Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Καθαρά και ξάστερα λόγια

6 Δεκεμβρίου 2008

Καθαρά και ξάστερα λόγια

clear-wordsΤου Σπύρου Μπαζίνα

Έλειψαν τα καθαρά και ξάστερα λόγια στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, τουλάχιστον από εκείνους που θεωρούν το Βατοπαιδι μέλος της οικογένειας τους και όφειλαν να το υπερασπιστούν. Αποτολμώ να καλύψω αυτό το κενό, θεωρώντας ότι επιτελώ ιερό καθήκον. Πολύ λίγοι παραδέχτηκαν δημόσια ότι, κι αν ακόμη οι Μοναχοί είχαν κάνει αυτά για τα οποία κατηγορούνται, πάλι θα οφείλαμε να τους υπερασπιστούμε, όπως υπερασπίζεται κανείς τον πατέρα του η τον αδελφό του, ο, τι κι αν έχει κάνει. Πολύ λιγότεροι παραδέχθηκαν δημόσια ότι, κι αν ακόμα οι Μοναχοί είχαν παρανομήσει ενώπιον του Κράτους, δεν έχουν ανομήσει ενώπιον του Θεού, γιατί εξακολουθούν να ζουν ασκητικά ως Μοναχοί και να χρησιμοποιούν την περιουσία του Μοναστηριού τους για το καλό του Λαού του Θεού. Η παράνομη πράξη δεν είναι απαραίτητα και ανήθικη. Η κλοπή ενός καρβελιού από ένα φτωχό που πεινάει δεν είναι πράξη ανήθικη. Η θυσία του Ισαάκ από τον Αβραάμ δεν είναι πράξη ανήθικη. Αντίθετα μάλιστα, έχει ιδιαίτερη ηθική αξία.

Σκάνδαλο, δηλαδή ανήθικη πράξη, δεν υπάρχει, τουλάχιστον από την πλευρά του Βατοπαιδίου. Το Βατοπαίδι ως θεματοφύλακας της περιουσίας του Λαού έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να προστατεύει και να αξιοποιεί την περιουσία του… Ο τρόπος έχει βέβαια σημασία και μπορεί να συζητηθεί από τα μέλη της οικογενείας του Αγίου Όρους. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι και τον Όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη τον είχαν κατηγορήσει για τις σχέσεις του με τους ισχυρούς της εποχής και για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Και αν ακόμα δόθηκε χαριστικά δημόσια περιουσία στο Βατοπαίδι, πράγμα που μένει να αποδειχθεί δικαστικά, καλώς δόθηκε, αφού το Βατοπαίδι είναι μεγάλος ευεργέτης του Ελληνικού Κράτους και κάνει χρήση της περιουσίας του για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, ενώ το Κράτος σπαταλά, κακοδιαχειρίζεται και καταστρέφει την περιουσία του Λαού, και είναι ανίκανο να κάνει το έργο που κάνει το Βατοπαίδι. Δεν υπάρχει δημόσια ζημία στην ουσία και βεβαίως ούτε δόλος, τουλάχιστον από την πλευρά του Βατοπαιδίου.

Το Βατοπαίδι έχει ευεργετήσει την Ελλάδα κι όχι η Ελλάδα το Βατοπαίδι. Χιλιάδες στρεμμάτων γης του Βατοπαιδίου παραχωρήθηκαν στο Δημόσιο για την αποκατάσταση ακτημόνων και προσφύγων. Ενάμιση εκατομμύριο στρέμματα περίπου χάρισε το Άγιον Ορος στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, αν χαρίσω στο Δημόσιο ένα εκατομμύριο ευρώ και το Δημόσιο μου δώσει πίσω εκατό ευρώ για να ταΐσω τους φτωχούς, δεν υπάρχει ούτε παράνομη ούτε ανήθικη πράξη. Αντίθετα, αν το Δημόσιο με κατηγορήσει, έχω το δικαίωμα να ανακαλέσω την δωρεά λόγω αχαριστίας.

Το Δημόσιο συμφέρον δεν εθιγη με τις ανταλλαγές αφού τα ανταλλάγματα πάνε σε ένα τεράστιο κοινωφελές έργο, που το Κράτος δεν μπορεί ή δεν θέλει να επιτελέσει, ενώ οι Μοναχοί υπηρετούν τον λαό, ζώντας μια λιτή και ασκητική ζωή. Το έργο που κάνει το Βατοπαίδι είναι για το δημόσιο συμφέρον. Για αυτό και το επιχορηγεί και το Ελληνικό Κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο για τον αποχαρακτηρισμό δασών και αρχαιολογικών χώρων, πρέπει κανείς να είναι αδαής η κακόπιστος για να μη ξέρει ότι το Άγιον Όρος προστατεύει τα δάση και συντηρεί αρχαιολογικούς χώρους και τους αξιοποιεί κατά τον καλύτερο τρόπο, πράγμα που δεν μπορεί να λεχθεί για το Ελληνικό Κράτος.

Σκάνδαλο όμως υπάρχει από την πλευρά του Ελληνικού Κράτους και άλλων ίσως. Πρώτα το Ελληνικό Κράτος το 1924 πήρε 35.000 στρέμματα του Βατοπαιδίου στην Χαλκιδική και παρεχώρησε στο Μοναστήρι την λίμνη Βιστωνίδα. Έπειτα, παρέλειψε να προστατεύσει την περιουσία του Βατοπαιδίου στην Βιστωνίδα και έτσι ανάγκασε το Μοναστήρι να προσφύγει στα δικαστήρια. Όταν τα σχετικά όργανα του Κράτους αναγνώρισαν τα δικαιώματα του Μοναστηριού στην Βιστωνίδα, το Κράτος πρότεινε και εκτέλεσε με την συνηθισμένη του αμέλεια μια σειρά από ανταλλαγές. Μόλις, η υπόθεση ήλθε στην δημοσιότητα με την συνηθισμένη προχειρότητα και τις υπερβολές των Μ.Μ.Ε. κάνεις κρατικός λειτουργός η άλλος δεν είχε το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του. Τα έριξαν όλοι όλα στο Βατοπαίδι. Ακόμα και άνθρωποι της Εκκλησίας δεν βρήκαν το θάρρος να πουν αυτό που είπαν στελέχη του ΣΥΡΡΙΖΑ όταν το παιδί ενός από αυτά τα στελέχη συνελήφθη για ένοπλη ληστεία «Παρακαλούμε να σεβαστείτε το δράμα αυτής της οικογένειας»!

Σκάνδαλο υπάρχει και από την πλευρά των Μ.Μ.Ε., που είναι δέσμια πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και πρωταγωνίστησαν σε μια προσπάθεια να απαξιωθεί η Εκκλησία στο σύνολο της, δηλαδή το τελευταίο αποκούμπι του Ελληνικού Λαού στις διώξεις που υφίσταται από τους εκπροσώπους της νέας τάξης πραγμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έγινε εκστρατεία να απαξιωθούν οι περιουσιακοί τίτλοι της Εκκλησίας, ώστε τα Μοναστήρια και τα Πατριαρχεία να εξαφανιστούν η να μη έχουν την δύναμη να προσφέρουν φιλοξενία και παρηγοριά στον χειμαζόμενο Λαό.

Σκάνδαλο υπάρχει και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που χαρακτήρισε την άσκηση νομίμων δικαιωμάτων δυο Μοναχών προσβολή της Βουλής. Περίμενε δηλαδή η Επιτροπή να παγιδεύσει δύο Μοναχούς, ύποπτους ποινικών αδικημάτων, στερώντας τους την παρουσία των συνηγόρων τους και απαιτώντας, κατά παράβαση βασικών άρχων της ποινικής δίκης, να απαντήσουν σε ερωτήσεις, καταθέτοντας στοιχεία που μπορούν να τους επιβαρύνουν. Πολιτικοί και άλλοι που η προσωπική τους ζωή είναι τουλάχιστον μεμπτή η δεν έχουν καμία η ελάχιστη προσφορά στον τόπο βρήκαν το θράσος να κατηγορήσουν Αγιορείτες Μοναχούς. Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο.

Η όλη ιστορία βασίζεται στις λανθασμένες υποθέσεις ότι ζημιώθηκε το δημόσιο συμφέρον με την παραχώρηση δημόσιας περιουσίας στο Βατοπαίδι. Και σκοπό έχει να βλάψει την Κυβέρνηση πλήττοντας παράλληλα και την Εκκλησία, και πλήττοντας την Εκκλησία να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των νεοταξιτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να αφυπνιστεί και να υπερασπιστεί μόνος του τα όσια και τα ιερά του. Στόχος δεν είναι μόνον οι Μοναχοί, το Βατοπαίδι και το Άγιον Όρος. Είναι η Εκκλησία στο σύνολο της και η Ελλάδα που αντιστέκεται στην νέα τάξη πραγμάτων και στην συγκέντρωση της εξουσίας και του χρήματος σε λίγα χέρια για να κάνει τον Λαό να γονατίσει μπροστά σε ντόπιους και ξένους δυνάστες.

Πηγή: http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=474&Itemid=1