Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Φόβοι για μαζική κατάρρευση του δολαρίου

8 Ιανουαρίου 2009

Φόβοι για μαζική κατάρρευση του δολαρίου

obama_2008_bill“«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να προετοιμάσουν τους εαυτούς τους για μια μαζική κατάρρευση του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές που απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά έχουν αρχίσει να ρευστοποιούν τις επενδύσεις τους», όπως προειδοποίησε ο Willem Buiter πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας, καθηγητής του London School of Economics.

Η υπόθεση ότι οι επενδύσεις σε αμερικανικά κεφάλαια είναι… ασφαλείς σύντομα θα αποδειχθεί λανθασμένη, καθώς οι επενδυτές χάνουν την υπομονή τους ως προς την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη και συνεπώς μεγάλα ποσά ξένων κεφαλαίων θα διαρρεύσουν εκτός της αμερικανικής αγοράς. Η προειδοποίηση έρχεται σε μια εποχή που φαίνεται πως το δολάριο έχει αρχίσει να ανακάμπτει έναντι άλλων ισχυρών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ και της στερλίνας. Όπως ο ίδιος ανέφερε, σε ένα διάστημα μεταξύ 2 και 5 ετών από σήμερα, θα υπάρξει παγκόσμια απόρριψη του δολαρίου από τον κόσμο των επενδυτών και κυρίως προς την κρατική αγορά των ΗΠΑ, μολονότι το αμερικανικό νόμισμα δείχνει ακόμη ασφαλές.
Πρόσθεσε επίσης, πως το δολάριο έχει κρατηθεί υψηλά τα τελευταία χρόνια λόγω ενός παράγοντος που καλείται “dark matter” ή “American Alpha” μια υπόθεση πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κερδίσουν περισσότερα από τις επενδύσεις τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού παρά από τις επενδύσεις ξένων επενδυτών στη δική τους αγορά. Η προσδοκία όμως αυτή έχει αρχίσει σταδιακά να ξεφτίζει τα τελευταία χρόνια, πριν ακόμα χτυπήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση. Τόνισε τέλος, πως οι πιέσεις της κυβέρνησης Μπους έχουν απογυμνώσει την Αμερική τόσο οικονομικά, όσο πολιτικά και ηθικά και ακόμα και ο πιο σκληροτράχηλος φανατικός φιλοαμερικανός επενδυτής θα πρέπει να παραδεχτεί ότι το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ έχει ήδη καταρρεύσει.”

Πηγή: http://troktiko.blogspot.com/2009/01/blog-post_570.html