Θεολογία και Ζωή

Εγκύκλιος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πετρουπόλεως κ.κ. Βενιαμίν

30 Δεκεμβρίου 2008

Εγκύκλιος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πετρουπόλεως κ.κ. Βενιαμίν

monk-in-sunΑγαπητοί σας στέλνω το κείμενο της τελευταίας εγκυκλίου του Αγίου Νεομάρτυρος Βενιαμίν Μητροπολίτου Πετρουπόλεως (+1922), η οποία πάντα με συγκλόνιζε

Εγκύκλιος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πετρουπόλεως κ.κ. Βενιαμίν

«Παιδί και έφηβος διάβαζα πολύ τους βίους των αγίων. Με ενθουσίαζε τότε ο ηρωισμός τους, η άγια εμψύχωση τους. Μα και ελυπούμην πολύ βαθιά, που δεν είχαμε πια τους ίδιους καιρούς και δεν μας ήταν πια δυνατό να δοκιμάσομε αυτά, που υπέμειναν εκείνοι!
Αλλά να! Οι καιροί άλλαξαν. Και ανοίγεται και μπροστά σε μας η δυνατότητα, να υποφέρομε και μεις για το Χριστό, από δικούς μας και ξένους!
Είναι βέβαια βαρύ, – πολύ βαρύ – να υποφέρει κανείς! Μα κατά το μέτρο των παθημάτων μας, μας στέλνει ό Κύριος και την παρηγοριά και την δύναμη Του.
Όμως, τι δύσκολο, να περάσει κανείς αυτόν τον Ρουβίκωνα! Τι δύσκολο να επαφεθεί κανείς ολοκληρωτικά στο θέλημα του Θεού!…
Τα μαρτύρια φθάσανε σήμερα στο απόγειο τους! Μα και η παρηγοριά του Θεού σε μας είναι τώρα απέραντη! Είμαι γεμάτος χαρά και γαλήνη. Όπως πάντοτε! Ο Χριστός είναι η ζωή μας, το φως μας, η ανάπαυση μας. Κοντά Του και μαζί Του είναι πάντοτε καλά. Και παντού καλά! Για την τύχη της Εκκλησίας δεν φοβούμαι. Πίστη χρειαζόμαστε. Περισσότερη πίστη. Και ιδιαίτερα εμείς οι ποιμένες της. Να ξεχάσομε την αυτενέργεια μας, την εξυπνάδα μας, την σοφία μας, τις δυνάμεις μας! Και να δώσομε τόπο στην Χάρη του Θεού!
Παράξενες είναι οι απόψεις μερικών, ενδεχομένως έξοχων ιερέων – εννοώ τον Πλάτωνωφ – ότι πρέπει να φροντίσομε να έχομε δύναμη, γιατί τάχα μπροστά σ’ αυτή θα υποχωρήσουν όλοι! Και ο Χριστός τότε; Τι θα μας χρειάζεται ο Χριστός; Την Εκκλησία δεν την σώζουν ούτε οι Πλάτωνωφ, ούτε ο Βενιαμίν! Ο Χριστός την σώζει! Η άποψη αυτή, στην οποία κολλήσανε μερικοί, είναι η καταστροφή της Εκκλησίας!
Όταν πρόκειται για την Εκκλησία, δεν επιτρέπεται να σκεπτόμαστε τον εαυτούλη μας! Δεν επιτρέπεται να θυσιάζομε την Εκκλησία για να σώσομε το τομάρι μας. Η εποχή μας είναι για μας δικαστήριο! Οι άνθρωποι θυσιάζουν τα πάντα για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις! Κοιτάξτε τι θυσίες κάνουν οι Εσέροι (Σοσιαλ-επαναστάτες) και οι άλλοι κομματικοί. Εμείς οι Χριστιανοί, και ειδικότερα οι ιερείς, δεν θα πρέπει να δείξομε ανάλογη τόλμη και ανδρισμό, μέχρι θανάτου, αν έχομε έστω και λίγη πίστη στο Χριστό και στην αιώνια ζωή;
Το ξέρω, είναι άσχημο πράγμα να συμβουλεύει κανείς τους άλλους! Ή ιερατική σας συνείδηση, θα σας υπαγόρευση – πιστεύω – τι πρέπει να κάμετε»!

Φιλικά
Ν.Φ.