Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον Έξαρχο της Αρχιεπισκοπής Άλμπα-Ιούλια της Ρουμανίας – μέρος 4ο

15 Δεκεμβρίου 2008

Συνέντευξη με τον Έξαρχο της Αρχιεπισκοπής Άλμπα-Ιούλια της Ρουμανίας – μέρος 4ο

Η συνέχεια του άρθρουpict0088_2

Μέρος 3ο – Συνέντευξη με τον Έξαρχο της Αρχιεπισκοπής Άλμπα-Ιούλια της Ρουμανίας

– Λέμε για τον Ιούδα ότι είναι ο κλέφτης και ο προδότης. Λέμε για την Αγία Μαρία ότι είναι η Παναγία, η Θεοτόκος. Με δύο λόγια λοιπόν, πώς θα χαρακτηρίζατε τον Γέροντα Εφραίμ;…
– Μία πατρική καρδία! Τον Ηγούμενο Εφραίμ τον βλέπω πάντοτε… ως έχοντα μία πατρική καρδία! Βέβαια και με τις αναγκαίες και επιβαλλόμενες απαιτήσεις, για να κρατήσει το Μοναστήρι ζωντανό… Είδα πόσο χαρίζεται στους συνανθρώπους του, πόσο αναλώνει καθημερινά τις δυνάμεις του για να υπηρετεί τους άλλους! Είδα την παρουσία του στις ακολουθίες, το φιλακόλουθο του! Όσες φορές πήγα στο Βατοπαίδι -μερικές φορές μέναμε μέχρι πολύ αργά την νύχτα μαζί και μ΄αυτούς που με συνόδευαν και συνομιλούσαμε με τον άγιο Καθηγούμενο σε πνευματικά πάντοτε θέματα- τον έβλεπα την επόμενη μέρα, πρωί-πρωί να είναι στην Εκκλησία, να είναι παρών στην ακολουθία! Είδα λοιπόν με τα μάτια μου πόσο κόπο κάνει και πόσο αναλώνεται κυριολεκτικά αυτός ο άνθρωπος για να υπηρετεί πάντοτε τόσο την αδελφότητα όσο και τους λαϊκούς αδελφούς αλλά και τους άλλους μοναχούς που πηγαίνουν εκεί σε μεγάλο αριθμό, από διάφορα μέρη του κόσμου, από διάφορες χώρες. Ε, αυτό το πράγμα φαίνεται, το βλέπει κανείς εύκολα! Λοιπόν, χωρίς καμμία επιφύλαξη μπορώ να ομολογήσω ότι ο Γέροντας Εφραίμ έχει μία πατρική καρδία για όλους: και για τους μοναχούς του και για όσους επισκέπτονται το Μοναστήρι!

– Ποια νομίζετε ότι είναι η στάση του Ηγουμένου Εφραίμ απέναντι σ’ όλους αυτούς που σήμερα άδικα τον κατηγορούν και διασύρουν το όνομά του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: άραγε τους συγχωρεί; άραγε τους αγαπά; άραγε προσεύχεται γι΄αυτούς;
Είμαι πεπεισμένος ότι ο Γέροντας Εφραίμ γίνεται «τοις πάσι τα πάντα» και χαρίζεται ολοκληρωτικά τόσο στην αδελφότητα όσο και στο λαό του Θεού. Πιθανώς ο Γέροντας να είναι λυπημένος για το δημιουργημένο αυτό «σκάνδαλο», για το σκανδαλισμό του λαού από τα ΜΜΕ, αλλά προσεύχεται και ελπίζει ότι τα πράγματα θα επανέλθουν, ότι αυτοί που όρμησαν εναντίον του θα καταλάβουν ότι έκαναν λάθος.
Αν και λέγονται διάφορα σήμερα εναντίον της Μονής Βατοπαιδίου, είμαι πολύ πεπεισμένος ότι όλοι αυτοί που πέρασαν από εκεί, που επισκέφτηκαν τη Μονή, έχουν μία τελείως διαφορετική γνώμη, βλέποντας το πρόγραμμα της Μονής, τις πνευματικές συνάξεις που γίνονται τακτικά και γενικά την όλη πνευματική ζωή της Μονής. Και πάντοτε ο Ηγούμενος Εφραίμ επιμένει πάρα πολύ στο θέμα αυτού του πνευματικού προγράμματος της Μονής, πρόγραμμα το οποίο υποστηρίζεται ολοκληρωτικά από τον ίδιο τον Ηγούμενό της, ούτως ώστε αισθάνεται κανείς ότι αυτή η Μονή είναι μία ζωντανή Μονή, ότι πράγματι κάτι πνευματικό τελεσιουργείται εκεί. Ε, αυτό το πράγμα μας ήλκυσε και εμάς που πάμε εκεί και πάντοτε απολαμβάνουμε, ξανά και ξανά, την καλή διάθεση του Ηγουμένου Εφραίμ απέναντί μας.

– Οι περισότεροι, για να μην πω όλοι, που κατηγορούν σήμερα τον Ηγούμενο Εφραίμ σ΄όλα τα ΜΜΕ, δεν έχουν επισκεφθεί το Βατοπαίδι, ούτε καν το Άγιον Όρος -αρκετοί των κατηγόρων του είναι γυναίκες και άρα δεν μπορούν καν λόγω του αβάτου να επισκεφτούν το Άγιον Όρος- και ούτεγνώρισαν τον Ηγούμενο Εφραίμ προσωπικά, και παρ΄όλα αυτά ισχυρίζονται πολλά εναντίον του!
Είμαι σίγουρος γι΄αυτό! Δεν θα μπορούσε κάποιος που πέρασε από τη Μονή να λέει τέτοια πράγματα, επειδή δεν είναι αληθινά!

Συνεχίζεται…