Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κύρωση συμφωνίας Ελλάδας – Ρωσίας για τον αγωγό «South Stream»

24 Δεκεμβρίου 2008

Κύρωση συμφωνίας Ελλάδας – Ρωσίας για τον αγωγό «South Stream»

nabucco2Κυρώθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου η συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη συνεργασία κατά την κατασκευή και εκμετάλλευση αγωγού φυσικού αέριου στο έδαφος της Ελλάδας.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ,του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, «παρών» το ΚΚΕ, ενώ καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αγωγός South Stream μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ξεκινά από το Νοβοροσίσκ και διέρχεται τον Εύξεινο Πόντο (υποθαλασσίως) τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία,που… υπογράφηκε στις 29/4/2008,διότι εξασφαλίζει τις αρχές της κυβέρνησης της ΝΔ στο θέμα της ενέργειας για επάρκεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

Ο Χρ. Φώλιας σημείωσε ότι τα σχετικά χρονοδιαγράμματα τηρούνται σε όλα τα επίπεδα και ότι ο αγωγός θα ολοκληρωθεί γύρω στο 2014.

Διευκρίνισε ότι ο αγωγός αυτός δεν ανταγωνιστικός των άλλων,όπως ο τουρκοελληνοϊταλικός,που θα ολοκληρωθεί το 2012,αλλά συμπληρωματικός, διότι η ζήτηση για κατανάλωση στην Ελλάδα και στην ΕΕ συνεχώς αυξάνεται.

Η κύρωση της συμφωνίας συμβάλλει στην περαιτέρω ενεργειακή επάρκεια της χώρας, τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρης. Αναφερόμενος στις συμφωνίες για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό αερίου Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία είπε ότι οι πολλαπλοί αγωγοί και οι πολλαπλοί προμηθευτές «λειτουργούν και εξισορροπητικά πολλαπλώς, όχι μόνο ενεργειακά αλλά και γεωπολιτικά».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι δεν αμφισβητείται η αναγκαιότητα αυτού του έργου,σημείωσε, ωστόσο, ότι εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και επισήμανε ότι το φυσικό αέριο είναι συνδεδεμένο με το πετρέλαιο και με τα χρηματιστηριακά παιχνίδια.

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο της παράταξής του,λέγοντας ότι δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι κίνδυνοι που ενέχει ο αγωγός για τα οικοσυστήματα και τον τουρισμό.

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι όποιος εναντιώνεται στον αγωγό είναι σαν να συμβάλει στην προσπάθεια των αμερικανών να μη γίνει.

Ο αγωγός,είναι «αγωγός συμμαχίας, συλλειτουργίας και συναντίληψης με τη μεγάλη Ρωσία», είπε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ