Πολυμέσα - Multimedia

Όταν οι Αυτοκράτορες θεολογούσαν…

25 Δεκεμβρίου 2008

Όταν οι Αυτοκράτορες θεολογούσαν…

justinian-svΖούμε σε μία εποχή που οι πνευματικές και ηθικές αξίες έχουν αποδυναμωθεί, οι θεσμοί παραγκωνίζονται. Μήπως αυτά γίνονται γιατί χάθηκε η ουσία του πράγματος; Πού είναι τα πρότυπα για τους νέους μας;
Είχε μείνει το Άγιο Όρος που έδινε μία ελπίδα σε όλους εμάς που ζούμε μέσα στην τύρβη του κόσμου. Χτυπώντας τους ηγέτες του Όρους, χτυπούν τα πρότυπά μας. Δεν μπορούν να καταλάβουν όλοι όσοι συμβάλλουν σε αυτόν τον πόλεμο κατά του Όρους και της Εκκλησίας τί ζημιά θα προκληθεί στην κοινωνίας μας. Μήπως περιμένουμε από τους πολιτικούς μας να μας δώσουν αυτό που αναζητεί η ψυχή του Έλληνα ορθόδοξου πολίτη; Αυτοί κοιτάζουν το δικό τους συμφέρον, κινούνται με περισσή ιδιοτέλεια.
Πού είναι η εποχή που οι Αυτοκράτορες θεολογούσαν;… Ο Ιουστινιανός, ο Λέων ο Σοφός, ο Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος, ο Θεόδωρος ο Λάσκαρης έγραφαν ύμνους, που χρησιμοποιούνται ώς και σήμερα στη θεία λατρεία. Ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο Ιωάννης ο Βατάτζης και πολλές αυτοκράτειρες και κόρες αυτοκρατόρων αγίασαν. Οι Αυτοκράτορες θεολογούσαν, έγραφαν λόγους θεολογικούς, ήταν κάτοχοι της εμπειρικής θεολογίας, προέδρευαν στις Οικουμενικές Συνόδους και είχαν λόγο στη Σύνοδο. Ο Ιωάννης ο Καντακουζηνός αντέκρουσε τον μεγαλύτερο αντιπαλαμιστή μετά την κοίμηση του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, τον σοφό Ιωάννη Κυπαρισσιώτη, έγραψε χιλιάδες σελίδες υψηλού θεολογικού περιεχομένου, έγινε και μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του. Είχε μάλιστα και ιδιαίτερη σχέση με το Βατοπέδι. Έδωσε μεγάλες δωρεές στο μοναστήρι, έμεινε και ως μοναχός εκεί. Μάλιστα απ΄ ότι θυμάμαι, όταν είχα πάει εκεί – γιατί σθνήθως πηγαίνω στα μοναστήρια της άλλης πλευράς του Αγίου Όρους που έχω κάποιους γνωστούς – ο Καντακουζηνός μνημονεύεται στις ακολουθίες μαζί με τους κτήτορες. Όλοι αυτοί δεν ήταν πρότυπα για την κοινωνία; Δεν λέμε ότι και αυτοί ως άνθρωποι δεν είχαν τις αδυναμίες τους, όμως ζούσαν την εν Χριστώ ζωή, την πνευματική, την ηθική ζωή. Σήμερα –πώς είναι αυτό δυνατόν σε μία ορθόδοξη χώρα– να ζητούν βουλευτές της Ελληνικής Δημοκρατίας τη νομιμοποίηση γάμων ομοφυλοφίλων; Πάντως σίγουρα θα προτιμούσα να ζω σε μία κοινωνία που οι Αυτοκράτορες (οι πολιτικοί άρχοντες) θεολογούσαν.
Θα ήθελα να προσφέρω στην ωραία ιστοσελίδα σας έναν πολύ γνωστό ύμνο που έγραψε ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός. Είναι το «Ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού» που ψάλλεται σε κάθε Θεία Λειτουργία.

A. Χρηστίδης, Θεσσαλονίκη

o-monogennis-yios