Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κίνδυνος ύφεσης παρόμοιας με του ΄30 απειλεί την οικονομία

27 Δεκεμβρίου 2008

Κίνδυνος ύφεσης παρόμοιας με του ΄30 απειλεί την οικονομία

economyΟ ερχομός των Χριστουγέννων βρίκε τις παγκόσμιες οικονομίες να διολισθαίνουν πιο βαθιά στην ύφεση μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Δανία και Ν. Ζηλανδία τα οποία δείχνουν συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο.

Στα χαμηλότερα όλων των εποχών η επενδυτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,5% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εξασθένηση από το… τρίτο τρίμηνο του 2001, καθώς καταναλωτές και επιχειρήσεις περικόπτουν τις δαπάνες τους. Μόλις το 38,7% των Αμερικανών έκαναν αγορές στη διάρκεια του τελευταίου Σαββατοκύριακου πριν από την εορτή των Χριστουγέννων, ποσοστό που είναι το μικρότερο τουλάχιστον εξαετίας, σύμφωνα με στοιχεία των Research Group και UBS

Η επενδυτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών το Δεκέμβριο, παρότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε τον ίδιο μήνα λόγω μείωσης των τιμών. Απογοητευτικά είναι και τα νέα από την αμερικανική αγορά στέγης, όπου οι πωλήσεις νεόδμητων και παλαιών κατοικιών μειώθηκαν το Νοέμβριο σε χαμηλά εννέα ετών. Ακόμη χειρότερα, ο Λευκός Οίκος αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο.

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία από Βρετανία, Ισπανία και Ν.Ζηλανδία αυξάνουν τις ενδείξεις ότι τα μέτρα στήριξης των οικονομιών από τις διεθνείς κυβερνήσεις, τα πακέτα διάσωσης τραπεζών και τα μηδενικά σχεδόν επιτόκια δεν αρκούν για να αποτρέψουν τη χειρότερη επιβράδυνση αρκετών δεκαετιών.

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,6% στο τρίτο τρίμηνο, περισσότερο από 0,5% που είχε αρχικά εκτιμηθεί, καταγράφοντας τη χειρότερη τριμηνιαία επιβράδυνση από το 1990. Σε ύφεση για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία διολίσθησε και η Ισπανία, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε 1,5% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Στη Ν. Ζηλανδία, η οικονομία παρουσίασε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε διάστημα οκταετίας στο τρίτο τρίμηνο, 0,4%, ενώ το ΑΕΠ της Δανίας συρρικνώθηκε 1,2% σε ετήσια βάση την ίδια περίοδο. Το ΔΝΤ κάλεσε τις κυβερνήσεις διεθνώς να βρίσκονται σε ετοιμότητα για αύξηση των δαπανών σε προγράμματα στήριξης των οικονομιών εάν το απαιτήσουν οι συγκυρίες, ξεχωρίζοντας τη Γερμανία η οποία θα πρέπει να ενισχύσει τις δαπάνες της τους προσεχείς μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις του κορυφαίου οικονομολόγου του οργανισμού Ολιβιέ Μπλανσάρντ στην εφημερίδα «Le Monde», ο οποίος προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει κίνδυνος μεγάλης ύφεσης παρόμοιας με αυτής του 1930.

Στο μεταξύ, ο Τζον Χάρλεϊ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, εξέφρασε την άποψη ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί και το 2009, ενώ για τον πληθωρισμό αναμένει περαιτέρω αποκλιμάκωση.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/24/1610191.htm