Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον Έξαρχο της Αρχιεπισκοπής Άλμπα-Ιούλια της Ρουμανίας – μέρος 1ο

8 Δεκεμβρίου 2008

Συνέντευξη με τον Έξαρχο της Αρχιεπισκοπής Άλμπα-Ιούλια της Ρουμανίας – μέρος 1ο

p-andreas-barbuΣυνέντευξη με τον Έξαρχο της Αρχιεπισκοπής Άλμπα-Ιούλια,
αρχιμ. Andrei Barbu, 25-10-2008 Άλμπα-Ιούλια.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Silviu-Andrei Vladareanu,
συντάκτη στο περιοδικό Lumea Credinţei και
μέλος του Διευθυντικού Συμβουλίου του
Συλλόγου Χριστιανών Δημοσιογράφων και Εκδοτών.

– Πάτερ Ανδρέα, στη Ρουμανία είστε αρκετά γνωστός και ειδικότερα στην Αρχιεπισκοπή Άλμπα-Ιουλίας, όπου ασκείτε και τα καθήκοντα του Εξάρχου της Αρχιεπισκοπής Άλμπα-Ιουλίας ως υπεύθυνος των Μοναστηριών της. Στην Ελλάδα όμως δεν είστε γνωστός στον Έλληνα αναγνώστη, γι΄ αυτό θα σας παρακαλούσα να μας πείτε μερικά αυτοβιογραφικά στοιχεία και κυρίως πότε γίνατε μοναχός, τί σας ώθησε να διαλέξετε την μοναχική πολιτεία, πώς και πότε γνωρίσατε το Άγιον Όρος, τη Μονή Βατοπαιδίου και τον Γέροντα Εφραίμ.
Ένα πολύ σημαντικό πράγμα για μένα και για την Εκκλησία μας ήταν η Επανάσταση του 1989, όταν έπεσε ο κομμουνισμός στη χώρα μας. Αυτή η Επανάσταση, μαζί με την πολυπόθητη ελευθερία, έφερε και τη δυνατότητα ώστε πολλοί νέοι και νέες να επισκεφθούν τα Μοναστήρια, να αναζητήσουν πνευματικούς Γέροντες, και έτσι, πολλοί από αυτούς τους νέους εγκολπώθηκαν την μοναχική ζωή, ακολούθησαν το μοναχισμό και μπήκαν, ως δόκιμοι στά Μοναστήρια. Ένας από αυτούς ήμουν τότε και εγώ. Μετά από μερικά χρόνια στο Μοναστήρι, χειροτονήθηκα ιερομόναχος στις 21 Μαίου του 1992, εορτή των Αγίων ισαποστόλων και βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Μελετώντας τα συγγράματα των Αγίων Πατέρων, κατάλαβα ότι ένας πολύ σημαντικός, πολύ ξεχωριστός τόπος για την Ορθοδοξία είναι το Άγιον Όρος. Έτσι, το 1993, μόλις είχα τη δυνατότητα, και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Πατρός ημών κ.κ. Ανδρέα, Αρχιεπισκόπου Άλμπα-Ιουλίας, επισκέφτηκα το Άγιον Όρος, αυτόν τον άγιο τόπο της Ορθοδοξίας μας. Επισκέφτηκα και τις 20 Μονές, αλλά σταμάτησα ιδιαιτέρως στη Μονή Βατοπαιδίου… ΄Ημουν νέος. Είχα περιέργεια. Με πολύ ευλαβεια ήθελα να δω ένα Μοναστήρι που θα μπορούσε πραγματικά να με ωφελήσει πνευματικά. Γι΄ αυτό και τα βήματά μου σταμάτησαν στη Μονή Βατοπαιδίου.
Αυτό που παρατήρησα τότε, το βλέπω και το διαπιστώνω και τώρα, μετά από τόσα χρόνια, ότι ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, είναι ο πιο πολύπλευρος και πολύπειρος περί τα πνευματικά Ηγούμενος που συνάντησα ποτέ στη ζωή μου. ΄Εμεινα τότε μερικές μέρες στο Βατοπαίδι και κατάλαβα ότι πρόκειται περί μίας πολύ σοβαρής Μονής, με άριστη πνευματική, αλλά και διοικητική τάξη. Αυτή η διαπίστωσή μου με χαροποίησε πάρα πολύ και πέρασαν τόσα χρόνια και κάθε φορά που βρίσκω μία ευκαιρία, πηγαίνω ξανά και ξανά στο Άγιον Όρος και στη Μονή Βατοπαιδίου για να ωφελούμαι πνευματικά. Και μάλιστα τώρα σε τρεις μέρες θα πάω για προσκύνημα στο Άγιον Όρος και θα μείνω στη Μονή Βατοπαιδίου.
Θυμάμαι, σαν να είναι τώρα, πως τότε, την πρώτη φορά που πήγα στη Μονή Βατοπαιδίου, όταν φτάσαμε στην πύλη, ο παπά Θεωνάς μας υποδέχτηκε και μας φρόντισε. Μας πήρε στο Ναό να προσκυνήσουμε, μας διηγήθηκε το ιστορικό της Μονής και μετά αρχίσαμε κάποιες πνευματικές συζητήσεις μαζί του. Ο παπά Θεωνάς ήταν πολύ πρόθυμος να μας μιλήσει, να μας εξηγήσει, και γιά εμάς που ήμασταν νέοι μοναχοί τότε, ερχόμενοι από μία πρώην κομμουνιστική χώρα, χωρίς καμμία αμφιβολία όλα αυτά είχαν μεγάλη σημασία. Μετά, όλη αυτή η ευνοϊκή διάθεση που έδειχνε το Μοναστήρι και ιδιαιτέρως ο Ηγούμενος Εφραίμ, δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να διεγείρουν το πνευματικό ενδιαφέρον και να ελκύουν προς επίσκεψη και άλλους μοναχούς από τη χώρα μας.
Αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο επισκέπτονται τη Μονή Βατοπαιδίου πολλοί μοναχοί από τη Ρουμανία, και μάλιστα πολλοί από την Επαρχία μου, από την Επαρχία της Άλμπα-Ιουλίας. Μάλιστα και Ηγούμενοι διαφόρων Μονών της Επαρχίας μου πήγαν σε προσκυνηματική επίσκεψη εκεί και όλοι τους απόλαυσαν αυτή την καλή διάθεση της Μονής Βατοπαιδίου και του Καθηγούμενου Εφραίμ προς εμάς και όλοι τους οφελήθηκαν πνευματικά. Οι καλές σχέσεις της Επαρχίας μας με τη Μονή Βατοπαιδίου ζωογονήθηκαν (καρποφόρησαν) και αργότερα, με τις επισκέψεις που έκανε στο Βατοπαίδι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος ΄Αλμπα-Ιούλιας κ.κ. Ανδρέας, και με τις επανηλειμμένες επισκέψεις που έκανε στη Ρουμανία ο Ηγούμενος Εφραίμ. Επισκέψεις που γνωρίζω πολύ καλά, καθώς εγώ φρόντισα για τη διοργάνωσή τους. Αυτές οι πνευματικές εξορμήσεις του Ηγουμένου Εφραίμ στη Ρουμανία ήταν πραγματικά πολύ πνευματικά οφέλιμες και καρποφόρες για τους πιστούς μας. Τόσο οι πιστοί, ο απλός λαός που τον συνάντησαν δέχτηκαν τις πνευματικές ευλογίες του Καθηγουμένου Εφραίμ, όσο και τα Μοναστήρια που επισκέφτηκε, αλλά και τα Πανεπιστήμια, όπου συνάντησε πολλούς φοιτητές, όλοι τους χάρηκαν και ευλογήθηκαν από τη συνάντησή τους με τον Άγιο Καθηγούμενο. ΄Αρα, όλες αυτές οι επισκέψεις, μας έκαναν να αισθανόμαστε πνευματική χάρα και πληρότητα.
Αυτές οι επισκέψεις του Καθηγούμενου Εφραίμ στη χώρα μας, είχαν ως έμπρακτο αποτέλεσμα και την έκδοση μερικών βιβλίων, πνευματικού περιεχομένου, βιβλία τα οποία μοιράστηκαν παντού και τα οποία οι πιστοί δέχτηκαν με πολλή χαρά και με πολύ ενδιαφέρον. Επίσης η αλληλογραφία και η ροή των πιστών προς το Άγιον Όρος και τη Μονή Βατοπαιδίου αυξήθηκαν πάρα πολύ, ως αποτέλεσμα αυτών των πνευματικών επισκέψεων του Γέροντος Εφραίμ στη Ρουμανία και η Μονή Βατοπαιδίου δείχνει πάντοτε την ευνοϊκή και φιλόξενη διάθεσή της προς τους ρουμάνους ορθοδόξους αδελφούς. Πάντοτε όταν πηγαίνουμε στο Άγιον Όρος απολαμβάνουμε τη φιλοξενία της Μονής Βατοπαιδίου και ασφαλώς επισκεπτόμαστε και τις ρουμανικές μας Σκήτες. Και μπορώ να πω ότι πάντοτε οι ρουμάνοι που επισκέπτονται το Άγιον Όρος, μαζί με τις ρουμανικές Σκήτες, επισκέπτονται και τη Μονή Βατοπαιδίου, ακριβώς εξαιτίας αυτής της καλοσύνης και αυτού του ανοίγματος που δείχνει η Μονή και ο Καθηγούμενός της, Γέροντας Εφραίμ απέναντί μας. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς πόσες φορές επισκέφτηκα τη Μονή Βατοπαιδίου σ΄αυτά τα 15 χρόνια που πέρασαν, αλλά πρέπει να είναι πάνω από 30 φορές.

– Πώς βλέπετε τη βοήθεια που πρόσφερε, αλλά και που θα μπορέσει να προσφέρει στο μέλλον, η Μονή Βατοπαιδίου και ο Ηγούμενος Εφραίμ -με τις επισκέψεις του στη Ρουμανία-: ως πνευματική βοήθεια ή ως υλική ενίσχυση;
Χωρίς καμμία αμφιβολία, η βοήθεια, το όφελος που είχαμε απ’αυτές τις διασυνδέσεις μας με τη Μονή Βατοπαιδίου και τον Γέροντα Εφραίμ ήταν πνευματικό. Αυτό μπορεί σαφέστατα να διαπιστώθεί απ’ όλες τις συναντήσεις και τις ομιλίες που έκανε ο Άγιος Καθηγούμενος σ’ όλη τη χώρα με την ευκαιρία των εδώ επισκέψεών του, από τις οποίες οφελήθηκαν πνευματικά τόσο τα Μοναστήρια, όσο και οι λαϊκοί πιστοί μας που είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν τον Γέροντα, και αυτοί δεν ήταν καθόλου λίγοι! Σ΄όλες τις πόλεις απ’ όπου περάσαμε, υπήρχε πλήθος κόσμου που επιθυμούσαν να συναντήσουν ένα Ηγούμενο από το Άγιον Όρος. Λοιπόν, ήταν -και είναι- αναμφισβήτητα πνευματικό το όφελος αυτό από τις σχέσεις μας με τη Μονή Βατοπαιδίου και τον Ηγούμενο Εφραίμ!

– Είπατε προηγουμένως ότι σας εντυπωσίασε η καλή πνευματική, αλλά και διοικητική τάξη της Μονής Βατοπαιδίου. Μπορείτε να μας κάνετε πιο σαφές τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε “καλή διοικητική τάξη της Μονής Βατοπαιδίου”; Συνδέεται μήπως αυτή η καλή διοικητική τάξη της Μονής Βατοπαιδίου με την καλή πνευματική τάξη της, δηλαδή όπως έλεγε ο Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής, ότι μία συνοδεία που φροντίζει πρώτα για τα πνευματικά καθήκοντά της, θα ευημερήσει, με τη χάρη του Θεού, και στα υλικά και στη διοίκηση;
Στη Μονή Βατοπαιδίου, διαπίστωσα ότι υπάρχει πρόγραμμα και, όπως μου έλεγε και ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός σε κάποια συνάντηση που είχαμε, το πρόγραμμα στη ζωή μιάς Μονής είναι το άλφα και το ωμέγα. Και ακριβώς αυτό το πράγμα είδα εκεί! Είδα, δηλαδή ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα που δεν έρχεται να επιβαρύνει την αδελφότητα της Μονής, αλλά που την βοηθάει να ανεβαίνει προς τον Θεό. Αυτό το πρόγραμμα μου φάνηκε πολύ καλά φτιαγμένο. Είδα τη Μονή πολύ καλά οργανωμένη σε τομείς δραστηριότητας και ο κάθε τομέας της έχει τον υπεύθυνό του. Είδα τους πατέρες της Μονής να είναι πολύ ευσυνείδητοι και σχολαστικοί στην εκπλήρωση του προγράμματος της Μονής, στην εκπλήρωση του καθήκοντός τους, του διακονήματός τους και όπως είπα κάθε τομέας δραστηριότητας της Μονής έχει ένα μοναχό υπεύθυνο και είδα με πόση ακρίβεια και με πόση σχολαστικότητα όλοι οι Πατέρες της Μονής και ο καθένας ξεχωριστά εκπληρώνουν τη διακονία τους. Αυτό το πράγμα δεν το είδα σε πολλά Μοναστήρια, αλλά στη Μονή Βατοπαιδίου, χάρηκα με να το διαπιστώσω τη σοβαρότητα των Πατέρων, τον σεβασμό, την αγάπη και την επικοινωνία των Πατέρων μεταξύ τους και με τον Γέροντά τους, τον Ηγούμενο Εφραίμ. Όλα αυτά τα πράγματα, δεν μπορούν παρά να σε πείσουν ότι εκεί υπάρχει όντως μία πνευματική ζωή. Παρόλο που στις ημέρες μας τα Μοναστήρια, στην πλειονότητά τους, δεν έχουν, όπως ξέρουμε, πολλούς μοναχούς, η αδελφότητα της Μονής είναι πολύ μεγάλη, αποτελείται από πολλούς μοναχούς, συγκεντρωμένους γύρω από τον Ηγούμενό τους, μοναχούς που προέρχονται απ’ όλη την υφήλιο. Αυτό το πράγμα δείχνει και πάλι με σαφήνεια ότι υπάρχει μία πνευματική ζωή εκεί. Μία πνευματική ζωή άριστα συντονισμένη και συντηρουμένη από τον Ηγούμενο Εφραίμ.

Συνεχίζεται…