Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Μεθάνιο και υδρατμοί ίσως δείξουν την ύπαρξη ζωής στον Άρη

18 Ιανουαρίου 2009

Μεθάνιο και υδρατμοί ίσως δείξουν την ύπαρξη ζωής στον Άρη

mars-atmosphereΝΕΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα μεθανίου μαζί με υδρατμούς κυρίως το καλοκαίρι- η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής, ότι αυτά τα αέρια μπορεί να παράγονται από ζώντες οργανισμούς. Επιστήμονες της ΝΑSΑ τόνισαν ότι… δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το μεθάνιο παρήχθη από κάτι ζωντανό- το αέριο αυτό μπορεί να προέλθει από ηφαιστειακή δραστηριότητα, από μικρόβια ή να έχει απομείνει από είδη ζωής που έχουν εξαλειφθεί πολύ καιρό πριν.

Έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Επιστήμη» αναφέρει λεπτομερώς τις παρατηρήσεις αυτές η οποία έγιναν μέσω τριών τηλεσκοπίων στη Χαβάη. «Το σημαντικότερο ερώτημα αφορά την προέλευση του μεθανίου που βρίσκεται στον Άρη», γράφει ο επιστήμονας της ΝΑSΑ Μάικλ Μούμα.

«Μπορεί να είναι πανάρχαιο ή πρόσφατο, δεν γνωρίζουμε την ηλικία του». Παράλληλα, οι ειδικοί που έχουν διαπιστώσει την ύπαρξη πάγου κάτω από την επιφάνεια του Άρη, προσπαθούν να διαπιστώσουν τι ποσότητες νερού υπάρχουν στον Κόκκινο Πλανήτη και εάν μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή στο παρελθόν ή ακόμα και σήμερα.

Το μεθάνιο συνδέεται τόσο με τις υψηλές θερμοκρασίες όσο και με την ύπαρξη νερούόλοι οι παράγοντες μαζί μπορεί να σημαίνουν ότι οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες ίσως ξεκινούν κάποια διαδικασία, είτε βιολογική είτε γεωλογική.

Δείτε το βίντεο: http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/on_demand_video.html?param=http://anon.nasa-

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4496953