Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Σκληρό παζάρι για το αέριο

5 Ιανουαρίου 2009

Σκληρό παζάρι για το αέριο

oil-sunsetΜε τεταμένη προσοχή παρακολουθεί η Ευρώπη την εξέλιξη της αντιπαράθεσης Ρωσίας – Ουκρανίας μετά την απόφαση της Μόσχας να τερματίσει τον ανεφοδιασμό του Κιέβου με φυσικό αέριο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία εξαρτάται τα μέγιστα από τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα ανησυχεί έντονα για… το ενδεχόμενο να σημειωθούν προβλήματα στην παροχή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς για δεύτερη ημέρα χθες Παρασκευή οι στρόφιγγες προς την Ουκρανία παρέμειναν κλειστές.

Εγγυήσεις για τη χωρίς εμπόδια μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έδωσαν τόσο η Gazprom όσο και η ουκρανική πλευρά.

Για την ώρα όπως επιβεβαιώνουν οι αρμόδιες για τη διανομή του φυσικού αερίου εταιρείες στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στην Αυστρία και στην Ιταλία, η τροφοδοσία από τη Ρωσία συνεχίζεται κανονικά.

Το φυσικό αέριο που λαμβάνει η Ευρώπη από τη Ρωσία, μέσω αγωγών που περνούν από το έδαφος της Ουκρανίας, αποτελεί το ένα πέμπτο της συνολικής εισαγόμενης ποσότητας φυσικού αερίου.

Αποθέματα
Ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Ευρώπη έχει αποθέματα για αρκετές ημέρες, αν όχι εβδομάδες.

Πάντως, μετά τις εκκλήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ για γοργή επίλυση του ζητήματος, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι αποστέλλει στη Μόσχα διαπραγματευτές.

Σε μια απόπειρα επίλυσης της κρίσης, η Naftogaz πρότεινε στη Ρωσία το ποσό των 235 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, με την προϋπόθεση ότι η Μόσχα θα πληρώνει 1,8 δολάρια για κάθε εκατό χιλιόμετρα μεταφοράς του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Αρχικώς ο όμιλος Gazprom είχε απαιτήσει η Ουκρανία να πληρώσει 418 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=8400&pubid=2128761