Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Συνεχείς προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας

11 Ιανουαρίου 2009

Συνεχείς προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας

greece-sateliteΠροκλήσεις εναντίον της Ελλάδος σε όλα τα επίπεδα: στρατιωτικά, πολιτικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά, δημοσιογραφικά. Δείτε παρακάτω:…

Διάψευση από ΓΕΑ για ρωσοτουρκική άσκηση εντός του FIR Αθηνών

Διαψεύδεται κατηγορηματικά από το ΓΕΑ, σχετικό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο “Οι Ρώσοι έκαναν άσκηση εντός του FIR Αθηνών μαζί με τους Τούρκους”. Ανώτατη πηγή του ΓΕΑ τόνισε στο defencenet.gr, ότι τα εναέρια μέσα των μονάδων της ρωσικής μοίρας που συμμετείχαν χθες στην κοινή ρωσοτουρκική άσκηση έρευνας-διάσωσης TURRASS 2009 στην Ανατολική Μεσόγειο, κινήθηκαν εκτός του FIR Αθηνών και δεν εκμεταλλεύθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο την έγκριση που έχουν πάρει από την ΥΠΑ προκειμένου να προχωρήσουν σε συνάσκηση εντός του FIR Αθηνών με το τουρκικό Ναυτικό…

“Η άσκηση μία ημέρας που έκανε το αντιτορπιλικό τους με τουρκικά σκάφη, έγινε αποκλειστικά εκτός του ελληνικού FIR και εντός του τουρκικού FIR και μάλιστα τηρήθηκαν “ευλαβικά” και από την πλευρά της Τουρκίας τα όρια του ελληνικού, αλλά και του κυπριακού FIR” σημείωναν από το ΓΕΑ. Tο ρωσικό αντιτορπιλικό “Ναύαρχος Λεφτσένκο” συμμετείχε στην άσκηση από την πλευρά της Ρωσίας και από την πλευρά της Τουρκίας, μία φρεγάτα, ένα περιπολικό και δύο πυραυλάκατοι, όπως έχει ήδη γράψει το defencenet.gr.

Σε ότι αφορά την διπλωματική ουσία της υπόθεσης, πηγές του ΓΕΕΘΑ, σημείωναν ότι “Οποιαδήποτε άσκηση σέβεται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και μάλιστα υποχρεώνει αυτούς που τα αμφισβητούν (σ.σ. εννοεί την τουρκική συμμετοχή στην άσκηση εκτός του FIR Αθηνών) να τα σεβαστούν, είναι καλοδεχούμενη. Από εκεί και πέρα, καλό είναι να λαμβάνεται πάντα υπ’όψιν το αξίωμα της διπλωματίας ότι μόνιμα υπέρ των ελληνικών συμφερόντων είναι μόνο οι Έλληνες και η Ελλάδα. Αυτό που έχει σημασία είναι να αξιοποιούμε τις διπλωματικές ευκαιρίες που μας παρέχονται και στο στρατιωτικό πεδίο”.

Το αεροπλανοφόρο “Ναύαρχος Κουζνέτσοφ” αποχώρησε χθες το απόγευμα από τα ανοικτά του ναυστάθμου του Ακσάζ όπου ναυλοχούσε επί διήμερο και σήμερα βρίσκεται στην νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, στην περιοχή που έχει δεσμευθεί εντός του ελληνικού FIR. Μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, δεν είχε σημειωθεί καμία πτητική δραστηριότητα.

Ερώτημα είναι για το που θα κατευθυνθεί τις επόμενες ημέρες μετά την λήξη της άσκησης. Αν δηλαδή θα παραμείνει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, κινούμενο σε διεθνή ύδατα, πιθανόν μέχρι την εκτόνωση της κατάστασης στην Γάζα ή θα κινηθεί δυτικά προς το Γιβραλτάρ, προκειμένου να περάσει πάλι στον Ατλαντικό. Το βέβαιο είναι ότι όπως από την αρχή ήταν προγραμματισμένο δεν θα ναυλοχήσει στον Πειραιά μαζί με τα άλλα σκάφη της ρωσικής μοίρας. Δεν είναι διακριβωμένη η έκταση των ζημιών που έχει υποστεί από την πυρκαϊά που ξέσπασε στο σκάφος πριν τρεις ημέρες, όπως το defencenet.gr έγραψε πρώτο, αλλά μάλλον εικάζεται ότι από την στιγμή που συνεχίζει τις ασκήσεις οι ζημιές πρέπει να είναι περιορισμένη έκτασης.

Ήδη έχει καταπλεύσει στο Πειραιά ένα σκάφος εφοδιασμού-υποστήριξης της ρωσικής μοίρας και αναμένονται και τα υπόλοιπα δύο τις επόμενες ημέρες.

Ερωτηματικό είναι γιατί ο δήμος Πειραιά με απόφαση της πλειοψηφίας που πρόσκειται κομματικά στο ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε την ματαίωση της τελετής υποδοχής των ρωσικών σκαφών.

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=6151&Itemid=40