Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Μία άλλη άποψη για το θέμα της Ιεράς Μονή Βατοπαιδίου

26 Δεκεμβρίου 2008

Μία άλλη άποψη για το θέμα της Ιεράς Μονή Βατοπαιδίου

morningΤους τελευταίους τρεις μήνες παρακολουθούμε όλοι μια μονόπλευρη παρουσίαση του θέματος που αφορά την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου από τα μέσα ενημέρωσης. Η παρουσίαση αυτή πιστεύω ότι αδικεί κατάφωρα τον ηγούμενο της Μονής Γέροντα Εφραίμ και την αδελφότητα που σήμερα αριθμεί 100 μοναχούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μορφωμένοι κατέχοντας ακόμα και μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικές διατριβές. Η μόρφωση αυτή δείχνει τις δυνατότητες που είχαν οι άνθρωποι αυτοί για μια άνετη ζωή και μια επιτυχημένη καριέρα στον κόσμο. Είναι δυνατόν όλοι αυτοί που απαρνήθηκαν τις περιουσίες τους, τις καριέρες τους, τη δυνατότητα να δημιουργήσουν οικογένειες και να αποκτήσουν παιδιά, για μια ζωή με στερήσεις, νηστεία, ελάχιστο ύπνο, ατελείωτες ώρες στην Εκκλησία προσευχόμενοι για όλο τον κόσμο, να έχουν παρασυρθεί από κάποιον που ενδιαφέρεται μόνο για επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως στρεβλά παρουσιάζεται σήμερα ο ηγούμενος Εφραίμ; Μόνο ένας αφελής θα πίστευε πραγματικά κάτι τέτοιο…

Εκτός όμως από τους 100 μοναχούς, ο Γέροντας Εφραίμ στηρίζει πνευματικά χιλιάδες λαϊκούς που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου. Όσο κουρασμένος και αν είναι, όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και αργά το βράδυ και τα ξημερώματα, είναι πάντα πρόθυμος με τις γεμάτες αγάπη νουθεσίες του να βοηθήσει τα πνευματικά του παιδιά. Υπάρχουν αναρίθμητα περιστατικά οικογενειών που δεν διαλύθηκαν λόγω της πνευματικής στήριξης που είχαν από τον Γέροντα, ή άτομα νεαρής ηλικίας που είχαν μπλέξει με τα ναρκωτικά και σώθηκαν. Επιπλέον, ο Γέροντας και η Ιερά Μονή επιτελούν ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, βοηθώντας οικονομικά πλήθος φτωχών οικογενειών, ενώ στηρίζουν διάφορα ιδρύματα όπως ορφανοτροφεία, γηροκομεία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Βέβαια ως πνευματικοί άνθρωποι δεν διαφημίζουν ούτε στο ελάχιστο αυτό το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, ακόμα και σήμερα που υφίστανται αυτή την άδικη επίθεση από παντού. Τέλος, η αδελφότητα της Ιεράς Μονής πρέπει να διεκπεραιώσει και το τεράστιο έργο της αναστύλωσης των κτιρίων της Ιεράς Μονής ηλικίας 1.000 ετών και περιμέτρου 800 μέτρων, καθώς και της συντήρησης των ανεκτίμητων κειμηλίων και θησαυρών που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρου του Ελληνικού λαού.

Με βάση την ανάγκη εκτέλεσης του τεράστιου έργου της που περιγράφηκε προηγουμένως, είναι ξεκάθαρο ότι η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου σωστά διεκδίκησε τη λίμνη Βιστωνίδα που ανήκε από ανέκαθεν σε αυτήν, καθώς είχε παραχωρηθεί από Βυζαντινούς Αυτοκράτορες με Χρυσόβουλα αλλά και ακόμα από Σουλτάνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η αμφισβήτηση των Χυσοβούλων που τόσο εύκολα διατυμπανίζεται από διάφορους πολιτικούς και δημοσιογράφους στην τηλεόραση είναι μια ανεύθυνη και εθνικά επιζήμια πράξη. Θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τον Ελληνισμό παγκοσμίως και συγκεκριμένα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα άλλα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία, τα οποία στηρίζουν τις ιδιοκτησίες τους σε Βυζαντινά Χρυσόβουλα που έχουν αναγνωρισθεί ακόμη και από Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Όσον αφορά τώρα τις ανταλλαγές που έγιναν, τίθεται το κρίσιμο ερώτημα που θα πρέπει να διερευνήσει η Δικαιοσύνη και ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος, για το αν υπάρχει ή λείπει το κίνητρο για ατομικό όφελος του Γέροντα Εφραίμ. Διότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γέροντας είναι ακτήμων, ζει με τις ίδιες και παραπάνω στερήσεις με τις οποίες ζουν και οι άλλοι μοναχοί της αδελφότητας χωρίς καθόλου υλικές απολαύσεις. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μοναστήρια είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δηλαδή ανήκουν στο κράτος και στον Ελληνικό λαό και δεν ανήκουν σε κανένα Γέροντα Εφραίμ.

Ποιούς λοιπόν εζημίωσε και σε τι έχει ευθύνη ο Γέροντας ατομικά όταν δεν ενεργεί για ιδίον όφελος; Η εκδοχή δε ότι ο Γέροντας Εφραίμ συμμάχησε συνωμοτικά επι σειρά 10 ετών με διάφορα συλλογικά κρατικά όργανα όπως υπουργοί, δικαστήρια, νομικά συμβούλια του κράτους, ορκωτοί εκτιμητές του δημοσίου για να βλάψει τα συμφέροντα του δημοσίου και να ωφεληθεί ο ίδιος, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποδεχτεί η λογική κανενός σκεπτόμενου ανθρώπου.

Δρ. Κωνσταντίνος Σάτσιος
Πηγή: Περιοδικό Οικόραμα Δήμου Πεύκων