Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Νέες Τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο! – Παραλίγο θερμό επεισόδιο

10 Ιανουαρίου 2009

Νέες Τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο! – Παραλίγο θερμό επεισόδιο

turkish-fregateΦρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού παρενόχλησε χθες ερευνητικό σκάφος εντός της ζώνης εκμετάλλευσης της Κύπρου
Συνέχεια των τουρκικών προκλήσεων της Τουρκίας της 19ης και 21ης Νοεμβρίου είχαμε χθες στη ζώνη αποκλειστικής εκμετάλλευσης της Κύπρου.
Ήταν 15.00 ώρα χθες το απόγευμα, όταν σήμανε συναγερμός στη θέα τουρκικού πολεμικού πλοίου και συγκεκριμένα μιας φρεγάτας να προσεγγίζει επικίνδυνα το πλοίο «Harrier Explorer», το οποίο εκτελεί ωκεανογραφικές εργασίες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου τριάντα ναυτικά μίλια ανατολικά του Κάβο Γκρέκο.
Δραματική ήταν η… επικοινωνία του Ανώτερου χειριστή του «Ράδιο Κύπρος» Ανδρέα Νικολάου με τον καπετάνιο του «Harier Explorer», ο οποίος του απάντησε ότι είδε το τουρκικό πολεμικό σε απόσταση μόλις τεσσάρων ναυτικών μιλίων από το σημείο που διεξήγαγε τις έρευνες. Σε ερώτηση του Ανώτερου Χειριστή αν βλέπει κοντά του ή γύρω του τουρκικά πολεμικά, ο καπετάνιος του νορβηγικού ερευνητικού απάντησε «ναι βλέπω κάποιο πλοίο στα αριστερά μου». Σε άλλη ερώτηση «πόσα ναυτικά μίλια είναι κοντά σου», ο καπετάνιος του ερευνητικού υπολόγισε την απόσταση στα τέσσερα ναυτικά μίλια, απόσταση σαφώς που δίνει τη δυνατότητα σε ένα πολεμικό να παρενοχλήσει ένα άλλο μη πολεμικό πλοίο, τι στιγμή μάλιστα που αυτό εκτελεί ωκεανογραφικές έρευνες.
Στις επίμονες ερωτήσεις του «Ράδιο Κύπρος» ο καπετάνιος του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για πολεμικό πλοίο τύπου φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Στην επικοινωνία του με το «Ράδιο Κύπρος» ο καπετάνιος του ερευνητικού ανέφερε ότι το τουρκικό πολεμικό παρενοχλούσε προσεγγίζοντάς τον επικίνδυνα.
Το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος εκείνη την ώρα μετέφερε καλώδιο μήκους επτά ναυτικών μιλίων που θα το βοηθήσουν στις ωκεανογραφικές έρευνές του για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας κι εντός της ζώνης αποκλειστικής εκμετάλλευσης της Κύπρου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικό πολεμικό παρενοχλεί κατά τρόπο προκλητικό το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος και σίγουρα πρόκειται για τουρκική προκλητική ενέργεια σε βάρος της Κύπρου, με τους Τούρκους να επιμένουν να παρενοχλούν το «Harier Explorer».
Οι νέες προκλήσεις των Τούρκων γίνονται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ρωσο-τουρκική ναυτική άσκηση στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Παραλίγο θερμό επεισόδιο

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός επικρατούν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Υπουργείο Εξωτερικών από τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.
Αναφέρεται συναφώς ότι οι προκλήσεις των τουρκικών αεροσκαφών οδήγησαν σε εμπλοκή με τα ελληνικά αεροσκάφη και πιθανότατα σε θερμό επεισόδιο, καθώς τα τουρκικά αεροπλάνα πετούσαν σε πολύ χαμηλό ύψος. Το πλήρωμα του ελληνικού ελικοπτέρου κινδύνεψε σοβαρά και οι στρατιωτικοί κύκλοι υπενθύμισαν την πτώση του ελληνικού ελικόπτερου στο πρόσφατο παρελθόν συνεπεία και πάλιν των τουρκικών προκλήσεων.
Στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας προσπαθούν να διαγνώσουν τους τουρκικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους που εξυπηρετούν οι προκλητικές πτήσεις, οι οποίες αποκορυφώθηκαν μετά την επίσκεψη του Προέδρου Παπούλια στο Αγαθονήσι.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/news/politics/109382