Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Ο Γολγοθάς είναι εδώ

18 Ιανουαρίου 2009

Ο Γολγοθάς είναι εδώ

cross-in-stormΚαθώς ανηφορίζεις από τον αρσανά της Μονής Βατοπαιδίου τον πέτρινο δρόμο για να φθάσεις στην είσοδο της Ιεράς Μονής, την οποία επιβλέπει με αγάπη περισσή η εικόνα της Παναγίας της Πυροβοληθήσας, θα δεις να αγκαλιάζουν το ιστορικό μοναστήρι οι σιδερένιες σκαλωσιές του τεράστιου έργου ανακαίνισης του Βατοπαιδίου.
Εργο αξιοθαύμαστο αν συγκρίνει κάποιος πώς παρέλαβε το Βατοπαίδι σε ερειπωμένη σχεδόν κατάσταση πριν από μια εικοσετία η αδελφότητα του Γέροντα Ιωσήφ. Ωστόσο, άν εξετάσουμε το θέμα ακόμη βαθύτερα θα ανακαλύψουμε ότι η πιο σημαντική ανακαίνιση που συντελείται αυτα τα τελευταία είκοσι χρόνια στη μονή είναι η προσπάθεια για τη σωτηρία ψυχών αθανάτων. Οποιος μείνει… στην εξωτερικές εργασίες χάνει το πραγματικό νόημα.
Το Βατοπαίδι στην πραγματικότητα είναι ένα εργοτάξιο ανακαίνισης ψυχών, των μοναχών, των αδελφών, των επισκεπτών και των οικογενειών τους. Το Βατοπαίδι στην ουσία είναι ένα εργαστήρι ανακαίνισης ψυχών με πρωτομάστορα τον ηγούμενο Γέροντα Εφραίμ. Ενα εργαστήρι με εργαλεία την προσευχή, το ευαγγέλιο, τις γραφές και τα λόγια των Πατέρων, παλαιών από τα χρόνια του Κυρίου μέχρι και γερόντων των ημερών μας.
Μήπως αυτή η πραγματικότητα ενοχλεί κάποιους; Κάποιους που επιζητούν πρωτοκαθεδρίες, άλλους που θέλουν «κοσμική» Εκκλησία, κύκλους που επιδιώκουν απαξίωση, συρρίκνωση ακόμα και αφανισμό της Εκκλησίας από τη ζωή μας; Μία από τις επινοήσεις των εγκεφάλων που καθοδηγούν αυτή την ανίερη στρατηγική είναι από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι και σήμερα η δημιουργία του ούτω καλούμενου «σκανδάλου» ανταλλαγής της γής της μονής, γη την οποία ήθελε το κράτος.
Πέρα από τον θόρυβο που δημιούργησαν κάποια μέσα «ενημέρωσης» με όλες τις σημειολογικές προεκτάσεις του, οι εγκέφαλοι της όλης δολοπλοκίας αποφάσισαν και τον οικονομικό στραγγαλισμό του Βατοπαιδίου. Δεσμεύονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της μονής αδιακρίτως, γεγονότα τα οποία μόνο στο ελληνικό σύστημα μπορούν να συμβαίνουν. Καμμία επιφύλαξη εάν από τα χρήματα αυτά σιτίζονται οι πατέρες και χιλιάδες επισκέπτες και φιλοξενούμενοι του μοναστηριού. Χωρίς σκέψη εάν από τα κονδύλια αυτά πληρώνονται εκατοντάδες εργάτες που εργάζονται στη μονή, συντηρούνται φτωχά μοναστήρια στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενισχύονται φτωχές οικογένειες, επιχορηγούνται ασθενείς για θεραπεία. Αναίτια, παράνομα ίσως, με πραγματικό σκοπό την οικονομική ασφυξία του Βατοπαιδίου κάποιοι επιμένουν να κρατούν σφικτή τη θηλειά και περιμένουν σαδιστικά να δούν: πόσο θα αντέξουν οι Βατοπαιδινοί χωρίς οικονομικούς πόρους;
Ας κοιτάξουμε την κατάσταση κατάμματα για να αντιληφθούμε ότι αυτοί που είναι ταγμένοι θεματοφύλακες των δικαιωμάτων, πρώτοι αυτοί τα παραβιάζουν ασύστολα, παίρνοντας μέρος σε μιά συμπαιγνία που στόχο έχει επιφανειακά να καταστρέψει την οικονομική ευρωστία του Βατοπαιδίου, αλλά ουσιαστικά έχει σκοπό να εκμηδενίσει και να εξουδετερώσει το Χριστιανικό της έργο. Η απόφαση από τους αρμοδίους αυτούς πρέπει να ληφθεί εδώ και τώρα; Θα παραμείνουν συμμέτοχοι και συνένοχοι σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, η θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα επιστρέψουν στη μονή την ευχέρια να παράγει τον πραγματικό πνευματικό της έργο.
Μέχρι να δούμε την απάντηση, ο ανήφορος από τον αρσανά μέχρι και την Μονή του Βατοπαιδίου είναι λίγο κουραστικός αλλά πραγματικά αμελητέος μπροστά στον γολγοθά που ανεβαίνουν οι Βατοπαιδινοί πατέρες. Οι οποίοι, ωστόσο, αγόγγυστα, για να πούμε ακόμα μια λέξη για την αλήθεια, δεν ξεχνούν ούτε στιγμή τον Κυριακό Λόγο, «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον Σταυρό αυτού και ακολουθείτω μοι» (Μάρκ. 8,34).

ΜΑΡΙΟΣ ΑΡΙΣΤΟΥ