Συνεντεύξεις

“Στο μόνο άνθρωπο που μίλησε ο Ηγούμενος Εφραίμ”

14 Δεκεμβρίου 2008

“Στο μόνο άνθρωπο που μίλησε ο Ηγούμενος Εφραίμ”

efraim-pnektariosΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ROMFEA.GR συναντήθηκε με τον Γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη, ο οποίος προσφάτως επισκέφθηκε τον Γέροντα Εφραίμ στην Ιερά Μονή

Βατοπαιδίου, και για το λόγο αυτό κάναμε μια Συνέντευξη για ακουστούν κάποιες αλήθειες.

Αξίζει να αναφερθεί πως είναι ο μόνος κληρικός που τόλμησε μέσα σε όλο αυτό τον θόρυβο να πάει να βρει τον Ηγούμενο Εφραίμ και να δει τους 110 μοναχούς.

Ακόμη απ΄ ότι ο ίδιος μας πληροφόρησε, για μιάμιση ώρα μίλησε σε όλους τους μοναχούς την ώρα της τράπεζας. Οι εντυπώσεις του εντελώς διαφορετικές από όσα μας πληροφορούν τα Μ.Μ.Ε.

Ας δούμε τι απάντησε στις ερωτήσεις μας…

Ερώτηση: Ποιες οι εκτιμήσεις σας για όσα διαδραματίζονται στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου;

Απάντηση: Το Αγιον Όρος το επισκέπτομαι από νεαρός κληρικός. Έχω επισκεφθεί πολλές φορές και τις 20 Μονές του Αγίου Όρους και τις Σκήτες. Τη Μονή Βατοπαιδίου την έχω επισκεφθεί πριν αναλάβει Ηγούμενος ο π. Εφραίμ.

Ήταν τότε πέντε ηλικιωμένα γεροντάκια. Τα κτίρια όλα πεσμένα και ερειπωμένα. Μιλάμε για ένα Μοναστήρι τεράστιο, που συνολική κτισμένη έκταση, κυρίως μονή και σκήτες έχει 75 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Αν το απλώσουμε το Μοναστήρι στην ευθεία, μιλάμε για ένα τεράστιο κτίριο 75 χιλιομέτρων. Δηλαδή ξεκινά η Μονή από την Ομόνοια και τελειώνει στην Κόρινθο.

Η Ιερά Κοινότητα το 1990 ανέθεσε μαζί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ηγουμενία της Μονής Βατοπαιδίου, στο Γέροντα Εφραίμ. Τότε είχε κοντά του μόνο 15 μοναχούς. Σήμερα έχει 110 μοναχούς.

Το Βατοπαίδι, αν δεν γνωρίζεις λεπτομέρειες, εύκολα παρεξηγείται, όπως και οι άλλες 19 Ιερές Μονές, διότι είναι μία μικρή πολιτεία που έχει περίπου 500 ανθρώπους που ζουν καθημερινά εντός αυτής.

Οι εργαζόμενοι μόνον, ανέρχονται στα 150 με 200 άτομα ημερησίως. Δεν εξέρχονται της Μονής, διότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ζουν και δουλεύουν μέσα στη Μονή, μαζί με τους 110 μοναχούς και άλλους 150 περίπου καθημερινούς προσκυνητές που τρώνε, πίνουν και κοιμούνται καθημερινά εντός Μονής.

Αν υπολογίσουμε μόνον τα εργατικά, το ΙΚΑ, το φαγητό των μαστόρων, μαζί με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την ιδαίτερη κατασκευή που απαιτεί μια αρχαία Μονή, χρειάζονται μηνιαίως πάνω από 1.000.000 ευρώ. Αν υπολογίσουμε τώρα και τα καθημερινά έξοδα διαβίωσης των προσκυνητών και των μοναχών, καταλαβαίνετε γιατί τεράστια έξοδα μιλάμε μηνιαίως ότι έχει ανάγκη η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Όταν ανέλαβε την Ηγουμενία ο Γέροντας Εφραίμ, τότε τον γνώρισα, όπως και όλους τους Ηγουμένους.

Ιδιαίτερη σχέση και επαφή μαζί του ποτέ μου δεν είχα όπως και με κανέναν άλλον εκ τους Ηγουμένους του Αγίου Όρους.

Ερώτηση: Οι υπόλοιποι μοναχοί στο Μοναστήρι τι άποψη έχουν; Τι κλίμα βρήκατε εκεί;

Απάντηση: Οι περισσότεροι μοναχοί του Βατοπαιδίου είναι νέοι και επιστήμονες με διάφορα πτυχία. Η Γεροντία αλλά και όλη η Σύναξη των 110 Μοναχών, πριν κάνει κάτι το Ηγουμενοσυμβούλιο τα ενέκρινε άπαντα. Μέσα στους Μοναχούς υπάρχουν νομικοί, θεολόγοι, ηλεκτρονικοί, ιατροί κτλ., οι οποίοι ελέγχουν και εγκρίνουν ο,τιδήποτε πριν κάνει κάτι το Ηγουμενοσυμβούλιο, όπως θα λέγαμε, γίνεται και σε οποιοδήποτε σωματείο, όταν υπάρχουν θέματα σοβαρά.

Επομένως βρήκα μια ενωμένη Αδελφότητα, στην οποία μίλησα επί μιάμιση ώρα μέσα στην μεγάλη τράπεζα της Μονής, η οποία στηρίζει τον Ηγούμενο και το Ηγουμενοσυμβούλιό της και η οποία συνεχίζει αδιατάραχτα όπως είδα, το Μοναχικό της πρόγραμμα με τις προσευχές, τις αγρυπνίες, τις νηστείες, τα διακονήματα, που είχε και πριν εκσπάσουν τα γεγονότα.

Ερώτηση: Γιατί επισκεφθήκατε αυτές τις ημέρες το Άγιο Όρος και συγκεκριμένα τον γέροντα Εφραίμ;

Απάντηση: Δεν έχω ιδιαίτερους δεσμούς φιλίας, όπως προανέφερα, με τον π. Εφραίμ. Πάντοτε όμως όταν βλέπω ότι ένας άνθρωπος, κληρικός ή λαϊκός, δίκαια ή άδικα, διασύρεται και μάλιστα τηλεοπτικώς, αισθάνομαι την ανάγκη να του συμπαρασταθώ. Το αυτό έχω κάνει σε πολλά πρόσωπα που διασύρθηκαν από την τηλεόραση. Το θεωρώ εσωτερική χριστιανική μου ανάγκη.

Δεν μπορώ την ώρα που σταυρώνεται ένας άνθρωπος και όλοι κρατούν καρφιά και σφυριά έτοιμοι να του τα μπήξουν, να πράξω κι εγώ το ίδιο. Ακούω την φωνή του Χριστού μου, να μου λέγει: “τρέξε δώσε το χέρι στον αδελφό σου που πνίγεται”. Με αγάπη τρέχω, το απλώνω έστω κι αν κινδυνέψω να πνιγώ κι εγώ μαζί του.

Θα ξέρω όμως, έστω κι αν πνιγώ, ότι άπλωσα το χέρι της αγάπης σ᾽ έναν αδελφό μου που κινδυνεύει. Αυτό λέει η καρδιά μου, αυτό λέει η φωνή του Χριστού μέσα μου και αυτό πράττω. Σκέπτομαι τον Ιησού κάθε φορά να στέκεται μπροστά στον άνθρωπο που οι άλλοι δημοσίως τον λιθολοβούν και τον διασύρουν και να τους λέγει: “ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω”.

Όταν μάλιστα διαπιστώσω το άδικο τότε όχι μόνον συμπαραστέκομαι αλλά και στηρίζω τον άνθρωπο. Σας υπενθυμίζω ότι το αυτό έκανα τότε και στον φυλακισμένο Νίκο Βασδέκη που όλοι τότε από τα ΜΜΕ τον λιθοβολούσαν.

Ερώτηση: Τι συζητήσατε με τον γέροντα Εφραίμ και τι πιστεύει για όλα αυτά που λέγονται εις βάρος του και της Μονής του;

Απάντηση: Ναι, μίλησα μαζί του και μου είπε ότι σηκώνει έναν άδικο σταυρό. Έχει εμπιστοσύνη όμως στο Θεό και στη Δικαιοσύνη και πιστεύει ακράδαντα ότι θα ακουστεί τελικά ολόκληρη η αλήθεια, όπως τόνισε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, που είπε ότι θα μιλήσει στο λαό, όταν μάθει την αλήθεια και μάλιστα όλη την αλήθεια.

Που σημαίνει ότι με τα ανωτέρω λόγια του Αρχιεπισκόπου, έως και σήμερα δεν την έχουμε ακούσει όλη. Κάτι γνωρίζει ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ομοίως είχε συκοφαντηθεί ως Μητροπολίτης Θηβών. Πέρασαν 10 χρόνια για να φανεί ότι ήταν αθώος.

Επίσης, δεν θεωρεί ο Γέροντας Εφραίμ ότι έχει διαπράξει κάτι αντιμοναχικό ή έκνομο. Για όλα είχε μία εμπεριστατωμένη και πειστική απάντηση και μου ανέφερε μάλιστα σχετικά παραδείγματα από την ιστορία του Μοναχισμού, που δικαιολογούν πλήρως τα όσα ως Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, έχει επιτελέσει το Ηγουμενοσυμβούλιό της.

Διά τούτο και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, όπως προανέφερα, δεν τον καταδίκασε.

Ρώτησα, τον γέροντα Εφραίμ τι έγιναν οι βαλίτσες με τα 10 περίπου εκατομμύρια ευρώ που έχει ακουστεί; Τότε μου δείχνει το μέρος και μου λέει, δες εδώ είναι τα χρήματα, πληρώνω κάθε μήνα, πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ στις υποχρεώσεις της Μονής. Εδώ είναι και τα τιμολόγια εξόδων. Αυτοί λένε ότι λαδώσαμε ανθρώπους. Εδώ όμως είναι τα χρήματα.

Πιστεύει όμως ότι μερικοί δημοσιογράφοι για δικούς τους σκοπούς και λόγους, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και ο ελληνικός λαός έως σήμερα δεν πληροφορείται τελικά την πραγματικότητα με όσα ακούγονται από τα περισσότερα ΜΜΕ.

Ακόμη μου είπε και για τα ψέματα που λέγουν ότι κυκλοφορεί με ελικόπτερο και με πληροφόρησε ότι ούτε στρατιωτικό ελικόπτερο δεν μπορεί να πετάξει από το Άγιον Όρος. Δι’ αυτό ο Πρωθυπουργός και ο Πατριάρχης όταν έρχονται φθάνουν με το καράβι. Για να πετάξει ελικόπτερο πάνω από το Άγιον Όρος είναι ότι το πιο δύσκολο, καταλαβαίνετε λοιπόν τι ψέματα λέγονται.

Ο λαός μη έχοντας ενημέρωση τον παραπλανούν για να τον στρέψουν κατά της Εκκλησίας και του Μοναχισμού, αφού αντίλογος από τηλεοράσεως δεν ακούγεται…

Ερώτηση: Πως κρίνετε τις πρόσφατες, σχετικές με το θέμα, ενέργειες του Πατριάρχη;

Απάντηση: Οι δικαιοδοσίες του Πατριάρχη στο Άγιον Όρος είναι ελάχιστες έως μηδαμινές. Υπάρχει επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, αν ενθυμούμαι καλά τον Μάϊο του 2008, τότε που είχε αρχίσει να ακούγεται σιγά σιγά προς τα έξω το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου και ρωτούσε την Ιερά Κοινότητα τι έχει συμβεί.

Η δε Ιερά Κοινότητα ούτε λίγο ούτε πολύ, σας το λέγω με δικά μου λόγια, με πολύ σεβασμό του απάντησε να “σεβαστεί” το αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους και να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά θέματά τους.

Δι’ αυτό και αργότερα απέρριψε την πρόταση κάποιων, να έλθει εξαρχία προς διερεύνησιν του θέματος στο Άγιον Όρος. Που σημαίνει ότι ο Γέροντας Εφραίμ στηρίζεται από την Ιερά Επιστασία, η οποία ομοίως πιστεύει ότι είναι αθώος. Δι᾽ αυτό η Ιερά Επιστασία, που είναι η άμεση προϊσταμένη αρχή και των 20 Ιερών Μονών, πουθενά μα πουθενά δεν κατηγορεί τον Γέροντα Εφραίμ και το Ηγουμενοσυμβούλιό του, για εκκοσμίκευση του Μοναχισμού, για πλουτισμό και για σκανδαλισμό των πιστών.

Αυτά τα λέγουν, πιθανόν από άγνοια ή και σκόπιμα, μόνον μερικοί δημοσιογράφοι από τα κανάλια και ελάχιστοι ρασοφόροι.

Ο Πατριάρχης λοιπόν κινήθηκε με σεβασμό απέναντι στη θέληση της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, δι’ αυτό και μόνον παρακάλεσε το Γέροντα Εφραίμ, εάν είναι σύμφωνη και όλη η Αδελφότητά του, άχρι καιρού να μην εκτελεί τα διαχειριστικά καθήκοντά του.

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου δείχνοντας τον όλο σεβασμό της στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στον Πατριαρχικό θρόνο, θεώρησε την παράκληση του Πατριάρχη ως διαταγή και την εκτέλεσε πάραυτα. Στα πλαίσια λοιπόν που μπορούσε να κινηθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κινήθηκε πολύ σωστά.

Ερώτηση: Γέροντα, κατηγορούν πολλοί τον Ηγούμενο Εφραίμ για δήθεν πλουτισμό και εκκοσμίκευση της Μονής. Μπορούν οι μοναχοί να ασχολούνται με επιχειρήσεις και τόσα εκατομμύρια την στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν της πείνας;

Απάντηση: Νομίζω ότι οι προηγούμενες απαντήσεις μου καλύπτουν την 4η ερώτησή σας. Να δοξάζουμε τον Θεό όμως που υπάρχουν και κάποια πλούσια Μοναστήρια τα οποία πολλούς από αυτούς τους φτωχούς καθημερινά τους βοηθούν. Διότι ο πλούτος μιας Μονής αξίζει να υπάρχει όταν χρησιμοποιείται για την ανέγερση και συντήρηση της Μονής και για το κοινωνικό έργο της.

Οι φτωχοί όπως είπε ο Χριστός θα είναι πάντοτε ανάμεσά μας και πρέπει να τους στηρίζουμε, αυτό δεν σημαίνει όμως κάτι άλλο. Διότι και όταν κτιζόταν και η Αγια-Σοφιά ο μεγάλος Ναός του Γένους μας, το Μέγα Μοναστήρι με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες, ο Αυτοκράτοράς μας τότε και η Εκκλησία, παρότι υπήρχαν φτωχοί δαπάνησαν του κόσμου τον πλούτο για να χτιστεί ο περικαλλής αυτός Ναός.

Το ίδιο έκαναν και οι πρόγονοί μας οι ειδωλολάτρες όταν έχτισαν τον Παρθενώνα που είναι Ναός αφιερωμένος στην θεά Αθηνά.

Ευχαριστούμε…

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2009