης – και ο υπουργός ενημέρωσε τον κο Ρουσόπουλο για την συνάντησή του αυτή.

Στο σημείο εκείνο, σταματά κατά τον κο Ρουσόπουλο η επαφή του με την υπόθεση.
Η επιστολή Ψωμιάδη, δεν έφθασε σε κείνον – άλλωστε δεν ήταν και επισήμως αποδέκτης της.

Ο κ. Ρουσόπουλος κλήθηκε να απαντήσει στο γεγονός ότι το 2007, το όνομά του αναφέρθηκε αρκετές φορές στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, όπως το «Έθνος», ή η «Ελευθεροτυπία», με καταγγελίες για χαριστικές ανταλλαγές και φωτογραφίες του πλάι στον Ηγούμενο – ενώ ο εκδότης Δ. Ρίζος, τον κατέταξε «στην παρέα του Εφραίμ», που τηλεφωνούσε σε υπουργούς προωθώντας τα συμφέροντα της Μονής.

«Προσωπικό πρόβλημα δεν είχα με κανένα εκ των εκδοτών ή δημοσιογράφων, ακόμα και αν μου επιτέθηκαν με σκαιό τρόπο» ανέφερε ο κος Ρουσόπουλος.
«Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, είχα καθημερινώς δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν στο πρόσωπό μου.
Δεν απαντούσα πάντοτε σε όλα.
Εγράφησαν πάρα πολλά στη διάρκεια της υπουργικής μου θητείας, τα οποία ήταν ψεύδη.
Δεν ασχολήθηκα με τα ψεύδη».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επέμειναν σε αυτό το σημείο, ενθυμούμενοι συνέντευξη του πρώην υπουργού, πως πρωτοάκουσε περί ανταλλαγών το 2008.
Είναι δυνατόν να μην είχε ερευνήσει τι έχει γίνει, σε μία υπόθεση όπου εμπλεκόταν το όνομά του, ρωτήθηκε ο κ. Ρουσόπουλος.
«Δεν έκανα κανένα τηλεφώνημα προκειμένου να διερευνήσω το ζήτημα ως κυβερνητικός εκπρόσωπος» ανέφερε ο πρώην υπουργός, απαντώντας στον Γ. Δριβελέγκα.
«Δεν θυμάμαι αν με ρώτησαν οι δημοσιογράφοι στο press room.
Αν με ρώτησαν θα έχω απαντήσει».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κος Ρουσόπουλος ανέφερε: «Διερεύνηση υπό την έννοια του ρόλου του κυβερνητικού εκπροσώπου – εάν δηλαδή ερωτηθώ τι απαντώ σε αυτό; – είναι πολύ πιθανόν να έχει γίνει, από τη στιγμή που υπήρχε στην επικαιρότητα το θέμα.
Αν έχω μιλήσει με κάποιον, αυτός θα ήταν ο αρμόδιος υπουργός».

Ο νομικός σύμβουλος του κράτους, Ι. Διονυσόπουλος, διορίστηκε στο υπουργείο Επικρατείας στο πλαίσιο άλλων 19 διορισμών νομικών συμβούλων σε κρατικούς οργανισμούς, ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος.
«Τον κο Διονυσόπουλο τον συνάντησα και συνεργάστηκα όλο και όλο μια φορά ως υπουργός, στην υπόθεση του βασικού μετόχου, παρόντων συνεργατών μου, του νομικού μου συμβούλου και της γ.γ.
Επικοινωνίας.
Ουδεμία άλλη συνεργασία είχα με τον άνθρωπο», πρόσθεσε.

Για τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας που κατηγορούνται σήμερα αναφορικά με την υπόθεση, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι «λειτούργησαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους, βασιζόμενοι σε γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπου βασίζεται οπωσδήποτε κάθε υπουργός.
Δεν υπάρχει παράβαση καθήκοντος, δεν υπάρχει παράβαση νόμου».
«Τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται.
Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και για τις δικές του παραλείψεις.

Το έργο της Εκκλησίας όμως, εγώ πιστεύω ότι είναι και πρέπει να παραμείνει πνευματικό.
Προσωπικώς με προβληματίζει η ζημιά η οποία γίνεται και πολύ περισσότερο η πληγή που θα μείνει στο Σώμα της Εκκλησίας, ένα βασικό πυλώνα του ελληνισμού, όπως είναι η Ορθοδοξία και η θρησκευτική μας πίστη, εφόσον τα περί επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των Μονών αποδειχθούν.

Αυτή είναι η γενική μου τοποθέτηση για την υπόθεση και για τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν σε μένα προσωπικά, μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας» ανέφερε ο κ. Θ. Ρουσόπουλος.

Πηγή: http://www.express.gr/news/politics/106502oz_20081204106502.php3