Έργα Γέρ. ΙωσήφΣυναξαριακές Μορφές

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός – Ο πατέρας και η μητέρα του Γέροντος

25 Δεκεμβρίου 2008

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός – Ο πατέρας και η μητέρα του Γέροντος

p-efraim-katounakiotisΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ

Ο ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ (1912- 1990)

(9ο )

«Αυτό που ζητούσα το βρήκα στον γερο Ιωσήφ. Γι’ αυτό και όταν τον γνώρισα μου είπε: “ Εγώ ζητούσα εσένα και συ εμένα”. Ο Γέροντας μου παρέδωσε κομποσχοίνι, προσευχή. Για να ανέβεις στον ουρανό θα πας μόνος σου; Αν το κάνεις αυτό πλανήθηκες. Θα πας σε άνθρωπο να σε διδάξει τις μηχανές του διαβόλου., να σε διδάξει τον δρόμο πως θα ανέβεις στον ουρανό. Και ο Γέροντας Ιωσήφ διδάχθηκε. Και από τον γέρο Καλλίνικο και από τον παπα Δανιήλ».

Ο πατέρας και η μητέρα του Γέροντος

Σε ηλικία 86 ετών ο κυρ Γιάννης, κατά σάρκα πατέρας του Γέροντος, ήλθε στην συνοδία για να γίνει μοναχός. Αυτό αύξησε το μαρτύριο του Γέροντος, γιατί και ο παπα Νικηφόρος ήταν στα γεράματά του, και είναι γνωστό ότι τα γεράματα φέρνουν συνήθως και μερικές ιδιοτροπίες. Όσο ζούσε ο π. Προκόπιος ήσαν αχώριστη παρέα με τον γέροντα πατέρα, που κατά την κουρά τον ονόμασαν Ιώβ.

Με τον θάνατο του γερο Προκόπιου, όπως μας έλεγε ο παπα Εφραίμ, μεγάλωσε το μαρτύριο του…, γιατί ο γερο Ιώβ δυσανασχετούσε εξαιτίας της ηλικίας και της μοναξιάς και επειδή με τον παπα Νικηφόρο δεν ταίριαζαν. Έπεσε δε ζήλεια μεταξύ των δύο Γερόντων. Ο παπα Νικηφόρος αντιδρούσε, όταν ο γερο Ιώβ απαιτούσε περιποίηση και διακονία. Μας έλεγε αυτά ο αείμνηστος, για να αποφύγουμε να πάρουμε κοντά μας συγγενείς και να τους υπηρετούμε.

Επίσης η ηρωίδα μητέρα του έγινε στα γηρατειά της μοναχή και έδειξε θαυμαστή υπομονή και καρτερία. Όπως μας διηγόταν γι’ αυτήν ο Γέροντας, παρουσίασε διάφορα σημεία αντιλήψεως της Χάριτος, με τα οποία απέδειξε τον αγιασμό της. Εδώ αρμόζει το γρφικό λόγιο « αύτη η γενεά ζητούντων τον Κύριον, ζητούντων το πρόσωπο του Θεού Ιακώβ» (Ψαλ. 23, 6). Ήταν παντοτε χαρούμενος ο ευλογημένος, όταν αναφερόταν στους εναρέτους γονείς του, που έλαβαν το αγγελικό σχήμα πριν φύγουν από τον κόσμο αυτόν, αλλά για την μητέρα του ήταν πάντοτε ενθουσιασμένος, γιατί την αισθανόταν στα μέτρα του αγιασμού του Γέροντος Ιωσήφ και άλλων συγχρόνων αγίων.

Ο Γέροντας Εφραίμ πολλές φορές έσωσε με τις προσευχές του από φοβερούς κινδύνους τα αδέλφια του, που συνέβαινε να πειρασθούν κατά τα σχέδια της προνοίας του Κυρίου.

Συνεχίζεται…