Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πορεία προς τα κατεχόμενα εξαγγέλλει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

29 Δεκεμβρίου 2008

Πορεία προς τα κατεχόμενα εξαγγέλλει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

xrisost_pafouΨυχραιμία συνιστά ο Χριστόφιας

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να ηγηθεί πορείας όλων των κληρικών της Κύπρου προς τα κατεχόμενα μοναστήρια και εκκλησίες, σε περίπτωση που το κατοχικό καθεστώς δεν επιτρέψει τη μετάβαση ιερέων για να λειτουργήσουν στις κατεχόμενες εκκλησίες.
Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία.
Ο Αρχιεπίσκοπος έκαμε τη δήλωσή του περί πορείας με αφορμή την απαγόρευση στον Επίσκοπο Καρπασίας να μεταβεί στην περιοχή για να τελέσει την κηδεία εγκλωβισμένου.

«Όταν οι κατοχικές αρχές δεν συμμορφώνονται… και ωθούν την δική μας πλευρά προς ακραίες ενέργειες θα ανοίξουμε την πόρτα του φρενοκομείου και θα μπούμε αφού εκείνοι θέλουν να μπαίνουν συνεχώς μέσα»,είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
Ο Μακαριότατος πρόσθεσε ότι θα πρέπει και η πολιτική ηγεσία να διαμαρτυρηθεί έντονα «για να αντιληφθεί η άλλη πλευρά ότι θα πρέπει να συμμορφώνεται ανάλογα».
Είπε επίσης ότι η προκλητική στάση του κατοχικού καθεστώτος θα καταγγελθεί στα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Πάπα και σε όλες τις θρησκευτικές ηγεσίες ,ενώ ο ίδιος προτίθεται να ζητήσει συναντήσεις με τους Πρέσβεις των χωρών των μονίμων μελών του συμβουλίου ασφαλείας για να τους επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας.
Αναφερόμενος στην εξαγγελία πορείας από τους ιερείς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση «και λιγότερες πατριωτικές εξάρσεις».
«Ο Αρχιεπίσκοπος έχει κάθε δικαίωμα να λέει τις απόψεις του, αλλά ο λαός έχει χρίσει τον ίδιο (τον Πρόεδρο) για να χειριστεί το Κυπριακό», είπε.
Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η απαγόρευση σε αρχιερείς και ιερείς να λειτουργούν στα κατεχόμενα δεν είναι σημερινό φαινόμενο και γι’ αυτό η κυβέρνηση δίνει μάχη.
«Αν νομίζουν ότι με τέτοιες ενέργειες θα πετύχουμε περισσότερα, ας το κάνουν. Όμως τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται, γιατί θα επιτύχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουμε»,κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: http://kostasxan.blogspot.com/2008/12/blog-post_7386.html