Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Η αποτυχία της Γερμανίας για κρατικό δανεισμό φοβίζει την Ελλάδα

10 Ιανουαρίου 2009

Η αποτυχία της Γερμανίας για κρατικό δανεισμό φοβίζει την Ελλάδα

stock-exchangeΣοβαρές προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο, υπό τον Γ.Παπαθανασίου πλέον

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο η αποτυχία της Γερμανίας να δανειστεί 6 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου ξεκινά η πρώτη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, που αποτελεί το πρώτο κρίσιμο τεστ δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου για το 2009.

Η δημοπρασία ομολόγων δεκαετούς διάρκειας που έγινε χθες στη Γερμανία, προκάλεσε ψυχρολουσία, όχι μόνο στην ίδια τη χώρα αλλά και συνολικά στην ευρωζώνη, όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα.

Το γερμανικό Δημόσιο ζητούσε να δανειστεί μέσω δεκαετών ομολόγων 6 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές κατέθεσαν προσφορές ύψους 5,2 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τα επιτόκια στο 3,75% και έτσι η κεντρική τράπεζα της χώρας αναγκάστηκε να αποσύρει από τη δημοπρασία το 32% των προς πώληση τίτλων. Έτσι, αντλήθηκαν μόλις 4,1 δισ. ευρώ.

«Η αποτυχία μιας δημοπρασίας ομολόγων στη Γερμανία σημαίνει προβλήματα εν όψει για τις υπόλοιπες κυβερνήσεις που θέλουν να αντλήσουν δανεικά», δήλωσε στους Financial Τimes στρατηγικός αναλυτής της UΒS, καθώς η αγορά ομολόγων της Γερμανίας θεωρείται η ασφαλέστερη της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με… αναλυτές και οικονομολόγους, πολλές κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν να δανειστούν φέτος, καθώς μόνο οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα ζητήσουν δανεικά ύψους 3 τρισ. δολαρίων ή τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται η έκδοση ομολόγων ύψους 150 δισ. δολαρίων μόνο στην Ευρώπη και 350 δισ. στο πρώτο τρίμηνο.

Ανησυχία στην Ελλάδα

Το οικονομικό επιτελείο στην Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπο με δύσκολες συνθήκες δανεισμού, καθώς τόσο η δημοσιονομική θέση της χώρας όσο και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε πολιτικό επίπεδο εξετάζονται ιδιαίτερα από τους ξένους, σημειώνεται σε χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Τimes».

Στο ίδιο δημοσίευμα μάλιστα, η εφημερίδα τονίζει ότι «όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, τότε ο αδύναμος κρίκος δέχεται ακόμα πιο ισχυρές πιέσεις. Στην ευρωζώνη, ο αδύναμος κρίκος είναι η Ελλάδα».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεδομένο θεωρείται ότι το ελληνικό Δημόσιο θα αναγκαστεί να πληρώνει σαφώς ακριβότερα τα δανεικά του 2009. Ήδη το καπέλο στα δεκαετή ομόλογα κινείται σταθερά πάνω από το 2% τον τελευταίο μήνα, σε σχέση με τα επιτόκια που πληρώνει η Γερμανία.

Ο μεγάλος φόβος είναι όμως η αδυναμία εξεύρεσης δανεικών. Γι’ αυτό ο δανεισμός θα γίνει με μικρές εκδόσεις, μικρές διάρκειες και με κοινοπρακτικές εκδόσεις όπου οι τράπεζες θα αναλάβουν να «πουλήσουν» τα ομόλογα.

Newsroom ΔΟΛ

Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=973475