Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Αυστηρές συστάσεις αμερικανών προς Τουρκία

22 Δεκεμβρίου 2008

Αυστηρές συστάσεις αμερικανών προς Τουρκία

turkey-under-pressureΚρίσιμο έτος το 2009 για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα το International Crisis Group {15 Δεκεμβρίου 08} ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα think tanks για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων και αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά σε πανελλήνια πρώτη το Greek American News Agency. Είναι η πρώτη φορά που ουσιαστικά το γνωστό για την επιρροή και τις πιέσεις του στο Λευκό Οίκο απευθύνει έμμεσες συστάσεις, συμβουλές, προτροπές και παραινέσεις προς την Τουρκία, αν θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι πάγια στρατηγικού χαρακτήρα πολιτική κατεύθυνση της Ουάσιγκτον είναι η υποστηρίξη τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος για ευνόητους λόγους και εξυπηρέτηση αμοιβαίων συμφερόντων…
Όπως αναφερέται στην εν λόγω έκθεση- που είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε τέτοιου είδους κρίσεις για την Τουρκία- οι εσωτερικές κρίσεις των τελευταίων δυο χρόνων έχουν… επιβραδύνει κατά πολύ τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν με ταχύτητατους ρυθμούς προκειμένου η Τουρκία να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις και να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Επισημαίνοντας ωστόσο με νόημα ότι και οι δύο πλευρές (Ε.Ε.-Τουρκία) άρα και η Ελλάδα προσθέτουμε εμείς, έχουν να κερδίσουν πολλά. Η εκτίμηση των «σοφών ειδικών αναλυτών»{μεταξύ αυτών και ελληνικής καταγωγής} είναι ότι αν για κάποιο λόγο σταματήσουν οι ενταξιακές δραπραγματεύσεις, θα είναι αδύνατο να ξαναρχίσουν. Για το διεθνές ινστιτούτο, ο κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία για την Τουρκία είναι εμφανής, κάνοντας λόγο για την αργή πορεία που παρουσιάζει η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, αποδίδοντας την καθυστέρηση αυτή στις εντάσεις με τους Κούρδους, και την εσωτερική πολιτική πόλωση.

ΚΥΠΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, η έκθεση στο κομμάτι που αφορά την Κύπρο, επισημαίνει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος, με το να θέσουν σε προτεραιότητα την επιτυχία στις νέες διαπραγματεύσεις(κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι σε μια δεύτερη εκδοχή από άλλο παράθυρο του σχεδίου Ανάν). Οι σοφοί του ICG σε αυτό το κεφάλαιο εναθαρρύνουν παράλληλα την προσπάθεια της Τουρκίας για τις μεταρρυθμίσεις. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί-κατά το ICG- οφείλουν να σταματήσουν να υψώνουν ολοένα και περισσότερο τον πύχη των απαιτήσεων για την Τουρκία, εμμένοντας στην υπόσχεση που έχουν δώσει για πλήρη ένταξη της Τουρκίας, όταν εκπληρωθούν από μέρους της χώρας οι προϋποθέσεις. Από την πλευρά της Τουρκίας, την προτρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει την ΕΕ ως ένα μονολιθικό μπλοκ, αποφεύγοντας να κάνει το λάθος του αυτο-αποκλεισμού, κρατώντας ανοιχτή την πόρτα.

Το International Crisis Group, πέρα από τις διαπιστώσεις και τις εκτιμήσεις για την πορεία της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προχωρά και σε μια σειρά υποδείξεων και προς την Τουρκία αλλά και προς την ΕΕ. Για την Τουρκία, η έκθεση αναφέρει ότι: η προς ένταξη χώρα οφείλει να επαναδεσμευτεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για μεταρρυμίσεις, να βελτιώσει την εφαρμογή του σχεδίου του εθνικού προγράμματος για την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού δικαίου, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων και την συνεργασία τους στον ευρωπαϊκό στόχο.
Στο κομμάτι που αφορά την Κύπρο, το ινστιτούτο συστήνει στην Τουρκία την πλήρη υποστήριξη στις συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος και αποφυγή παραβιάσεων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας ή της Κύπρου, όπου γίνονται ερευνες για πετρέλαιο. Αναφορικά με τους Κούρδους, προτείνεται η Τουρκία να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη στις περιοχές που υπάρχει κουρδική πλειοψηφία, ενισχύοντας πολιτιστικά τους δικαιώματα και αυτά της γλώσσας. Γενικότερα η έκθεση προτείνει στην Τουρκία να κατοχυρώσει τις ελευθερίες και ίσα δικαιώματα για τους πιστούς όλους των θρησκειών, αλλά και να ενθαρρύνει την διαδικασία μιας εθνικής συζήτησης για την υιοθέτηση ενός νέου, λιγότερου απολυταρχικού συντάγματος, καθώς και την αλλαγή της νομοθεσίας για τα πολιτικά κόμματα και την εκλογική διαδικασία, ενισχύοντας την διαφάνεια και την αντιπροσώπευση.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά, το ICG εμέσως απευθύνει συστάσεις και προς την Ευρώπη, κάνοντας focus στο κόστος από το ενδεχόμενο διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία το οποίο θα είναι μακροπρόθεσμο. Αναλύοντας το κόστος αυτό η έκθεση εκτιμά ότι θα είναι δυσκολότερη πρόσβαση σε μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές, «βλέπει» περισσότερες πιθανές εντάσεις με την Κύπρο, γεγονός που θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην περιοχή. Επιπτώσεις που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε απώλεια μιας ουσιαστικής συνεργασίας για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Μέση Ανατολή. Αστάθεια στην Μ.Α. αυτομάτως σημαίνει για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργειακή ασφάλεια, καθώς ουσιαστικό πρόβλημα στην πρόσβαση προς τον μουσουλμανικό κόσμο. Οι συστάσεις προς την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της περιλαμβάνουν την επαναβεβαίωση ότι η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ, όταν εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, εστιάζοντας σε νέες διαπραγματευτικές πρωτοβουλίες που βασίζονται στην ενημέρωση και προσπάθεια για «εξοίκειωση» των τουρκικών εταιριών με τις απαιτήσεις, τα ωφέλη αλλά και το κόστος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Για το Κυπριακό, η έκθεση προτείνει την επίδειξη μεγαλύτερου ενδιαφέροντος εκ μέρους της ένωσης για την επίλυση του ζητήματος, αποστολή ανώτερων αξιωματούχων να επισκεφτούν τους ηγέτες και των δυο πλευρών, προθυμία για οικονομική υποστήριξη για λύση, και τέλος, συζήτηση για καθυστέρηση των υποθαλάσσιων ερευνών για την ανεύρεση πετρελαίου σε διεκδικούμενα ύδατα, όσο οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη.
Πρός την ΕΕ το ινστιτούτο προτείνει επίσης να στηρίξει και να συντονιστεί με τις πρόσφατες προωτοβουλίες της Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της κρίσης στον καύκασο και την Μέση Ανατολή. Για τους Κούρδους, συστείνει να πάρει σκληρότερα μέτρα για την οικονομική ενίσχυση του PKK, και τέλος να ενθαρρύνει την Τουρκία για περισσότερη θρησκευτική ελευθερία, η οποία δεν απευθύνεται μόνο σε μη μουσουλμάνους, αλλά αφορά και τα δικαιώματα των μουσουλμανικών μειονοτήτων (αλεβίτες).
Πηγή.-http://www.greekamericannewsagency.com/

Πηγή:  http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2008/12/blog-post_7441.html

VatopaidiFriend: Δείτε την έκθεση του ICG στο http://www.crisisgroup.org/home/index.cfm?id=5796&l=1