Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Παπουλιάς: “Μήνυμα” της Ελλάδας προς την Τουρκία μέσω του εορτασμού των Θεοφανίων

7 Ιανουαρίου 2009

Παπουλιάς: “Μήνυμα” της Ελλάδας προς την Τουρκία μέσω του εορτασμού των Θεοφανίων

papouliasΟ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα από το Αγαθονήσι στο οποίο βρέθηκε για τον αγιασμό των υδάτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο πως:

«Είναι βέβαιο ότι, όπως και όλοι οι Έλληνες, οι νησιώτες του Αιγαίου θέλουν ένα ειρηνικό μέλλον με τους γείτονές μας. Το μέλλον όμως αυτό δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Δυστυχώς πρέπει να επαναλάβω κάτι που έχω πει και στο παρελθόν: Ότι ο πυρήνας του προβλήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων βρίσκεται στον καθοριστικό ρόλο του τουρκικού στρατού στην πολιτική της γειτονικής χώρας»

και συμπλήρωσε πως…

«Η Ελλάδα θέλει στέρεες γειτονικές σχέσεις με την Τουρκία. Θέλει οι επενδύσεις και στις δύο χώρες να κατευθύνονται στην πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού και φίλου τουρκικού λαού και όχι σε εξοπλισμούς. Και προσβλέπουμε πάντα σε μια αλλαγή αντίληψης της τουρκικής ηγεσίας για τα «ζωτικά» της συμφέροντα και στην υιοθέτηση των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αρχών, όσον αφορά τις συμπεριφορές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις ανάμεσα σε κράτη».

Απευθυνόμενος δε προς τους κατοίκους του Αγαθονησίου, τόνισε ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει έμπρακτα και στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό να αναγνωρίσει την προσφορά του ακριτικού ελληνισμού. Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο συμπλήρωσε πως «η σημερινή επίσκεψή μας να συμβάλλει, ώστε οι υποδομές του νησιού σας να ενισχυθούν σύντομα».

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ακριτικό νησί αποτελεί μια συμβολική κίνηση απέναντι στις τουρκικές αμφισβητήσεις οι οποίες όπως το defencenet έχει ενημερώσει τους τελευταίους μήνες λαμβάνουν χώρα σχεδόν κάθε μέρα.

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=6096&Itemid=83